FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: u 10 godina obnovljeno više od 100 pročelja

Autor: mbuj
ZAGREB, 25. svibnja 2011. (Hina) - Od 2001. godine programom obnove pročelja u središtu Zagreba uređeno je više od stotinu zgrada, a radove vrijedne 44 milijuna kuna grad Zagreb sufinancirao je s više od 13 milijuna kuna, priopćilo je danas Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) - podružnica Zagrebačkog holdinga.

Navodi se kako Zagreb, zahvaljujući uređenju, postaje kvalitetniji grad za život i sve atraktivnije turističko odredište. Veliki doprinos uređenju grada dao je i program obnove pročelja kojim je u deset godina obuhvaćeno više od stotinu zgrada.

Novim dvogodišnjim programom za 2011. i 2012. godinu obuhvaćene su još 42 zgrade. Ukupna vrijednost radova iznosi 42 milijuna kuna, a grad Zagreb će ih bespovratno sufinancirati također s više od 13 milijuna kuna.

Program obnove pročelja podružnica GSKG-a pokrenula je prije deset godina u suradnji s gradom Zagrebom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode. Njime se željelo suvlasnike potaknuti na uređivanje mnogobrojnih oronulih zgrada. Već tada je u samome gradskom središtu bilo oko tisuću objekata koji su imali narušen izgled i bili izravna opasnost za prolaznike.

"Svjesni da je riječ o prilično skupim i zahtjevnim radovima, suvlasnicima u užemu gradskom središtu je omogućeno sufinanciranje u iznosu do čak 50 posto. Naime, pri obnovi uličnog pročelja grad sudjeluje s 25 posto, ako se obnavlja ulično i dvorišno pročelje, grad daje 30 posto sredstava, a za zgrade koje su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro ili se nalaze u zoni posebne zaštite, grad snosi čak 50 posto troškova obnove. Da bi ušli u program, suvlasnici se trebaju javiti u podružnicu GSKG-a (Odjel velikih popravaka, Savska cesta 1) kako bi se prema njihovim potrebama pripremila sva potrebna dokumentacija, tj. izradio projekt i troškovnik, definiralo financiranje radova te proveo izbor izvoditelja", stoji u priopćenju GSKG-a.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙