FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BEOGRAD

Žalba odvjetnika uhićenog haaškog optuženika Ratka Mladića na rješenje suda o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje Haaškom tribunalu odbijena je, potvrdila je u utorak za Hinu glasnogovornica beogradskog Višeg suda Dušica Ristić. Ona je kazala kako će rješenje o odbijanju žalbe biti dostavljeno ministarstvu pravosuđa koje u tom slučaju treba donijeti konačnu odluku te dati nalog za njegovo izručenje. Žalba Mladićeva odvjetnika stigla je u sud u utorak prijepodne, nakon što je u petak doneseno rješenje o njegovu izručenju Haagu. Očekuje se da bi Mladić, nakon što odluku o izručenju potpiše srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović, mogao biti prebačen u Haaški sud, no točno vrijeme neće biti objavljeno, kako je objašnjeno, iz sigurnosnih razloga.

STOCKHOLM

Žena od oko 50 godina, zaražena bakterijom escherihijom coli prigodom boravka u Njemačkoj, umrla je u utorak u bolnici na jugozapadu Švedske, što predstavlja prvi smrtni slučaj izvan Njemačke gdje je već umrlo 15 zaraženih. Žena je preminula u bolnici Soedra Aelvsborgs u Boraasu blizu Goeteborga, gdje je primljena u nedjelju, piše u priopćenju te ustanove. Nakon Njemačke gdje se broj mrtvih popeo na 15, Švedska je najzahvaćenija tajanstvenom zarazom bakterijom ECEH u Europi. Najnoviji podaci objavljeni u ponedjeljak popodne govore o 39 zaraženih osoba u toj nordijskoj zemlji, a kod 15 od njih nastale su ozbiljne komplikacije.

ZAGREB

Hrvatski ministar obrane Davor Božinović i njegov slovački kolega Ljubomir Galko razgovarali su u utorak u Zagrebu o suradnji resornih ministarstava i oružanih snaga obiju zemalja čiji vojnici uspješno surađuju u NATO-voj misiji ISAF u Afganistanu. "Afganistan je bila posebna tema naših razgovora", rekao je Božinović, pojasnivši da je glavna zadaća kako hrvatskih tako i slovačkih vojnika obuka afganistanskih snaga sigurnosti i predaja odgovornosti za sigurnosno stanje u zemlji u njihove vlastite ruke. U Kabulu, podsjetio je Božinović, hrvatski vojnici vode školu vojne policije. Dvojica ministara razgovarala su i o stanju u BiH o čemu, kako je istaknuo Galko, imaju "gotovo istovjetno stajalište", te obnovi zrakoplovne flote i mogućoj regionalnoj suradnji po tom pitanju. Iako je slovački ministar financija nedavno izrazio protivljenje obnovi slovačkog zrakoplovstva, Galko smatra da "nadzvučne zrakoplove treba zadržati" ili to pitanje riješiti u suradnji sa susjedima", a moguće je kontrolu neba prepustiti i nekom trećem.

BEOGRAD

U povodu uhićenja haaškog optuženika Ratka Mladića, u utorak se oglasila i ratna predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić, ističući kako je teško primila vijest o njegovu uhićenju. U jednom od rijetkih javnih istupa otkako se krajem listopada 2009. vratila iz Švedske, gdje je izdržavala zatvorsku kaznu, Plavšić je za beogradski dnevnik "Večernje novosti" izjavila kako nikada nije bilo potrebe o njemu reći nijednu riječ kojom bi ga kritizirala, dodajući da je on za nju "kompletna ljudska vrijednost". Istaknuo je kako je sve što bi o njemu i danas rekla već napisala tijekom boravka u švedskom zatvoru u knjizi "Svedočim" te da tome ništa ne bi ni dodala ni oduzela. List prenosi kako ona u tom zapisu među ostalim kaže kako joj je drago što je Mladiću pomogla da se povuče tijekom zime 1995. godine te kako bi, da to nije tada učinio, sigurno ubrzo stigao zahtjev od UN-a s pritiscima i poniženjima te da ga ne može zamijeniti nitko, tko god dođe na njegovo mjesto.

LONDON

Potražnja hrane porast će do 2050. godine za 70 posto, a rast cijena hrane, financijska kriza i vremenske nepogode već su pogoršali krizu hrane i sustav se urušio, upozorila je u utorak humanitarna udruga Oxfam. "Sustav hrane u svijetu prilično je urušen", rekla je izvršna direktorica te britanske udruge Barbara Stocking najavljujući kampanju za pomoć gladnima. Svakoga dana 925 milijuna ljudi u svijetu gladuje zbog rasta cijena hrane i cijena nafte, zbog borbe za vodu i zemlju te zbog klimatskih promjena. Za obuzdavanje rasta cijena hrane valja ograničiti spekulacije s poljoprivrednim proizvodima na burzama jer one čine cijene nestabilnima, drži Oxfam koji se k tomu protivi kampanji proizvodnje biogoriva iz hrane.

PARIZ

Francuski ministar obrane Gerard Longuet rekao je u utorak da će se zapadni borbeni helikopteri uskoro rasporediti u Libiji u borbi protiv snaga Moamera Gadafija. Odgovarajući na novinarsko pitanje tijekom konferencije u Parizu, Longuet je rekao da ne može točno reći kada će helikopteri biti upotrijebljeni. "U svakom slučaju, to će se dogoditi vrlo brzo", rekao je Longuet. Korištenje borbenih helikoptera, koji su puno ranjiviji na napade protuzračne obrane, trebalo bi ubrzati Gadafijev odlazak, pošto su zračni napadi saveznika pokrenuti u ožujku znatno oslabili njegove snage.

MOSKVA

Rustam Mahmudov, vjerojatni ubojica ruske oporbene novinarke Ane Politkovske, uhićen je u Čečeniji, izjavio je u utorak Saidahmet Arsamerzajev, odvjetnik njegova brata i navodnog suučesnika. "Rustam Ruslanovič, najstariji od braće Mahmudov, uhićen je u noći s ponedjeljka na utorak u Ačhoj-Martanu (zapadno od Groznog) u domu svojih roditelja koji su me o tome izvijestili", kazao je odvjetnik njegova brata Ibragima Mahmudova. Rustam Mahmudov tražen je godinama zbog ubojstva oporbene novinarke Ane Politkovske 2006. u njezinoj zgradi. Njegovu braću Ibragima i Džabraila istražitelji i dalje smatraju suučesnicima iako su oslobođeni zbog pomanjkanja dokaza 2009.

SANA

Primirje između plemenskih vođa i snaga odanih jemenskom predsjedniku prekinuto je u utorak Sani, gdje je bilo novih žrtava, i u gradu Taizu, a ta se zemlja našla na rubu građanskog rata dok svjetske sile pozivaju Alija Abdulaha Saleha da konačno ode s vlasti. "Primirje je prekinuto", rekao je vladin dužnosnik u glavnome gradu Sani, gdje su borci plemenskih vođa svrstani uz prosvjednike u utorak ujutro zauzeli vladinu zgradu. U borbama tijekom noći plemena su izgubila trojicu boraca, javlja Reuters. Time je prekinuto četverodnevno primirje potpisano pošto je prošlog tjedna ubijeno najmanje 115 osoba, što je bilo najgore krvoproliće od sredine siječnja, kada su počeli prosvjedi protiv Saleha. Svjetske sile pozivaju Saleha, koji vlada 32 godine, da potpiše odlazak s vlasti, o čemu su se dogovorile uz posredništvo Vijeća za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva.

NEW DELHI

Indija i Pakistan nisu se u utorak uspjeli dogovoriti oko demilitarizacije himalajskog područja što pokazuje koliko su dvije nuklearne sile udaljene i na manje spornim pitanjima. Ministri obrane obje zemlje dva su dana razgovarali iza zatvorenih vrata o sporazumu o povlačenju snaga s planinskih nenaseljenih područja iznad glečera Siachen i utvrđivanja granice. Na glečer je Indija prvi put rasporedila snage 1984. godine a nakon toga Pakistan je rasporedio svoje vojnike i sada je na tom području oko deset tisuća vojnika iz obje zemlje. Za analitičare je strateški značaj područja upitan. Indijski mediji prenose da su se obje strane ukopale u svoje pozicije. Ta vijest zabrinula je one koji se nadaju napretku na mirovnim pregovorima koji obuhvaćaju šira pitanja i koji su se nastavili u travnju uz pritisak SAD-a.

STOCKHOLM

Eksplozije u trima IKEA-inim trgovinama u ponedjeljak u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj uzrokovale su petarde i švedska tvrtka za proizvodnju i prodaju pokućstva u utorak je ponovo otvorila svoje trgovine, izvijestila je njezina glasnogovornica. Detonacije koje su zaposleniku IKEA-e i zaštitaru u Belgiji prouzročile tek probleme sa sluhom, uzrokovale su "veće petarde", rekla je Charlotte Lindgren, glasnogovornica IKEA-e. "Nismo primili baš nikakvu prijetnju", dodala je. Sve IKEA-ine trgovine u Europi u utorak ujutro su normalno radile, nakon temeljite provjere u trima trgovinama u kojima su se detonacije dogodile, kazala je. Trgovine su pretražili psi. Napadači nisu otkriveni.

STRASBOURG

Europski sud za ljudska prava presudio je da Rusija mora platiti 10.000 eura za duševne boli nanesene osuđenom poduzetniku Mihailu Hodorkovskom koji u ruskom zatvoru služi kazne za krađu nafte i pranje novca. Rusija također mora platiti 14.543 eura za troškove suđenja. Predstavnik Rusije na sudu u Strasbourgu odmah po izricanju presude najavio je žalbu. Sud je u postupku odbacio neke zahtjeve obrane, poput "tvrdnje da se radi o politički motiviranom procesu" protiv Hodorkovskog. Europski sud smatra da su u slučaju Hodorkovskog ruske vlasti prekršile članak 3. Europske konvencije o ljudskim pravima koji se odnosi na zabranju mučenja i članak 5. koji se odnosi na pravo na slobodu i sigurnost, posebice imajući na umu "trajanje njegovog pritvora tijekom istražnog postupka". Hodorkovski i njegov suradnik Platon Lebedev osuđeni su prošle godine za krađu 218 milijuna tona nafte iz tvrtke Jukosa, na suđenju koje je izazvalo veliku pozornost međunarodne javnosti zbog sumnje da je riječ o politički motiviranu procesu. Njih su dvojica još 2005. osuđena zbog prijevare i utaje poreza, a zatim im je na drugom suđenju, godinu dana prije predviđena izlaska iz zatvora, zatvor produljen do 2016.

SARAJEVO

Uprava franjevačke provincije Bosne Srebrene upozorila je u utorak da položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini smatra teškim te kako se, bez obzira na načelno stajalište po kojemu se neće miješati u politička pitanja, osjeća obveznom reagirati na takvo stanje. Obveza uprave Bosne Srebrene da se u takvim trenucima javno očituje proistječe iz njezina drugoga povijesnog i aktualnog pozvanja - brige o narodno-vjerničkoj, hrvatskoj i katoličkoj supstanciji u Bosni i Hercegovini, pa kroz to i o samoj BiH, stoji u izjavi dostavljenoj medijima. Uprava Bosne Srebrene ističe kako je i po prosudbama objektivnih i nepristranih promatrača u krizi koja danas potresa Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu manjkav politički položaj Hrvata kao najmalobrojnijega naroda vrlo osjetljivo političko pitanje.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙