FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 4. do ponedjeljka 6. lipnja

Autor: kgab
ZAGREB, 3. lipnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 4. do ponedjeljka 6. lipnja.

SUBOTA, 4. lipnja

-----------------

PEKING - Godišnjica masakra na pekinškom trgu Tiananmen. Godine 1989. kineske snage ugušile su prodemokratske prosvjede i ubile stotine nenaoružanih prosvjednika, a veliki broj prosvjednika je uhićen.

TEHERAN - Iran obilježava 22. godišnjicu smrti revolucionarnog i vjerskog vođe ajatolaha Ruholaha Homeinija koji je došao na čelo države 1979. u islamskoj revoluciji.

ATENA - Sindikati zaposlenih u privatnom sektoru i javnim službama organiziraju prosvjede zbog novih oštrih mjera štednje koje je najavila grčka vlada.

NEDJELJA, 5. lipnja

-------------------

LJUBLJANA - Slovenci će glasovati na referendumu o tri zakona, a najvažniji među njima, o reformi mirovinskog sustava, najvjerojatnije će odbiti, pokazuju ispitivanja javnosti objavljena uoči glasovanja. Protiv novog zakona o mirovinskom osiguranju, po kojemu bi se prag za odlazak u mirovinu postupno povećavao na 65 godina života za muškarce i žene, te zaoštrili drugi uvjeti za dobivanje mirovine bez kaznenih odbitaka, izjašnjava se 52 posto birača, a 31 ih je za. Ostali su neodlučni, pokazala je anketa koju je objavilo ljubljansko "Delo". Najnovije ankete koje su objavili slovenski mediji govore da će na referendumu u nedjelju Slovenci odbiti i zakon o suzbijanju rada "na crno", dok je rezultat referendumskog izjašnjavanja o zakonu o arhivskoj građi neizvjestan.

SKOPLJE - Oko 1,8 milijuna građana Makedonije u nedjelju izlazi na prijevremene parlamentarne izbore pošto je u travnju raspušten makedonski parlament na prijedlog vladajuće koalicije koju vodi VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog zbog višemjesečnog oporbenog bojkota rada Sobranja.

Na izborima na kojima će prvi puta glasovati i makedonska dijaspora, birači će moći birati između 18 izbornih lista, među kojima su i dvije koalicije pod vodstvom vladajuće VMRO-DPMNE i glavnog oporbenog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) te deset stranaka koje nastupaju samostalno. Među strankama koje se natječu na izborima nalaze se i četiri stranke koje zastupaju makedonske Albance. Većina istraživanja javnog mišljenja daju desetak posto prednosti vladajućoj VMRO DPMNE, a predviđanja o broju osvojenih mandata kreću se od 42 do 52 od ukupno 123 zastupnička mjesta u Parlamentu, što znači da će ponovno morati stvarati vladajuću koaliciju s predstavnicima Albanaca, koji čine trećinu makedonskog stanovništva. Ankete daju VMRO DPMNE-u prednost od desetak mjesta pred oporbenim socijaldemokratima.

LISABON - Na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju, raspisanima pošto je premijer Jose Socrates u ožujku podnio ostavku, više od 9,6 milijuna Portugalaca odlučit će hoće li provedbu mukotrpnog plana izlaska iz krize povjeriti vladajućim socijalistima ili socijaldemokratima, koji u Portugalu predstavljaju desni centar. Nekoliko dana uoči izbora gotovo četvrtina birača bila je neodlučna. Pred njima je težak izbor između vrlo nepopularnog premijera i straha od desnog centra koji je najavio oštrije mjere štednje od onih koje su propisali Europska unija (EU), Međunarodni mopnetarni fond (MMF) i Europska središnja banka, napose u privatizaciji, reformi tržišta rada i javnih služba. Nakon deset dana kampanje, ankete Socijaldemokratskoj stranci (PSD) koju vodi Pedro Passos Coelho daju oko 36, a Socratesovim socijalistima oko 32 posto glasova. Na trećem je mjestu CDS-PP, manjinska stranka desnice koja također podržava mjere štednje.

LIMA - Keiko Fujimori, kći bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija, i bivši vojni zapovjednik Ollanta Humala u nedjelju se u drugome izbornom krugu natječu za predsjednika Perua, zemlje velikih prirodnih bogatstava i velikih imovinskih razlika koja je zadnjih godina postala jedno od najdinamičnijih gospodarstava Latinske Amerike. Predsjednički kandidati gotovo su izjednačeni u anketama s blagom prednošću 36-godišnje Fujimori pred vojnim časnikom Humalom (48) iz lijevog centra.

PONEDJELJAK, 6. lipnja

----------------------

BRUXELLES - Hrvatska će na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvoriti pregovore u poglavlju Ribarstvo. Pristupna konferencija održat će se na veleposlaničkoj razini tj. na razini glavnih pregovarača. Sa zatvorenim poglavljem Ribarstvo Hrvatskoj ostaje zatvoriti još četiri poglavlja. Europskoj komisiji sada preostaje izraditi pregovaračka stajališta za preostala četiri pregovaračka poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja. Komisija će, kako se očekuje, podnijeti pregovaračka stajališta Vijeću EU-a najkasnije do sredine lipnja. Očekuje se da će Hrvatska završiti pristupne pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja ili eventualno početkom srpnja, a svakako prije ljetne stanke.

NEW YORK - Novo ročište u slučaju bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna (62), optuženog za pokušaj silovanja sobarice u hotelu u New Yorku. Američki mediji pišu da je angažirao vrhunske odvjetnike na čelu s Benjaminom Brafmanom, koji bi ga uz milijunske honorare trebali spasiti od zatvora. Los Angeles Times navodi da će Strauss-Kahn tvrditi kako je 32-godišnja žena pristala na seks s njim. Osim toga, njegov braniteljski tim podnio je podnesak sudu u kojem traži da se zaustavi policijsko odavanje informacija o istrazi. U pismu sucu koji vodi predmet odvjetnici upozoravaju da bi i oni mogli dostavljati informacije medijima u kojima bi "jako potkopali kredibilitet tužiteljice", ali ne žele utjecati na potencijalnu porotu.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙