FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SKOPLJE

S više od 55 osvojenih zastupničkih mjesta vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE i koalicija "Za bolju Makedoniju" pobjednici su parlamentarnih izbora, rekao je u ponedjeljak na temelju privremenih rezultata premijer Nikola Gruevski i pozdravio demokratski proces koji je "zasluga svih građana". Prema rezultatima koje je objavilo državno izborno povjerenstvo s 39,5 posto osvojenih glasova vladajuća stranka osvojila je najviše glasova, ali morat će formirati koalicijsku vladu, prenose agencije. Pobjeda je važna jer su izbori održani u doba globalne gospodarske krize i u demokratskom ozračju što je zasluga svih građana, rekao je Gruevski, prenijela je makedonska agencija MIA. "Danas smo slavili demokraciju u Makedoniji. Čestitam svim građanima Makedonije na tom golemom uspjehu, kao i svim političkim strankama. Sretan sam što mogu objaviti da su sukladno dosad primljenim rezultatima VMRO-DPMNE te koalicija 'Za bolju Makedoniju' pobjednici ovih izbora", rekao je Gruevski. Posebno je izrazio zadovoljstvo što je čitav izborni proces bio demokratski i pošten. S 32,5 posto osvojenih glasova na drugome mjestu je oporbeni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM). Čelnik te stranke Branko Crvenkovski priznao je poraz i poručio da "narod svaki put ima pravo, čak i kad pogriješi".

BERLIN

Njemački ministar zdravstva Daniel Bahr upozorio je da se ne donose nikakvi ishitreni zaključci glede informacije prema kojoj bi lokalno uzgojene klice i mladi izdanci mogli biti izvor smrtonosne bakterije escherichije coli (ECEH) koja je dosad usmrtila najmanje 22 osobe i od koje je oboljelo više od 2000 ljudi diljem Europe. "Raspolažemo jasnim indicijama prema kojima je jedna tvrtka iz regije Uelzen na sjeveru Njemačke izvor infekcije bakterijom, no moramo još pričekati kako bismo bili definitivno sigurni, nakon rezultata potvrde laboratorijskih ispitivanja. To će vjerojatno biti u utorak 7. lipnja", rekao je Bahr u nedjelju navečer za ARD. Ministar Bahr i dalje savjetuje potrošačima i konzumentima da izbjegavaju konzumiranje rajčica, krastavaca, salata te klica i mladih izdanaka povrća.

SARAJEVO

Posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i poruke koje je on tom prigodom odaslao vijesti su koje su se u ponedjeljak našle na naslovnicama većine dnevnih listova u Bosni i Hercegovini, a zajednička je ocjena kako je Papin posjet Hrvatskoj dodatno ojačao čvrste veze između Vatikana i Hrvatske. "Na misnom slavlju 300 tisuća ljudi", naslov je kojim uz veliku fotografiju pape Benedikta XVI., okruženog vjerničkim mnoštvom na zagrebačkom hipodromu, svoje čitatelje o ovom događaju informira sarajevsko "Oslobođenje". List piše kako je tijekom Papina posjeta Zagrebu bilo sasvim vidljivo koliko je Sveti Otac dobro došao u srca i duše vjernika u Hrvatskoj. "Oslobođenje" također ističe važnost Papinih poruka kako je nužno i logično da Hrvatska postane dijelom Europe kojoj je oduvijek i pripadala.

LJUBLJANA

Unatoč analizama prema kojima je njegova vlada "na koljenima" nakon što su u nedjelju birači uvjerljivom većinom na referendumu odbacili tri zakona, uključujući i ključnu mirovinsku reformu, slovenski premijer Borut Pahor ne razmišlja o ostavci. "Kada bi moja ostavka ili ostavka vlade automatski vodile u prijevremene izbore, onda bi predložili upravo to, ali to je zabluda", rekao je Pahor novinarima nakon objave referendumskog rezultata. Na referendumu je odbačen novi zakon o mirovinskom osiguranju po kojemu bi se u mirovinu bez odbitaka odlazilo sa 65 navršenih godina života jer je za njegovu primjenu glasovalo manje od 28 posto birača, a sličnom uvjerljivom većinom odbačeni su i zakon o suzbijanju rada na crno, te zakon o čuvanju arhivske građe. U prvoj izjavi novinarima nakon proglašenja rezultata, Pahor je izjavio da je referendumski rezultat izraz "ozračja općeg nepovjerenja" u slovenskom društvu, a dijelom i neslaganja s reformama na kojima inzistira njegova vlada od samoga početka jer promjene koje se predlažu "ne odgovaraju određenim skupinama".

SANA

Jemenci slave novo razdoblje bez predsjednika Alija Abdulaha Saleha, koji se trenutačno oporavlja u Saudijskoj Arabiji nakon operacije u kojoj mu je uklonjena krhotina granate iz prsišta. Krhko primirje održava se u Sani nakon dva tjedna sukoba između Salehovih snaga i moćnog plemenskog saveza u kojima je izgubilo život više od 200 ljudi, a tisuće su bile prisiljene napustiti svoje domove. Salehov odlazak u Saudijsku Arabiju mogao bi olakšati napore da ga se sruši s vlasti nakon gotovo 33 godine. Prosvjednici, koji se nadaju da je Salehova odsutnost trajna, slavili su u Sani gdje su održavali protuvladine prosvjede od siječnja.

WANA

Najmanje 17 militanata u pakistanskoj regiji Južnom Vaziristanu na afganistanskoj granici poginulo je u ponedjeljak u napadu američkih bespilotnih letjelica, izjavili su dužnosnici obavještajne službe. "Rakete su pogodile jedan kompleks u planinama kod Vane", rekao je jedan dužnosnik. Dužnosnici su kazali da je u dva napada bespilotnih letjelica ubijeno 14 osoba, među kojima sedam stranaca. Neki su ubijeni dok su odvlačili mrtva tijela svojih suboraca ubijenih u prvom napadu. Još tri militanta ubijena su u jednom selu na granici između Sjevernog i Južnog Vaziristana. Meta prvog napada je bio kompleks gde je nekoliko dana ranije ubijen visoki vođa Al Kaide Iljas Kašmiri.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙