FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska trgovinska bilanca iskazala manjak u travnju

Autor: vmom
TOKIO, 25. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Japanska trgovinska bilanca u travnju je iskazala manjak zbog oštrog pada izvoza, izazvanog poremećajima u lancu opskrbe nakon razornog potresa i tsunamija u ožujku, objavila je u srijedu tamošnja vlada.

Riječ je o prvom trgovinskom manjku u mjesecu travnju u bilanci tog trećeg najvećeg svjetskog gospodarstvu u posljednju 31 godinu, objavilo je ministarstvo financija.

Manjak je iznosio 463,7 milijardi jena (5,6 milijardi dolara), nasuprot višku od 729,2 milijarde jena u istom mjesecu lani.

Manjak se pripisuje oštrom padu izvoza za 12,5 posto, najvećem od listopada 2009., pri čemu je izvoz automobila potonuo 67 posto a izvoz elektroničkih dijelova, poput mikročipova, za 19 posto.

Japanska proizvodnja u tvornicama u ožujku je smanjena rekordnih 15,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, zbog posljedica katastrofalnog potresa, tsunamija i nuklearnih kriza koje su uslijedile.

Izvoz u Kinu, najveće tržište japanskih proizvoda, smanjen je za 6,8 posto, što je prvi njegov pad na godišnjoj razini u posljednjih 18 mjeseci, izazvan oštrim padom isporuka automobila i auto-dijelova.

Ukupni japanski uvoz u travnju je pak uvećan 16. mjesec zaredom, po stopi od 8,9 posto, zahvaljujući skoku kupovina naftnih proizvoda za 62,2 posto, temeljem viših cijena i snažnije potražnje, objavilo je ministarstvo financija.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙