FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 3. lipnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRDO KOD KRANJA - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izrazio je u petak zadovoljstvo napretkom pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom te rekao kako smatra da su pregovori pri kraju. Hrvatski pristupni pregovori i njihov očekivani završetak bili su jedna od tema razgovora slovenskog premijera Boruta Pahora i Rompuya koji je u Sloveniju došao kako bi izrazio potporu Pahoru pred nedjeljnim referendumom o mirovinskoj reformi. Nakon susreta s Pahorom na zajedničkoj konferenciji za novinare Van Rompuy je rekao da je Hrvatska u pregovorima s Europskom unijom zadnjih mjeseci napravila velik napredak, te da je optimist u pogledu završetka pregovora jer Europska unija uvijek ustraje da se države koje žele ući u integraciju ocjenjuju prema njihovim postignućima. "Europske komisija još treba svoju konačnu ocjenu o hrvatskom ispunjavanju mjerila za članstvo, ali ja sam optimist i mislim da je završetak pregovora blizu", rekao je Rompuy. Dodao je da je pohvalno što je Slovenija potvrdila Arbitražni sporazum s Hrvatskom i tako omogućila nastavak i skorašnji završetak pregovora Hrvatske s EU-om. Pahor je naglasio da je arbitražnni sporazum bio koristan i za Sloveniju i za Hrvatsku i da se Slovenija zauzima za što skorije zaključivanje pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om. "Slovenija ocjenjuje da Hrvatska ispunjava mjerila za završetak pregovora. Želimo da se ti pregovori zaključe što je prije moguće, u lipnju ili najkasnije u srpnju", rekao je Pahor.

DEN HAAG - Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić nije se u petak na svom prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom izjasnio o krivnji po optužnici koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH. "Gospodine Orie, želio bih dobro proučiti ove gnjusne optužbe protiv mene i da to sve pročitam treba bi mi više od mjesec dana. To su monstruozne rečenice koje ja nikada nisam čuo", odgovorio je Mladić na pitanje nizozemskog suca Alphonsa Oriea želi li se sada izjasniti o krivnji ili će to učiniti za 30 dana. Orie ga je upoznao s pravilima suda koja mu omogućuju da se o krivnji po optužnici izjasni u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudom, te je sljedeće ročište zakazao za 4. srpnja ove godine, kada će Mladić imati drugu prigodu za izjašnjavanje o optužnici. Ukoliko to ne učini ni tada, sud će u ime optuženika evidentirati da se izjasnio da se ne osjeća krivim. Mladić je uhićen u Srbiji 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navečer izručen je i smješten u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

DEN HAAG - Predstavnice udruga stradalnika rata u BiH u petak su s puno emocija pratile u haaškoj sudnici prvo pojavljivanje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića kojeg Haaški sud tereti za zločine počinjene u BiH, a posebno su burno reagirale na njegovu komunikaciju s publikom na sudskoj galeriji kroz staklenu pregradu koja dijeli publiku od sudionika sudskog procesa. Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u petak se na svom prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom nekoliko puta okretao prema galeriji za posjetitelje, na kojoj su, među inima, sjedile udovice i majke žrtava iz Srebrenice. U nekoliko navrata Mladić je mahnuo prema publici tako da se mogao steći dojam kao da je nekoga prepoznao. Predstavnice nekoliko udruga iz Bosne i Hercegovine, koje okupljaju obitelji žrtava, nekoliko su puta povikale "ubojico, krvniče, monstrume", što on nije mogao čuti kroz neprobojno staklo. Također su mu gestama pokazivale što je učinio njihovim sinovima i muževima, na što se je on osmjehivao i mahnuo rukom u znak pozdrava, no nejasno je da li je on razumio tko je na galeriji i što mu pokazuju. Kada Hotić iz Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" opisala je nakon završetka prvog ročišta kako je tekla ta neverbalna komunikacija. "Dok sam ga gledala, očekivala sam da će mi se okrenuti i onda me je pogledao. Zaprijetila sam mu prstom i pokazala mu da je on ubio moje jedino dijete i da će za to platiti, a on meni pokazao da sam mala kao zrno. Njegov je smijeh u meni izazvao revolt, ne znam što bih uradila da mi je sada na dohvatu ruke. Ali ipak, on je zatvoren, lišen slobode, odgovarat će za genocid i ubijanje, zlostavljanje, silovanje, za uništavanje, protjerivanje", rekla je Kada Hotić.

LJUBLJANA - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u petak je tijekom kraćeg posjeta Sloveniji izrazio snažnu potporu nastojanjima vlade premijera Boruta Pahora da provede mirovinsku reformu o kojoj se odlučuje u nedjelju na referendumu. Mirovinske reforme s podizanjem praga za odlazak u mirovinu na najmanje 65 godina života prihvatile su 22 zemlje Europske unije u sklopu "Pakta za euro plus", što je zato njihova obveza, ali i "nužna iako na početku bolan korak" čiji je cilj stabilizacija mirovinskih sustava kako bi se osigurala njihova stabilnost i održivost, rekao je Rompuy nakon razgovora s Pahorom na Brdu kod Kranja, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskim premijerom. "Takve reforme trebamo, što se duže budemo čekali, one će biti oštrije i imati teže posljedice za stanovništvo", rekao je Rompuy. Dodao je da cijeni postignuća Slovenije u zadnjih dvadeset godina, te da je Pahorovom odlukom da provodi reforme, pa i mirovinsku, pokazala "hrabrost" iako novi zakon o mirovinskom osiguranju može biti osporen na referendumu koji se održava u nedjelju. Rompuy je promjene postojećih mirovinskih sustava u Europi doveo u kontekst raznih mjera kojima se stabiliziraju sustavi javnih financija, te zajednička europska valuta eura. Takve reforme nisu usmjerene na rušenje postojećih socijalnih sustava u Europskoj uniji nego naprotiv na to da oni postanu dugoročno održivi, a vlade koje ih ne bi uspjele provesti morale bi povećati poreze i zaduživanje ili smanjiti potrošnju, što bi ugrozilo konkurentnost i ekonomski rast, naveo je Van Rompuy. Pahor je izjavio nakon sastanka s Rompuyem kako je svjestan najava da će Slovenci u nedjelju odbiti predloženu mirovinsku reformu, ali da će se truditi do zadnjeg trenutka da birače uvjeri kako su promjene potrebne i "korisne za sve nas", pa se još nada da bi reforma na referendumu mogla proći "kroz iglene uši".

ZAGREB - Dvanaest zemalja zabilježilo je slučajeve zaraze bakterijom E.coli koja je do sada usmrtila 18 ljudi, velikom većinom u Njemačkoj, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističući da izvor zaraze još uvijek nije utvrđen, javile su agencije. "Zemlje i dalje prijavljuju slučajeve hemolitičkog uremijskog sindroma (HUS) i enterohemoragijske infekcije Escherichiom coli (ECEH), precizira europski ogranak WHO-a sa sjedištem u Kopenhagenu. Osim u Njemačkoj, gdje je od zaraze umrlo 17 ljudi, slučajevi HUS-a i ECEH-a su zabilježeni u Austriji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Francuskoj, Švedskoj, Švicarskoj i SAD-u, javljaju agencije. ECEH uzrokuje krvarenje u crijevima i u najtežim slučajevima otkazivanje bubrega. Do 2. lipnja broj oboljelih od HUS-a iznosio je 502, a od ECEH-a 1.064. Njemačka još nije utvrdila izvor zaraze i još uvijek je na snazi preporuka da se ne jede sirovo povrće poput krastavaca, zelene salate i rajčica. Iako izvor zaraze još uvijek nije utvrđen, njemački liječnici su u petak optimističniji jer im se čini da širenje zaraze jenjava. "Stanje, tj. broj novooboljelih, se stabiliziralo", izjavio je profesor Reinhard Brunkhorst iz bolnice u Hannoveru. Na slučaju E.coli rade institut u Hamburgu, jedan laboratorij iz Kalifornije i kineski stručnjaci. Radi se, kako tvrde, o "bakteriji nemani", hibridu dviju različitih bakterija E.coli, što liječenje antibioticima čini izuzezno teškim. Znanstvenici poručuju da bi ubrzo trebali imati dovoljno informacija koje će im omogućiti da otkriju uzroke tako velike agresivnosti bakterije.

ZAGREB - Stalni predstavnik RH u Dunavskoj komisiji Gordan Grlić Radman izabran je u petak na redovitoj sjednici Komisije održane u Budimpešti za tajnika tog tijela, priopćilo je hrvatsko veleposlanstvo u Mađarskoj. Hrvatski diplomat je za tu funkciju izabran jednoglasno, dodaje se u priopćenju. Na spomenutoj sjednici je izabrano novo vodstvo Komisije za čijeg je predsjednika većinom glasova zabran stalni predstavnik Bugarske pri Dunavskoj komisiji i ujedno i bugarski veleposlanik u Mađarskoj Dimitrij Konstantinov Ikonomov. Za njegovog zamjenika imenovan je stalni predstavnik Moldove i također veleposlanik u Mađarskoj Alexandru Codreanu.

BAGDAD - U bombaškom napadu koji se dogodio u petak u blizini džamije u Tikritu u Iraku ubijeno je 17 osoba, a 50 ih je ranjeno, izvijestili su sigurnosni i medicinski izvori. Liječnik jedne gradske bolnice kazao je kako je u tu medicinsku ustanovu dovezeno 17 tijela te da je 50 ozlijeđenih dobilo liječničku pomoć. Pripadnici vojnih snaga izvijestili su kako su među ranjenima dvojica članova pokrajinskog vijeća i jedan policijskih časnik. Bomba je bila skrivena u bačvi ispunjenoj gorivom i postavljenoj u blizini ulaza u džamiju u trenutku molitve kojoj je prisustvovao velik broj mjesnih dužnosnika. Džamija je dio sklopa zgrada smještenih u središtu grada.

TUNIS - Tijela oko 150 afričkih izbjeglica koji su ribarskim brodicama pokušali pobjeći pred nemirima u Libiji pronađena su duž tuniske obale, pošto su se brodice kojima su ilegalno krenuli prema europskim zemljama prevrnule, izvijestila je u petak dužnosnica UN-a Carole Laleve. "Uz obale Kerkenaha pronašli smo tijela 150 izbjeglica. Potraga i dalje traje", rekla je Laleve, dodavši kako su brodice plovile u smjeru Italije. Tuniska obalna straža i vojska uspjele su spasiti 570 osoba, no mnogi su se zbog gužve koja je nastala na ribarskim brodićima, među ostalim i zbog lošeg vremena, utopili. Tuniske vlasti izvijestile su kako je u četvrtak prijavljen nestanak oko 250 izbjeglica.

WASHINGTON/ZAGREB - Kineska vojska optužila je u petak Sjedinjene Države za pokretanja globalnog "internetskog rata" s ciljem rušenja arapskih i drugih vlada, uzvraćajući na optužbe da glavni internetski napadi na zapadne ciljeve dolaze iz Kine. Optužbe koje su u petak iznijeli pitomci kineske vojne akademije i njihov poziv za stroži nadzor interneta, uslijedili su nakon ovotjednih tvrdnji da su računalni hakeri iz Kine ugrozili osobne Gmail račune nekoliko stotina ljudi, uključujući američke vladine dužnosnike, vojno osoblje i političke aktiviste u Kini, prenosi u petak američka TV mreža ABC News. Internetska tvrtke Google je praćenjem utvrdila da podrijetlo napada na njezin email sustav dolazi iz kineskog grada Jinana, koji je dom strukovnih vojnih škola i čija su računala povezivana s više sofisticiranih napada na sustave Googlea prije 17 mjeseci. Kina je zanijekala odgovornost za sve te napade. Pišući u dnevnom listu kineske mladeži - China Youth Daily, koji je pod kontrolom Komunističke partije, pitomci vojne akademije nisu spomenuli tvrdnje Googlea, već su kazali kako izgleda da nedavni računalni napadi i incidenti u kojima se internet rabi za poticanje promjena režima u arapskim zemljama, potječu od američke vlade. "U posljednje vrijeme, internetski tornado pomeo je diljem globusa ... masovno utičući i šokirajući svijet. Iza svega toga leži sjena Amerike", kaže se u članku, koji potpisuju Vi Zheng i Zhao Baoxian, identificirani kao pitomci Akademije vojnih znanosti. "Suočene s tim zagrijavanjem za internetski rat, zemlje i vojske ne mogu biti pasivne, već se trebaju pripremiti za borbu u internetskom ratu", naglašava se u članku.

MOSTAR - Umirovljeni američki general Wesley Clark, bivši zapovjednik NATO-a za Europu, izrazio je žaljenje što međunarodna zajednica nije ranije vojno intervenirala u BiH i zaustavila haaškog optuženika Ratka Mladića za kojega je rekao da je bio sadist i masovni ubojica 'pun ideološkog fanatizma', u intervjuu koji je u petak objavio sarajevski Dnevni avaz. "Znate, uvijek je teško napraviti takvu vojnu intervenciju i da još ona bude na vrijeme. A onda su se one užasne stvari dogodile. I mislim da su ljudi, zaista, svuda u svijetu žalili što se to dogodilo. Žalili smo što nismo poduzeli nešto ranije", rekao je general Clark koji je u vrijeme najtežih zločina u Srebrenici 1995. bio direktor za strateško planiranje i politiku pri Združenom stožeru američke vojske. Dodao je kako se u dva navrata susreo s generalom Mladićem. "Nema sumnje da je (Mladić) bio pun sadizma, pun ideološkog fanatizma za tu ideju srpskog nacionalizma. Bio je masovni ubojica koji se u tome dokazao na najgori način u Srebrenici", rekao je Clark.

MOSKVA - Šef Delegacije Europske unije u Moskvi Fernando Valenzuela izjavio je u petak da ruska zabrana uvoza sirovog povrća iz EU-a nije opravdana te da je u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO). "Nema dovoljno znanstvene osnove koja bi opravdala zabranu...", rekao je Valenzuela. Rusija je uvela tu zabranu pošto je optužila Bruxelles da nije pružio dovoljno informacija o smrtonosnoj epidemiji izazvanoj novim sojem bakterije E.coli. Valenzuela je ponovio poziv EU-a na ukidanje zabrane uvedene u četvrtak i rekao je kako se nada da će ta situacija biti "riješena" u roku od nekoliko dana. Također je kazao kako je iznenađen da je Rusija uvela ovu zabranu koja je u suprotnosti s pravilima WTO-a u vrijeme dok pokušava postati članicom te organizacije. "Namjera je Rusije, koju u potpunosti podržavamo, da se pridruži WTO-u i to moguće ove godine", rekao je Valenzuela na konferenciji za novinare.

SEUL - Sjeverna Koreja u petak je najavila početak velikih radova u svojem glavnom gradu Pyongyangu, koji bi trebali biti dovršeni do proslave 2012., stogodišnjice rođenja Kim Il-Sunga, utemeljitelja komunističkog režima u zemlji. Većina radova usredotočit će se na središte grada odnosno dio oko Mansudae, velikog trga na čijem je središtu već podignuta velika statua Kim Il-Sunga, prvoga čelnika Narodne Demokratske Republike Koreje i oca sadašnjeg predsjednika, prenijela je službena državna novinska agencija Kcna. Ondje će se podići monumentalna zdanja, koja će biti izgrađena u duhu ranije podignutih zgrada za vrijeme vladavine utemeljitelja države Kim Il-Sunga i njegove doktrine "samodostatnosti", na kojoj se temelji režim osnovan 1948., prenosi Kcna. Sjeverna Koreja angažirat će se na izgradnji "velike, moćne i prosperitetne" države do 2012., u kojoj se navršava stogodišnjica Kim-Il-Sungova rođenja. "Veliki vođa" umro je 1994.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙