FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad japanske proizvodnje vozila i izvoza u travnju

Autor: mpuk
TOKIO, 31. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Japanska proizvodnja vozila i izvoz pretrpjeli su u travnju rekordan pad, za više od 60 posto, nakon katastrofalnog potresa i tsunamija koji je pogodio tu zemlju 11. ožujka, objavilo je u utorak japansko udruženje proizvođača vozila.

Ukupna domaća proizvodnja automobila, kamiona i autobusa smanjena je u travnju za 60,1 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, nakon što je velika katastrofa dovela do zatvaranja niza postrojenja i prekinula opskrbni lanac, objavilo je udruženje.

Japanski izvoz vozila pao je za 67,8 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. To je najveći zabilježeni pad proizvodnje i izvoza, kazala je glasnogovornica udruženja za AFP.

Proizvodnja vozila u Japanu pala je u travnju na 292.001 sa 731.829 vozila zabilježenih u istom mjesecu godine ranije, dok je izvoz smanjen na 126.061 vozilo, nasuprot 391.540 izvezenih u travnju 2010., navodi se u priopćenju.

Mnogi proizvođači dijelova za automobile koji su ključni za proizvodnju vozila smješteni su u regijama Japana koje su najgore pogođene katastrofom. Njihova postrojenja oštećena su u potresu jačine 9,0 stupnjeva, ili poplavljena u silovitom tsunamiju koji je uslijedio.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙