FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen Obrednik za liturgijska slavlja tijekom Papina pohoda Hrvatskoj

Autor: azel
ZAGREB, 30. svibnja 2011. (Hina) - Na internetskom portalu www.papa.hr danas je objavljen Obrednik koji donosi liturgijska slavlja triju pastoralnih susreta pape Benedikta XVI. za boravka u Hrvatskoj, a odnose se na susret s mladima i euharistijsko klanjanje na Trgu bana Josipa Jelačića, euharistijsko slavlje povodom Nacionalnog susreta katoličkih obitelji na zagrebačkim hipodromu te slavlje Večernje.

Obrednik za liturgijska slavlja tijekom apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, 4. i 5. lipnja je priredio Ured papinskih liturgijskih slavlja u suradnji s hrvatskim liturgičarima.

U uvodniku se pojašnjava geslo pohoda "Zajedno u Kristu" pod kojim se odvijala duhovna priprema i u svjetlu kojega se živi sam pohod Svetoga Oca. Tematika zajedništva - koje izvire i izrasta iz kršćanskoga otajstva i na nj se oslanja - otkriva svoju aktualnost koja se tiče kršćanskoga života i djelovanja u svim područjima. Potom se pojašnjava svako pojedino liturgijsko slavlje.

Mjesto molitvenog bdijenja s mladima i euharistijsko klanjanje na kojem će sudjelovati i Papa, opisuje se kao simbolično mjesto za cjelokupni hrvatski društveni život, jer su tijekom prošlosti i danas na njemu zabilježena okupljanja koja sažimaju društvena gibanja, bilo da su u pitanju politički i gospodarski odnosi ili pak općedruštvena i kulturalna zbivanja.

Susret je osmišljen kao molitveno slavlje koje polazi od Službe Božje riječi na koju se nadovezuju svjedočanstva mladih i nagovor Svetoga Oca, da bi u drugome dijelu sudjelovanje preraslo u klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i u šutnju, koja je nutarnja riječ i zaziv.

Ističe se kako su, dijeleći poteškoće svojih europskih vršnjaka, hrvatski mladi naraštaj koji je rastao u ozračju ratnih i poslijeratnih zbivanja. Mnogi od njih doživjeli su težinu života u svojim obiteljima ili su vidjeli trpljenja drugih. No, podsjeća se kako ti isti mladi pokazuju osjetljivost za inicijative Crkve, za duhovne susrete, za molitvu i hodočašća, za slavlje sakramenta pokore te da su otvoreni za pomaganje bližnjima u potrebi.

Euharistijsko slavlje u nedjelju 5. lipnja na zagrebačkome hipodromu koje će Papa predvoditi u povodu prvoga Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji održava se na mjestu ispunjeno spomenom na prvi pohod bl. Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994. godine i na misno slavlje s mnoštvom kakvo se do danas ne pamti u hrvatskoj povijesti.

Molitveni su dijelovi na latinskome i hrvatskome jeziku, a Evanđelje se u slavlju naviješta i na staroslavenskome jeziku, hrvatske redakcije.

U zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju 5. lipnja popodne papa Benedikt XVI. predvodi molitvu Druge večernje Sedme vazmene nedjelje. U osvrtu na molitvu pape Benedikta XVI. na Stepinčevu grobu, ističe se kako na taj način Papa stavlja njegov lik i pred nas. Blaženi Alojzije, tragom Kristova otajstva, na mnoštvo kušnja odgovorio je pouzdanjem u Boga i strpljenjem, snažno svjedočeći Božje istine, crkveno zajedništvo i jedinstvo u Kristu i njegovoj Crkvi. Njegov nam primjer svijetli i njegov nas zagovor jača u svim životnim prilikama i neprilikama. U njemu se sažima suvremena povijest Crkve u Hrvatskoj, ali na stanovit način - i srednjoistočnoj Europi.

U tome liturgijskom slavlju, koje je uglavnom na hrvatskome, postoje i dijelovi na latinskome jeziku, među kojima su Marijin hvalospjev "Veliča duša moja Gospodina" i molitva Gospodnja Oče naš.

(Hina) pp yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙