FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljen Dan Osječko-baranjske županije

Autor: vsik
OSIJEK,2. lipnja, 2011.(Hina) - Svečanom sjednicom Skupštine Osječko-baranjske županije u osječkom HNK danas je proslavljen Dan Osječko-baranjske županije 2. lipnja, dan kada je 1997. u Belom Manastiru održana županijska skupština na kojoj je bio nazočan hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Ta je sjednica, na kojoj su bili i predstavnici srpske nacionalne manjine bila znak povratka legalne i legitimne vlasti na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, rekao je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, dodavši kako je osam mjeseci poslije toga u potpunosti završen proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

Nažalost, očekivanja građana da će se ovaj dio Hrvatske koji je pretrpio najveće ljudske žrtve i materijalna razaranja razvijati, nije ispunjen, ocijenio je Šišljagić ustvrdivši da je Osječko-baranjska županiji jedna od najsiromašnijih u Hrvatskoj.

Gospodarstvo i poljoprivreda su na koljenima, jer je izostala državna strategija ravnomjernog razvoja svih hrvatskih dijelova, rekao je župan podsjetivši kako su Slavonija i Baranja ne tako davno bile žitnice u koje se "dolazilo živjeti iz svih krajeva Hrvatske pa i drugih država".

Razvojni programi Županije usmjereni su na razvoj poljoprivrede i turizma, jer je to prostor od neprocjenjivih prirodnih bogatstava, rekao je župan, te naglasio kako je u zadnjih pet godina u razvoj poljoprivrede županija uložila 300 milijuna kuna.

Kao poseban problem istaknuo je što je velik dio prostora još uvijek miniran, ocijenivši značajnim što je prije nekoliko mjeseci iz europskih pretpristupnih fondova osigurano 3,8 milijuna eura za razminiranje županije.

Također je naglasio kako je to županija koja ima najviše odobrenih EU projekata, te da je tome mnogo pridonio i županijski ured u Bruxellessu.

U sklopu proslave Dana Osječko-baranjske županije dodijeljene su nagrade zaslužnim pojedincima.

(Hina) xvsik yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙