FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 30. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 12,30 sati

ZAGREB - Francuska vjeruje da će Hrvatska završiti pregovore do kraja lipnja, prije godišnjice hrvatske nezavisnosti 25. lipnja, kazao je u Zagrebu visoki francuski dužnosnik. "Naše stajalište je da će se pregovori završiti do 23. ili 24. ovog mjeseca, prije godišnjice hrvatske nezavisnosti", rekao je francuski dužnosnik. Francuska želi, nastavio je, da se pronađu tehnička i politička rješenja u posljednjim koracima pregovora Zagreba i Bruxellesa. Hrvatska je napravila veliki napor u ispunjavanju uvjeta za ulazak u članstvo EU-a i zaslužuje biti 28. članica Unije, a neka su poglavlja, poput poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava, kasno otvorena, ocijenio je. Govoreći o monitoringu, francuski je dužnosnik kazao da se ne radi o "nadzoru već praćenju onoga što je učinjeno", te istaknuo da nakon ulaska Hrvatske u EU, monitoringa neće biti. Monitoring će se tijekom pristupnog razdoblja odnositi na to da Hrvatska svaka 3 do 4 mjeseca podnosi izvještaj o onome što je učinjeno. Hrvatska će, kako je kazano, prije potpisivanje pristupnog ugovora, objaviti unilateralnu izjavu o tome "da teškoće iz prošlosti neće biti prepreka za ulazak drugih zemalja u EU".

DEN HAAG - Glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Nerma Jelačić izjavila je da "sumnja" u dolazak nekadašnjeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića u Den Haag u ponedjeljak. "Sumnjam da ćemo ga danas vidjeti", izjavila je Jelačić. Istaknula je da Haag i dalje čeka obavijest srbijanskih vlasti o datumu izručenja. "Rok za ulaganje priziva na izručenje u Den Haag je danas", rekla je glasnogovornica, po kojoj će datum odlaska Ratka Mladića iz Srbije "ovisiti o tome koliko vremena će trebati srpskim vlastima da dovrše postupak". Privremeni predsjednik ICTY-ja Mehmet Guney izjavio je u nedjelju za agenciju Anatoliju da bi Ratko Mladić u Den Haag "mogao stići u ponedjeljak ili utorak". "Nemamo potvrdu toga", kazala je Jelačić.

VARNA - Vojna kampanja NATO-a u Libiji ostvaruje svoje ciljeve i vladavina Moamera Gadafija približava se kraju, rekao je u ponedjeljak u Varni glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. "Naša operacija u Libiji ispunjava ciljeve.. Jako smo smanjili Gadafijeve mogućnosti da ubija vlastiti narod", rekao je Rasmussen na forumu NATO-a u Bugarskoj. "Gadafijeva vladavina terora približava se kraju. Sve je izoliraniji u Libiji i u inozemstvu. Čak ga i najbliži suradnici napuštaju, odlaze ili bježe", rekao je Rasmussen. "Nastavit ćemo s pritiskom sve dok svi napadi na civile ne prestanu, dok režim ne povuče svoje snage i plaćenike natrag u vojarne i baze", dodao je glavni tajnik NATO-a. NATO snage intenzivirale su operacije u Libiji kako bi razbile pat poziciju u kojoj Gadafi ostaje na vlasti unatoč tjednima zračnih napada i oporbenom ustanku. Britanija je tako u nedjelju objavila da će bombe za razbijanje bunkera uvrstiti u arsenal na svojim zrakoplovima, dodavši da je to poruka Gadafiju da je vrijeme da ode.

BERLIN - Zbog smrtonosna soja bakterije escherichije coli od koje je u Njemačkoj umrlo 10 ljudi, a više stotina je zbog zaraze oboljelo od hemolitičkog uremičkog sindroma (HUS) koji uzrokuje probleme s bubrezima, Nijemci su upozoreni da ne jedu krastavce sve dok se ne otkrije izvor zaraze, izvješćuje u ponedjeljak BBC. Za sada se vjeruje da su izvor zaraze kontaminirani organski krastavci uvezeni iz Španjolske, ali se još uvijek u tijeku testiranja i analize. Slučajevi zaraze i oboljenja od HUS-a zabilježeni su i u Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. U nedjelju su vlasti u Češkoj i Austriji maknuli s polica krastavce iz španjolskog uzgoja zbog straha da su kontaminirani. Dva španjolska staklenika koja su identificirana kao mogući uzročnik zaraze zatvorena su i pod istragom. Zaraza, koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti nazvao jednom od "najvećih HUS zaraza u svijetu i najveću ikada zabilježenu u Njemačkoj", posebice je pogodila područje oko Hamburga. Znanstvenici su zbunjeni jer HUS obično napada djecu mlađu od pet godina, a ova je zaraza u skoro 90 posto slučajeva pogodila odrasle, od kojih su dvije trećine žene.

MOSKVA - Rusija je uništila polovicu od svojih 40.000 tona kemijskog oružja, godinu dana prije isteka roka predviđenog međunarodnim obvezama, izjavio je u ponedjeljak šef Savezne agencije za uništavanje kemijskog oružja Valerij Kapašin. "Na dan 30. svibnja 2011., količina uništenog kemijskog oružja u Rusiji prelazi 20.000 tona toksičke supstance, to jest više od 50 posto uskladištenog oružja (39.966,586 tona)", istaknuo je Kapašin. Rusija i SAD imaju ogromne količine uskladištenog kemijskog oružja koje moraju uništiti do travnja 2012. godine, u okviru Konvencije iz 1997. o zabrani kemijskog naoružanja.

LJUBLJANA - Vlada premijera Boruta Pahora ne može očekivati potporu mirovinskoj reformi o kojoj će se birači izjašnjavati na referendumu u nedjelju 5. lipnja, pokazuju dvije nove ankete koje su u ponedjeljak objavili Slovenska televizija i ljubljanski dnevnik "Delo". Protiv novog zakona o mirovinskom osiguranju sa zaoštravanjem uvjeta za odlazak u mirovinu je 50,4 posto anketiranih birača, dok je 32,3 posto 'za'. Dvije trećine ih smatra da je vlada bila neuspješna u svojoj kampanji uvjeravanja birača da su promjene mirovinskog sistema neophodne, a na referendum će izaći 50,4 posto birača, prognoza je iz ankete "Dela" u kojoj je sudjelovalo 600 ispitanika. Slični su i rezultati ankete na 700 ispitanika koju je objavila Slovenska televizija, s time što prema njoj broj onih koji podržavaju mirovinsku reformu pokazuje mali trend rasta. Prema anketi Slovenske televizije koju je provela agencija "Mediana", na referendum namjerava izaći 53,2 posto od ukupno registriranih birača, 51,5 posto ispitanika namjerava glasovati za odbacivanje mirovinske reforme, a 36,6 posto za njenu primjenu.

SARAJEVO - Gotovo pedeset osoba otrovalo se hranom u jednom sarajevskom restoranu za brzu prehranu, potvrđeno je u ponedjeljak iz bolničkih izbora u tom gradu. Glasnogovornica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) Biljana Jandrić izjavila je kako je tijekom vikenda pomoć liječnika zatražilo 48 osoba s probavnim tegobama i povišenom tjelesnom temperaturom. "Njih dvanaest zadržano je na Klinici za infektivne bolesti", kazala je Jandrić potvrdivši kako su svi oboljeli izjavili da su objedovali u istom restoranu. Nitko od pacijenata nije u životnoj opasnosti. Pretpostavlja se da je uzrok trovanja pokvarena piletina i majoneza. Lokalni su mediji izvijestili kako je uzročnik trovanja hrana u restoranu "Fan Ferhatović" smještenom na Baščaršiji.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙