FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: HSU i slovenski DESUS potpisali povelju o suradnji

Autor: jdev
ŠIBENIK, 1. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja i predsjednik strateškog vijeća slovenske Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), Nikolaj Abrahamsberg potpisali su danas u šibenskome hotelskom naselju Solarisu povelju o prijateljstvu i suradnji.

Riječ je o prvom sporazumu toga tipa između dviju stranaka umirovljenika susjednih zemalja koji je potpisan na području Europe, a jamči regionalno udruživanje i mnoge druge beneficije za umirovljeničku populaciju koje će proisteći iz suradnje, rekli su predstavnici dviju stranaka prilikom potpisivanja te povelje.

Silvano Hrelja istaknuo je kako suradnja HSU-a sa slovenskim DESUS-om traje punih 15 godina, od osnutka HSU-a.

DESUS, koji je od nas pet godina stariji, na neki način bio je naš uzor u vrijeme kada su umirovljenici u Hrvatskoj trpjeli nepravdu, kada im se otkidalo gotovo 30 posto od mirovina i kada su tražili platformu na kojoj bi mogli zasnovati vlastitu stranku i boriti se za svoje interese. HSU smo osnovali na temelju iskustava iz DESUS-a te, dakako, uz pomoć Matice umirovljenika, rekao je Hrelja, dodajući kako je inicijativa o potpisivanju povelje i uspostavi čvršće suradnje dviju stranaka proistekla upravo iz njihova dugogodišnjeg druženja i razgovora o problemima umirovljenika dviju zemalja. S obzirom na gospodarsko stanje i na činjenicu da se Europa profilira u zajednicu zemalja koje se vode kapitalom, u HSU-u vjeruju da će socijalna Europa imati potrebu za drastičnim promjenama.

"U toj situaciji umirovljenici će ostvariti bolji položaj udruženi u jaki blok stranaka koje okupljaju tu populaciju, a koje će izvesti pritisak radi uspostave što bolje socijalne politike", drže u toj stranci. Govoreći o sporazumu, Hrelja je rekao kako je uspostavom službene suradnje između tih parlamentarnih stranaka umirovljenika omogućen daljnji regionalni razvoj te opcije.

U težištu će partnerima biti borba za bolji socijalni sustav i primanja, bolji mirovinski i zdravstveni sustav te stanje na tržištu rada, istaknuo je čelnik HSU-a. Dodao je kako će stranke svoju ulogu pokušati ojačati suradnjom s radničkim sindikatima i udrugama umirovljenika, no to neće biti laka zadaća.

Građani često biraju ideologiju prije interesa, a HSU je interesna stranka koja se zauzima za prava određene skupine u društvu u kojem ima pripadnika raznih stranačkih ideologija – objasnio je Silvano Hrelja.

Obje stranke, ističe se u povelji, moraju se uključiti u europske asocijacije gurajući jasne socijalne ciljeve te ustrajati na izradi jakog vrijednosnog sustava, a u toj misiji će tražiti i partnere na europskoj sceni među strankama umirovljenika u ostalim zemljama. Dogovorili su se i da stranke partneri pruže pomoć strankama umirovljenika u regiji koje nemaju parlamentarni status u svojim zemljama. Kroz dvije godine, najavili su partneri, u Hrvatskoj će se održati regionalna konferencija koja će okupiti sve stranke umirovljenika iz zemalja regije.

Na pitanje da komentira veliki uspjeh DESUS-a, koji je na prošlim parlamentarnim izborima u Sloveniji postigao treći najbolji rezultat, Hrelja je rekao kako bi i HSU bio jednako uspješan da se natječe u uvjetima kakve ima Slovenija. "U Hrvatskoj se danas dogodila hiperprodukcija stranaka umirovljenika, ako niste primijetili registrirano ih je 11, a još su neke u najavi. Njih ne stvara HSU, već oni kojima je u interesu rascjepkati umirovljenički korpus", ustvrdio je Hrelja, dodajući kako je HSU postigao dogovor s koalicijskim partnerima te će na sljedeće izbore u koaliciji.

Treba dati vremena da se stanje u hrvatskoj politici raščisti, a tek onda samostalno izaći u političku utrku, zaključio je Hrelja.

(Hina) xjdev yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙