FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Tuđmanovu grobu završila karavana "Da se ne zaboravi"

Autor: mbuj
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - Na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na zagrebačkom groblju Mirogoju, večeras je svoj put završila četverodnevna ovogodišnja tradicionalna karavana "Da se ne zaboravi - 2500 kilometara diljem Hrvatske" koju je 11. put organizirala Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) i Udruga branitelja INE-Naftaplina iz Zagreba pod pokroviteljstvom predsjednice vlade Jadranke Kosor kako se ne bi zaboravili junaci Domovinskoga rata.

Zajedno sa suprugom prvoga hrvatskog predsjednika Ankicom Tuđman sudionici karavane su na njegovu grobu zapalili svijeće te mu minutom šutnje odali počast kao i svim poginulima, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Izmolili su i molitvu "Oče naš".

Ankica Tuđman zahvalila im je što su došli na grob dr. Franje Tuđmana, istaknuvši kako je to što dolaze dokaz da će ostati sjećanja na prvoga hrvatskoga predsjednika.

Organizator i predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković rekao je da su se sudionici karavane, tridesetak hrvatskih branitelja, vratili nakon prijeđenih 2500 kilometara te da su tijekom četiri dana obišli stotinjak gradova i mjesta diljem Hrvatske. Obilazili smo mjesta i gradove vezane uz Domovinski rat, odnosno posjećivali hrvatske branitelje i njihove obitelji te spomen-obilježja poginulim, nestalim i umrlim braniteljima, rekao je.

Istaknuo je kako su u onim mjestima i gradovima koja nemaju spomen-obilježja poticali ljude da ih postave, kao i da se upišu imena i prezimena hrvatskih branitelja na spomen-ploče gdje to još nije učinjeno. Rekao je kako također žele da se u što više gradova i mjesta postave i spomen-obilježja Franji Tuđmanu.

"Hrvatski branitelji danas, koliko smo vidjeli obilazeći hrvatsku državu, nisu zadovoljni odnosom prema njima. Hrvatski branitelji su skromni ljudi, ne traže puno, traže da dostojanstveno žive, da mogu prehraniti svoju obitelj, otplaćivati kredite, živjeti kao svi normalni ljudi jer su se za to borili. Nisu zadovoljni jer smatraju da se ne pridaje dovoljno pozornosti stvaranju hrvatske države, onima koji su nas vodili, a tu prije svega mislim na Franju Tuđmana, ali i na naše generale koji se nalaze po tamnicama dok se mnogi zločinci nalaze na slobodi", rekao je Pavković.

Dodao je kako je jučer, kad su obilazili Vukovar, i do njih doprla vijest da je uhićen jedan od najgorih ratnih zločinaca Ratko Mladić. "Njegovo uhićenje nas raduje, međutim ne raduje nas to što je trebalo tako dugo vremena da se uhvati takav zločinac i bojimo se da se ne dogodi to da će sada Srbi reći - eto, to je to. Ne, to nije to. S time se priča nastavlja dalje", ustvrdio je Pavković.

Zaključio je kako je cilj karavane ne zaboraviti ljude koji su dali svoje živote, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ne zaboraviti ni žive hrvatske branitelje jer oni su nastavili tamo gdje su mnogi stali. Mnogi na žalost nisu dočekali ovu hrvatsku državu koju danas imamo i koja će možda već sutra biti članica Europske unije, rekao je.

Na grobu dr. Tuđmana bio je i umirovljeni sudac Ustavnog suda Milan Vuković koji je istaknuo kako bi hodočašće branitelja diljem Hrvatske trebalo potaknuti na određene reakcije i ljude u politici i gospodarstvu. Istaknuo je kako povijesna veličina i uloga dr. Franje Tuđmana nisu još opisani. Dodao je i kako u Zagrebu još nema spomenika prvomu hrvatskom predsjedniku Tuđmanu te da je izrugivanje kad se njegovo ime dade zagrebačkom trgu koji zapravo ne postoji. "Spomen na dr. Franju Tuđmana mora biti uvijek osvježavajući element koji će hrvatski narod uvijek upozoravati i voditi putom samostalne hrvatske države jer mi smo ju krvavo platili. Da nije bilo Franje Tuđmana, mi bismo bili i danas roblje", zaključio je Vuković.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙