FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: priveden njemački državljanin, osumnjičen za sudjelovanje u prijevari Raiffeisen banke

Autor: ivuc
OSIJEK,19.05. 2011.(Hina) - U osječki zatvor tijekom popodneva priveden je njemački državljanin Mario Erichson, osumnjičen da je s još pet osoba u studenom 2007. sudjelovao u prijevari, kojom je osječka poslovnica Raiffeisen banke (RBA), oštećena za oko 12 milijuna kuna, izvijestio je osječki Županijski sud.

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac kazao je Hini kako je osumnjičenik, koji je potkraj veljače, uhićen u Austriji, izručen na temelju tjeralice toga suda i na zahtjev hrvatskoga ministarstva pravosuđa, a sutra će mu, na njemačkom jeziku, biti uručeno rješenje o provedbi istrage i određivanju pritvora na 30 dana.

Dodao je kako je zakazano istražno ročište, na kojem će se obaviti ispitivanje i prepoznavanje osumnjičenika.

U rujnu 2008. djelatnici te banke Leo Đerđ i Marija Kneif proglašeni su krivima za zlouporabu položaja i ovlasti te su osuđeni za zatvorske kazne od sedam i četiri godine zatvora, dok je djelatnica banke Đurđica Brkić proglašena krivom za nesavjestan rad u službi te je osuđena na kaznu zatvora od godinu dana.

Četvrtooptuženi Damir Ivanetić proglašen je krivim za kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i šest mjeseci, a petooptuženi Damir Žalac, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu i protiv kojega je provedeno suđenje u odsutnosti, za kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti osuđen je na sedam godina zatvora.

Okrivljenike se teretilo da su, temeljem dogovora, a u nakani da Đerđu i Ivanetiću te jednoj nepoznatoj osobi pribave protupravnu imovinsku korist, 15. studenog 2007. godine, s računa tvrtke Porr-Hrvatska d.o.o., u osječkoj poslovnici RBA neovlašteno podignuli 12 milijuna kuna. Prvooptuženog Đerđa teretilo se da je kao osobni bankar u navedenoj banci, neovlašteno pribavio podatke o stanju računa, žigu i osobama ovlaštenim za raspolaganje novčanim sredstvima na računu ove tvrtke te ih predao okrivljenom Ivanetiću koji je na osnovi tih podataka nabavio krivotvorenu putnu ispravu na ime jedne od navedenih ovlaštenih osoba i krivotvoreni žig ove tvrtke.

Spomenutog dana je nepoznata osoba, pomoću te lažne putne isprave i lažnog žiga, virmanskim nalogom, s dvama krivotvorenim potpisima zatražila od okrivljenica Kneif i Brkić isplatu 12 milijuna kuna, a njih se teretilo da su mu, sukladno ranijem dogovoru, svojim potpisima odobrile traženu isplatu te mu je navedena svota i isplaćena.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙