FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za obitelj objavio sadržaj pretprograma na Hipodromu

Autor: mkov
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Odbor za obiteljske sadržaje Apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj održao je danas konferenciju za novinare, na kojoj su predsjednik Odbora i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za obitelj krčki biskup mons. Valter Župan, glavni koordinator Odbora i voditelj Ureda HBK za obitelj Petar Krešimir Hodžić te koordinatorica predprograma Verica Kraš Villa predstavili strukturu i sastavnice predprograma uoči euharistijskog slavlja sa Svetim Ocem u nedjelju 5. lipnja na Hipodromu.

Mons. Župan je podsjetio kako se HBK spremao organizirati po uzoru na druge narode susret hrvatskih katoličkih obitelji. "Kad je u studenom prošle godine stigao odgovor Svetoga Oca na poziv naših biskupa da pohodi Hrvatsku, papa Benedikt XVI. je naveo kako u Hrvatsku dolazi na Susret hrvatskih katoličkih obitelji i u posjet grobu blaženom Alojziju Stepincu", rekao je.

Napomenuo je kako su u tom duhu biskupi organizirali nekoliko akcija, među kojima i skupljanje milodara za pomoć višečlanim i siromašnim obiteljima za školovanje djece.

Petar Krešimir Hodžić istaknuo je kako će hrvatske katoličke obitelji, u znak zahvalnosti za predsjedanje njihovim prvim susretom papi Benediktu XVI. darovati spomen-svijeću.

Po Hodžićevim riječima spomen-svijeća u smanjenim dimenzijama predstavlja repliku velike zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji. "Svijeća povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda i hrvatskih obitelji", rekao je dodavši kako je svijeća zavjetna, jer se njome obnavlja zavjet hrvatskih katoličkih obitelji iz Nina 1979.

Istaknuo je kako se u svijeći očituje zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslom Gospodinu te dodao kako svojim znakovljem i izradbom skladno povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost vjere u Krista i vjernost Katoličkoj Crkvi.

"Svijeća koja se daruje Svetom Ocu izrađena je od namota mednog saća prirodnog pčelinjeg voska", rekao je dodavši kako se na njoj kao i na velikoj svijeći nalazi odljev Hrvatskog zavjetnog križa i logo Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Podsjetio je kako uz svijeću ide metalni odljev, kutija izrađena od hrastova drveta te svilena tkanina s uzorkom glagoljice i rozeta od paške čipke. "S bočne strane kutije urezbaren je hrvatski grb, a s desne strane grb pape Benedikta XVI.", rekao je dodavši kako će kutija s knjižicom i CD sa službenom pjesmom Susreta biti zajedno darovane Svetom Ocu.

Koordinatorica predprograma na Hipodromu Verica Kraš Villa najavila je kako se predprogram održava u tri dijela te dodala kako je prvi od 3,00 do 4,30 sati, drugi od 4,30 do 7,00 sati te treći od 7,00 do 9,00 sati.

Program započinje Službom svjetla, a predvodit će ju svećenik, voditelji i šest hrvatskih obitelj, rekla je dodavši kako će se moliti radosna otajstva krunice te čitati odlomci iz Evanđelja i govora pape Ivana Pvla II. i Benedikta XVI.

Navela je kako će u drugom dijelu nastupiti mješoviti obiteljski zbor i VIS Emanule te da će se između pjesmama čitati meditativne molitve. U ovom dijelu bdijenje će obiljižiti svjedočenja pet hrvatskih obitelji, predstavnika crkvenih pokreta, udruga i zajednica koje se bave pastoralomj obitelji, dodala je.

Kraš Villa je napomenula kako će u trećem dijelu programa biti izveden poetsko-glazbeni recital "Adame gdje si?" autora i redatelja Rene Medvešeka.

Biskup Valter Župan podsjetio je na kraju kako bi bilo dobro da u nedjelju hodočasnici na Hipodrom dođu najkasnije do 8,30 sati.

(Hina) xmkov yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙