FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

KOPENHAGEN

Danska agencija za prehrambenu sigurnost i talijansko ministarstvo zdravstva povukli su u srijedu preporuku o nekonzumiranju španjolskih krastavaca, pošto su njemačke vlasti utvrdile da oni nisu uzrokovali smrtonosnu epidemiju dijareje. "Njemačke službe za prehrambenu sigurnost i Europska komisija zaključile su u srijedu da španjolski krastavci, za koje se sumnjalo da su izvor teške epidemije bakterije escherichie coli u Njemačkoj, nisu zaraženi tom bakterijom", ističe u priopćenju danska Agencija za veterinarstvo i prehrambene proizvode. "Zbog toga je agencija povukla ranije upozorenje o nekonzumiranju španjolskih krastavaca", rekla je. No i dalje vrijedi upozorenje da se ne jedu krastavci, rajčica i zelena salata koji dolaze sa sjevera Njemačke. "Prve analize u Italiji o takozvanoj ubojitoj bakteriji na krastavcima pokazale su se negativne", ističe talijansko ministarstvo zdravstva. Druge analize trebaju se završiti u srijedu navečer ili u četvrtak.

SARAJEVO

Zastupnici u parlamentu entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini u srijedu su donijeli odluku kojom su odustali od provedbe ranije zakazanog referenduma o odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, a posebice onima koji se odnose na uspostavu suda i tužiteljstva na državnoj razini. U nastavku sjednice, započete u utorak, parlament RS je na sjednici u Banjoj Luci glasovima zastupnika iz reda Nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika te njenih partnera koje čine vladajuću koaliciju u tom entitetu zaključio kako se "stavlja izvan snage" odluka o referendumu donesena 13. travnja. Povlačenje odluke o referendumu od entitetskog je parlamenta zatražio predsjednik RS Dodik, a taj je zahtjev obrazložio konstatacijom kako ova vrsta izjašnjavanja "za sada" nije potrebna jer je s predstavnicima Europske unije (EU) dogovoreno otvaranje rasprave o preustroju cjelokupnog pravosudnog sustava u BiH.

RIM

Libijski ministar nafte Šukri Ganem rekao je u srijedu u Rimu da je "napustio domovinu" kako bi se pridružio pobunjenicima i "borio za demokratsku državu", izvijestila je talijanska novinska agencija Ansa. "U ovim okolnostima, više se ne može raditi, zato sam napustio domovinu i svoj posao kako bih pristao uz odluku mladih Libijaca da se bore za demokratsku državu", rekao je Ganem. Ganem, za kojega se ne zna kad je doputovao u Rim, ipak je dodao da još ne surađuje s Nacionalnim prijelaznim vijećem (NTC), predstavničkim tijelom libijskih pobunjenika. Ministar nafte, istaknuti čelnik režima Moamera Gadafija, napustio je Libiju 14. svibnja i ušao u Tunis kopnenim putem, rekao je tada izvor u tuniskoj vladi. No uprava hotela na otoku Džerbi u kojemu je odsjeo, izvijestila je istoga dana o njegovu odlasku, nakon čega o njemu nije bilo nikakvih informacija.

BENGAZI

Snažna eksplozija odjeknula je u srijedu predvečer na parkiralištu pokraj jednog od najvećih hotela u Bengaziju, pobunjeničkom uporištu na istoku Libije, ali čini se da u njoj nitko nije stradao. Dva automobila na parkiralištu hotela Tibesti, u kojemu obično odsjedaju diplomati, novinari i pobunjenički vođe, uništena su u eksploziji nakon koje se u zrak digao golemi oblak crnog dima. Čini se da u eksploziji nitko nije stradao, rekao je zaposlenik hotela, dodavši da nije vidio ozlijeđene ni poginule u vozilima hitne pomoći. Nakon eksplozije na mjestu događaja nastala je velika strka, a petstotinjak ljudi je dotrčalo mašući libijskim pobunjeničkim zastavama.

MOSTAR

Pokajnik Enes Handžić, koji je priznao krivnju te je osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine počinjene u Bugojnu, optužio je tijekom svjedočenja u srijedu bivšeg načelnika općine Dževada Mlaću i policije Senada Dautovića da su najodgovorniji za zločine počinjene nad Hrvatima te općine. Kako je prenijela Balkanska istraživačka mreža (BIRN) koja prati sve procese oko ratnih zločina a financira se sredstvima Europske komisije, Handžić je rekao da je u srpnju 1993. godine od Dautovića dobio zapovijed da istraži i napravi popis od 100 "najekstremnijih" zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Handžić, koji je u ratu bio pomoćnik načelnika za sigurnost 307. brigade Armije BiH (ABiH), predstavio je Sudskom vijeću dnevnik koji je vodio tijekom ratnog razdoblja, a u kojem je navedeno da je njegov zadatak bio da "ispituje zarobljenike koji će se prebaciti u Zenicu ili Travnik radi procesuiranja". Prema njegovu iskazu, na popisu "ekstremnih zarobljenika" bilo je 26 onih koji nisu prebačeni za Zenicu na procesuiranje, među kojima je skupina od 20 najviših dužnosnika Hrvata koji su pobijeni a za njihovim se tjelesnim ostacima traga.

MOSTAR

Odvjetnički tim predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojega se zajedno s još šest bivših hrvatskih dužnosnika tereti da su nelegalno prenijeli udjele Federacije BiH u tvrtki mobilne telefonije Eronet iz Mostara na tri privatne tvrtke, najavio je u srijedu nakon sudske rasprave kako najvjerojatnije neće uopće iznositi svoje dokaze tvrdeći da županijsko, Hercegovačko-neretvansko državno odvjetništvo, nije iznijelo niti jedan dokaz koji kompromitira njihova klijenta. Čovićev odvjetnik Tomislav Martinović je nakon svjedočenja aktualnog direktora Sarajevske burze Zlatana Dedića, koji je 2000. bio pomoćnik direktora Agencije za veliku privatizaciju Federacije BiH, ocijenio da obrana uopće ne treba iznositi svoje dokaze. "S obzirom kako stvari sada stoje i na izvedene svjedoke državnog odvjetništva koji nisu potvrdili ništa što stoji u optužnici, iskreno sumnjam da ćemo iznositi bilo kakav dokaz u postupku obrane. Do godišnjih odmora očekujemo donošenje oslobađajuće presude za našega klijenta", rekao je u izjavi za medije u Mostaru odvjetnik Martinović koji uz Zdravka Rajića brani čelnika HDZ-a BiH.

BAGDAD

Irak i dalje drži neslavni rekord po broju neriješenih ubojstava novinara, objavio je u srijedu Odbor za zaštitu novinara (CPJ). To je već četvrta uzastopna godina u kojoj Irak zauzima prvo mjesto na popisu koji izrađuje ta organizacija sa sjedištem u New Yorku kako bi ukazala na zemlje u kojima su novinari mete napada, a vlasti ne žele ili ne mogu pronaći počinitelje zločina. Popis, nazvan "indeksom nekažnjenosti" računa se brojem neriješenih ubojstava novinara u odnosu na milijun stanovnika pa CPJ ističe da se u 2010. stanje u trima zemljama na čelu popisa - Iraku, Somaliji i Filipinima - "nije poboljšalo, već se i pogoršalo". Na popisu je 13 zemalja u kojima je između 2001. i 2010. zabilježeno najmanje pet neriješenih ubojstava novinara.

MANAMA

Vojne snage zemalja Perzijskog zaljeva, raspoređene sredinom ožujka u Bahreinu kako bi pomogle u suzbijanju protuvladinih prosvjeda, i dalje ostaju iako je u srijedu ukinuto izvanredno stanje, priopćio je vojni dužnosnik čije riječi navodi dnevni list Ašark al-Asvat. "Te će snage ostati u Bahreinu do trenutka kada više neće biti potrebne", rekao je zapovjednik obrambenih snaga šeik Kalifa Ben Ahmed Al-Kalifa. Saudijska Arabija je u Bahrein bila uputila više od tisuću vojnika, a Ujedinjeni Arapski Emirati oko 500, što je bahreinska oporba osudila kao "stranu okupaciju". Teheran je tada bio žestoko osudio saudijsku vojnu intervenciju u Bahreinu, zemlji u kojoj, poput Irana, živi većinsko šijitsko stanovništvo, ali kojom vlada sunitska dinastija. Začetnici prosvjeda na internetu i dalje pozivaju na prosvjede. U poruci na društvenoj mreži Facebook "koalicija mladih proizašlih iz revolucije 14. veljače" pozivaju Bahreince na prosvjede kako bi dokazali da se "naša revolucija neće zaustaviti sve dok se šijitska i sunitska zajednica ne izbore pravo na samoodređenje".

DAMASK

Tridesetero djece, prema podacima UN-ove zaklade za djecu (UNICEF), ubijeno je u represiji nad sirijskim prosvjednicima koji zahtijevaju ostavku predsjednika Bašara al-Asada i optužuju vlasti da su 13-godišnjeg dječaka mučile i ubile, objavljeno je u srijedu. "Od pucnjave na prosvjednike bojnim metcima smrtno je stradalo najmanje 30 djece", izvijestio je UNICEF uz objašnjenje kako ne može može provjeriti točne okolnosti njihove pogibije, prenosi agencija AFP. U Siriji, u kojoj je predsjednik Al Asad objavio u utorak amnestiju, no u njezinu stvarnu provedbu dvoje i oporba i međunarodna zajednica, 13-godišnja žrtva postala je simbol prosvjeda protiv Al Asada. U subotu je skupina prodemokratski orijentiranih sirijskih prosvjednika stranicu Facebooka posvetila dječaku Hamzehu al-Hatibu kojega su "mučili i ubili" pripadnici snaga sigurnosti u Deri, gdje je osnovan pokret protiv režima.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u srijedu predsjednika Odbora za Ustav, pravosuđe i poslovnik mađarske Narodne skupštine Istvana Balsaija s izaslanstvom, a nakon toga mađarski su se parlamentarci susreli i s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimirom Šeksom te članovima Odbora. Uz skori završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, na sastanku s Bebićem razgovaralo se i o bilateralnim i parlamentarnim odnosima dviju zemalja, pitanju nacionalnih manjina te gospodarskoj suradnji. Parlamentarna suradnja je vrlo dobra a suradnju potvrđuje i uspješno provedeni IPA Twinning Light projekt prilagodbe Sabora funkcioniranju unutar Europske unije, u kojem je mađarski parlament Hrvatskom saboru bio partner, rekao je Bebić te dodao kako dobroj suradnji pridonose i tradicionalni pogranični susreti predsjednika parlamenata Hrvatske i Mađarske te da će se idući takav susret održati 8. lipnja u Gornjem Knegincu.

PARIZ

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe u srijedu je izjavio da će možda biti kandidat vladajuće stranke desnoga centra UMP-a na izborima 2012., u malo vjerojatnom slučaju da to ne bude sadašnji predsjednik države Nicolas Sarkozy. Sarkozyjevi savjetnici kažu kako se on kani kandidirati na izborima u travnju iduće godine, iako mu je popularnost niža nego bilo kojega predsjednika u novije doba i teško će se nositi s ljevicom dok mu biračko tijelo nagriza i kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen. "Mislim da je danas najbolji kandidat za našu vladajuću obitelj Nicolas Sarkozy", rekao je Juppe, konzervativni veteran. Juppe je u Sarkozyjevu vladu ušao u studenome kao ministar obrane, a u veljači je postao ministar vanjskih poslova.

KAIRO

Suđenje egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku i dvojici njegovih sinova optuženima za ubojstvo prosvjednika tijekom narodne pobune u siječnju i veljači te za nezakonito bogaćenje počet će 3. kolovoza, rekao je za France presse izvor blizak sudu. Mubarak i njegovi sinovi Ala i Gamal te poslovni čovjek Husein Salem morat će se pojaviti pred kaznenim sudom u Kairu kojim će predsjedati Ahmed Rifat. Prvi put u povijesti Egipta bivši predsjednik države trebao bi se pojaviti pred sudom. Vladin list Al-Ahram koji se poziva na sudske izvore, izjavio je u srijedu kako će se proces, zbog sigurnosnih razloga, održati u Šarm el Šeiku, gdje je bivši predsjednik hospitaliziran.

RIM

Rimsko tužiteljstvo odbacilo je u srijedu sve sumnje u pranje novca, svote od oko 23 milijuna eura koji pripadaju vatikanskoj banci - Zavodu za vjerske poslove (IOR), blokiranoj od listopada kada je počela istraga. Zaklada za vjerske poslove u talijansku banku Credito Artigiano položila je 20 milijuna eura, a u Banca del Fucino tri milijuna eura, no svota je, zbog sumnje da su obavljale protuzakonite transfere, zamrznuta. Tužiteljstvo je dodatno motivirala odluka Vatikana o usvajanju, krajem 2010. i početkom 2011. novog zakona o "sprečavanju i borbi protiv pranja novca koji potječe od kriminalnih aktivnosti".

ŽENEVA

Međunarodna organizacija rada (ILO) mora postati zastupnica onih koji traže više socijalne pravde i radikalne promjene u globalizaciji, istaknuo je u srijedu direktor tajništva te organizacije Juan Somavia u prigodi otvorenja njezine 100. skupštine. "Od Trga Tahrira do Puerte del Sol, na ulicama i trgovima mnogih zemalja, svjedoci smo rađanja jednog socijalnog i narodnog pokreta koji predvode mladi, a kadar je promijeniti svijet", kazao je Somavia. Ti mladi su "glasnogovornici 3,5 milijarda šutljivih ljudi" čija su primanja jednaka onima 61 milijuna najbogatijih ljudi u svijetu, rekao je pred više tisuća izaslanika iz svijeta okupljenih u Ženevi do 17. lipnja.

WASHINGTON/ZAGREB

U SAD-u je u srijedu službeno započela sezona atlantskih uragana, za koju prognostičari kažu da će vjerojatno biti iznad prosjeka. Projekt tropske meteorologije Sveučilišta Colorado predviđa čak pet velikih uragana koji bi se mogli stvoriti iznad Atlantskog oceana. Projekt ukupno predviđa devet uragana te 16 tropskih oluja, izvijestio je CNN. Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) u izgledima za sezonu predviđa 12 do 18 tropskih oluja, šest do 10 uragana, te tri do šest velikih uragana. Uragani su svrstani u kategorije od 1 do 5, po Saffir-Simpsonovoj skali uraganskih vjetrova, prema intenzitetu oluje. Tropske oluje su klasificirane kao kategorija 1 uragana s brzinom vjetra od 62 do 120 km/h. Skala ide do kategorije 5, uz stalni vjetar brzine veće od 250 km/h. "To može biti iznadprosječna sezona", rekla je Jane Lubchenco, morski ekolog NOAA.

GAZA

Pokret Hamas tvrdi u srijedu kako Egipat ograničava broj ljudi koji prelaze iz Gaze i tako potkopava prošli tjedan najavljenu odluku da će ublažiti izraelsku blokadu Gaze. Kairo je u subotu produljio vrijeme kad je otvoren prijelaz Rafah između Egipta i Gaze i tako ublažio blokadu za koju Izrael tvrdi da je nužna jer sprečava Hamasovu nabavu oružja. No graničari islamističkoga Hamasa koji vlada u Pojasu Gaze kažu da je broj putnika koji su prešli preko Rafaha u Egipat u zadnja dva dana dramatično pao. Po njihovim riječima, egipatski su dužnosnici u utorak rekli Hamasu da će svaki dan smjeti prijeći najviše 350 stanovnika Gaze, što razbija nade stanovnika Gaze da će smjeti neograničeno prelaziti tu granicu.

ANTALIJA

Sirijska oporba sastala se u srijedu u turskoj Antaliji da bi poduprla protivljenje režimu u Siriji i prosvjede u toj zemlji te zatražila odlazak s vlasti Bašara al-Asada unatoč općoj amnestiji o kojoj je odluka donesena sinoć, ocijenivši je "nedovoljnom i zakašnjelom". Više od 300 pripadnika oporbe sastalo se u hotelu u Antaliji gdje će tijekom trodnevnog skupa raspravljati o smjernicama prema demokratskoj i mirnoj tranziciji u Siriji. Minutom šutnje na početku "konferencije za promjene u Siriji" odana je počast "mučenicima" ubijenim tijekom represije u toj zemlji. U utorak je sirijski predsjednik proglasio opću amnestiju koja se odnosi i na članove Muslimanske braće te na političke zatvorenike, no voditelj izaslanstva Muslimanske braće koji sudjeluje u radu skupa, Malhem al-Durubi u srijedu je za France presse rekao kako sirijski narod traži rušenje režima te da je Asadova najava o amnestiji "nedovoljna i zakašnjela".

BRAZILIJA

Usprkos kampanji organizacija za zaštitu prirode i domaćeg indijanskog stanovništva, Brazil je dao konačno odobrenje za početak radova na golemoj hidroelektrani Belo Monteu u Amazoni, trećoj po veličini u svijetu. "Brazilski institut za okoliš (IBAMA) izdao je konzorciju brazilskih poduzeća Norte Energii službenu licencu kojom odobrava gradnju hidroelektrane Belo Montea na rijeci Xingu u Amazoni čija će snaga biti 11.233 megavata", priopćilo je u srijedu to vladino tijelo. Indijanske zajednice na tom području, 'zeleni' i Katolička crkva pokrenuli su prije više od godinu dana kampanju protiv gradnje te hidroelektrane koja će poplaviti 500 četvornih kilometara uz rijeku Xingu, na zapadu amazonske države Pare i natjerati na preseljenje 16.000 ljudi, po službenim podacima. Belo Monte, čija će gradnja stajati 11 milijarda dolara, bit će treća po veličini hidroelektrana u svijetu, nakon Tri klanca u Kini (18.000 MW) i Itaipua (14.000 MW) na granici Brazila i Paragvaja.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙