FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 29. svibnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

BEOGRAD - Sigurnosne mjere u Srbiji, nakon uhićenja haškog optuženika Ratka Mladića, pojačane su oko glavnih institucija u zemlji, ali stanje je stabilno, ocijenio je u subotu srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. "Stanje u Srbiji je stabilno, ali mjere sigurnosti su pojačane, posebno u cilju zaštite važnih institucija poput Specijalnog suda za ratne zločine, državnih institucija i stranih predstavništava", rekao je ministar. Ratko Mladić je, poručio je njegov odvjetnik Miloš Šaljić novinarima, također u subotu pozvao svoje pristaše "na mir", kazavši da ne želi ni krv ni sukobe. Mladića je u subotu navečer, kako prenosi agencija Beta, pregledala predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović, po struci neuropsihijatrica. Ona je, navodi Beta, kazala da je "obavila pregled haškog optuženika Ratka Mladića" ali da o tome ne može iznositi detalje zbog profesionalne liječničke tajne.

BRIJUNI -Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u subotu navečer je u Bijeloj vili na Brijunima upriličio tradicionalni prijem za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj i njihove supruge. Hrvatski je predsjednik u obraćanju veleposlanicima istaknuo kako se Hrvatska nalazi nadomak ostvarenju jednog od najvažnijih strateških ciljeva, punopravnog članstva u Europskoj uniji. "Zaključenje pristupnih pregovora očekujem prije ovog ljeta, potpisivanje europskog ugovora početkom zime, podršku građana članstvu na referendumu 30 dana po potpisivanju ugovora, brz ratifikacijski proces u nacionalnim parlamentima zemalja članica te konačno pristupanje 2013. godine", naglasio je predsjednik Josipović. U ime diplomatskog zbora predsjedniku Josipoviću i njegovoj supruzi obratio se veleposlanik Republike Albanije Pellumbo Quazimi koji je istaknuo kako su mir i stabilnost od iznimnog značaja za cijelu regiju. "Svjesni smo da se Hrvatska nalazi u odlučujućoj situaciji po pitanju završetka pregovora i ulaska u EU. Značajno je to vrijeme za Hrvatsku te vam želim što skoriji ulazak u ovu europsku obitelj", zaključio je veleposlanik Quazimi.

RIGA - Latvijski predsjednik Valdis Zatlers objavio je u subotu navečer na državnoj televiziji da će tražiti raspuštanje parlamenta, mjeru o kojoj će biti raspisan državni referendum sukladno ustavu zemlje. "Želim potaknuti nadu u promjenu stvari", rekao je Zatlers. "Moramo prekinuti ponašanja koja štete našem narodu i našoj zemlji. Zato sam vam želio izravno reći da sam potpisao predsjednički dekret kojim tražim raspuštanje parlamenta i podastirem ga ustavnom sudu. Dekret trenutačno stupa na snagu", rekao je predsjednik. Ako će većina birača slijediti traženje predsjednika, parlament će biti raspušten, a u suprotnom će predsjednik biti prisiljen dati ostavku. Zatlers je donio tu odluku nakon što je u parlamentu prošlog tjedna blokiran zahtjev za ukidanje imuniteta jednom zastupniku. Mandat predsjednika Zatlersa istječe 7. srpnja. Latvijskog predsjednika bira parlament.

BERLIN - Nekoliko desetaka tisuća protivnika nuklearne energije prosvjedovalo je u dvadesetak njemačkih gradova, tražeći od vlade da ubrza napuštanje nuklearne energije. Oko 160.000 osoba prosvjedovalo je u 21 njemačkom gradu, od kojih najviše u Berlinu, Muenchenu i Hamburgu. Koalicija pod vodstvom Angele Merkel treba se sastati u nedjelju kako bi razmotrila kalendar zatvaranja koji je predložilo povjerenstvo formirano u ožujku, nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi. Po njemačkim medijima, povjerenstvo će vjerojatno sugerirati konačno napuštanje nuklearne energije u sljedećih deset godina. Zaustavljanje svih njemačkih reaktora do 2021. zapravo je plan koji je još 2000. predložila koalicija socijaldemokrata i zelenih. Prošle je godine međutim prošao plan o dvanaestogodišnjem produljenju tog roka rada nuklearki, što je izazvalo val revolta u Njemačkoj. Međutim, suočena s katastrofom u Fukushimi, Njemačka bi mogla ipak ubrzati zatvaranje nuklearki o čemu bi se trebalo odlučivati na sjednici vlade 6. lipnja.

BERLIN - Broj smrtnih slučajeva koji se povezuju s enterehemoragičnom bakterijom E. coli koja se i dalje širi u Njemačkoj narastao je u subotu na deset, nakon vijesti o četiri nova smrtna slučaja na sjeveru zemlje, objavili su medicinski izvori. Epidemiološki institut Robert Koch koji posjeduje službene podatke o broju oboljelih i smrtno stradalih, u subotu nije iznio nove podatke. Po njegovim posljednjim podacima, dvije osobe su izravno smrtno stradale od te bakterije. Uz četiri nova fatalna ishoda, dva u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein i dva u jednoj sveučilišnoj klinici blizu Hamburga, najmanje je deset mogućih žrtava te infekcije u Njemačkoj. U subotu su sve žrtve bile žene, tri osamdesetogodišnjakinje i jedna tridesetgodišnjakinja. Među deset smrtnih žrtava bakterije samo je jedan muškarac. Analize koje sigurno određuju uzrok smrti traju nekoliko dana.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙