FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje u aferi Spice počinje u ponedjeljak; svjedoče i političari

Autor: sobr
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Suđenje optuženima u aferi Spice počet će u ponedjeljak 6. lipnja, a na njemu će se kao svjedoci pojaviti neka zvučna politička imena, dok će se o mogućem svjedočenju premijerke Jadranke Kosor i njezinog prethodnika Ive Sanadera odlučiti naknadno tijekom suđenja.

Odluku o početku suđenja i svjedocima koje će saslušati tijekom postupka danas je donijelo Vijeće suca Siniše Pleše na pripremnom ročišću zatvorenom za javnost, doznaje se od branitelja osmorice optuženih i tužiteljice iz USKOK-a Tamare Laptoš. Ona je novinarima izjavila da je Sud prihvatio sve prijedloge optužbe, odnosno saslušanje 115 svjedoka i provođenje svih predloženih materijalnih dokaza te da se očekuje vrlo dug proces, a da je spis dosegao 42 tisuće stranica.

Kazala je i da je za sada prihvaćeno saslušanje 30-ak svjedoka obrane, no da će se o prijedlozima obrane za svjedočenjem Jadranke Kosor i Sanadera odlučiti naknadno tijekom rasprave. Podsjetila je da osmorici optuženih za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela prijeti do tri godine zatvora, a organizatoru do pet godina, dok im za zlouporabu položaja i ovlasti moguća kazna iznosi do 10 godina zatvora.

Od odvjetnika optuženih se doznaje da će se prvih par dana suđenja čitati dokumentacija, a da bi sa saslušanjem prvih svjedoka trebalo početi 14. lipnja. Po njihovim riječima, sud je usvojio njihov prijedlog za saslušanjem nekolicine političara kao što su bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, predsjednik HSS-a Josip Friščić, SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, bivši predsjednik države Stjepan Mesić. Obrana smatra da bi njihovo svjedočenje moglo pomoći u rasvjetljavanju istine u aferi Spice.

Prema tvrdnjama obrane na suđenju će se saslušati 200-tinjak svjedoka.

U aferi Spice optuženi su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Njih se tereti udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te tvrtke pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna.

(Hina) xsobr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙