FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 28. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

PARIZ - Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u razgovoru za televiziju France 24 da uhićenje Ratka Mladića nije 'moneta za potkusurivanje' za približavanje njegove zemlje EU-u. "Zatvorili smo to poglavlje zbog nas samih, a ne kako bismo ga koristili u razmjeni", rekao je Tadić. Predsjednik Srbije je naglasio da je Mladićevo uhićenje neposredno nakon posjeta visokih dužnosnika EU-a Beogradu "puka" slučajnost. "Da smo htjeli to namjestiti, onda bismo ga uhitili nekoliko dana prije nego što će Europska komisija u listopadu odlučivati o sljedećoj fazi približavanja Srbije EU-u", rekao je Tadić. "Ali nismo kalkulirali. Na uhićenju Ratka Mladića radili smo vrlo naporno otkako je ova vlada došla na vlast. Radili smo to zbog sebe, a ne zbog EU-a ili suda u Haagu", rekao je Tadić. "To poglavlje je zatvoreno i sretan sam zbog toga", naglasio je.

VARŠAVA - Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je u subotu Poljsku kao ključnog američkog suradnika, kazavši kako demokracija i ekonomski napredak te zemlje mogu poslužiti kao primjer susjednim državama, poput bivših sovjetskih republika Bjelorusije i Ukrajine, javljaju agencije. "Poljska je jedan od naših najboljih i najsnažnijih saveznika. Želim zahvaliti Poljskoj na demokratskom vodstvu regije, a realizirala ga je zahvaljujući vlastitu primjeru", rekao je Obama u razgovoru s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim. "Zemljama poput Ukrajine poljski primjer može koristiti", rekao je Obama u dvorani predsjedničke palače u kojoj je 1955. rođen Varšavski pakt i gdje su 1989. za okruglim stolom održani pregovori koji su doveli do pada poljskog komunističkog režima. Američki predsjednik upotrijebio je oštru retoriku spominjući Bjelorusiju, čiji su sudovi u posljednjih nekoliko dana osudili oporbene političare na dugotrajne zatvorske kazne. Obama i Komorowski pozvali su Lukašenka da ih sve oslobodi i na taj način pokaže poštovanje prema ljudskim pravima. "Vrsta represivnih akcija kakve se provode u Bjelorusiji mogu imati negativan učinak na cijelu regiju, a to nas čini manje sigurnima", rekao je Obama. Američki je predsjednik na kasnijoj konferenciji za novinare s poljskim premijerom Donaldom Tuskom stanje u Bjelorusiji ocijenio "neprihvatljivim". Lukašenka je optužio da "uopće ne poštuje demokratske vrijednosti i svoj narod".

BUDVA - Dužnosnici ministarstava obrane zemalja Američko-jadranske povelje potpisali su u Budvi deklaraciju kojom izražavaju spremnost na punu suradnju sa svim NATO članicama na izgradnji političkih i vojnih aspekata obrambenih programa. U deklaraciji, koja je usvojena nakon dvodnevnog rada dužnosnika zemalja Američko-jadranske povelje, navodi se da je takva suradnja neophodna kako bi se učinkovito odgovorilo na nove izazove i prijetnje s kojima se suočava svijet u 21. stoljeću. Poručili su da će nastaviti podupirati misiju ISAF-a u Afganistanu kako bi iskazali podršku Deklaraciji o trajnom partnerstvu između NATO-a i Afganistana. "Izražavamo našu namjeru da aktivno sudjelujemo u sustavu kolektivne sigurnosti i pomognemo proces stabilizacije u Afganistanu. U tom cilju, sudjelovat ćemo u Zajedničkom timu instruktora za obuku afganistanskih vojno-policijskih sigurnosnih snaga, koji predvode Hrvatske oružane snage", ističe se u izjavi. Izjavu su potpisali ministri obrane Albanije Arben Imami, Bosne i Hercegovine Selmo Cikatić, Crne Gore Boro Vučinić, hrvatski državni tajnik Pjer Šimunović, predstavnik makedonskog ministarstva Petar Esmerov i pomoćnik američkog ministra obrane za međunarodne poslove sigurnosti Joseph McMillan. Na skupu je ocijenjeno da rezultati koje su postigle Hrvatska i Albanija, kao NATO članice, predstavljaju izravan doprinos regionalnoj stabilnosti i poticaj su za daljnji rad Američko-jadranske povelje.

KAIRO - Egipatski je sud u subotu kaznio bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka i još dvojicu bivših visokih državnih dužnosnika s 540 milijuna egipatskih funta (474,5 milijuna kuna) zbog toga što su prekinuli veze mobilne telefonije i interneta tijekom narodnih prosvjeda u siječnju i time nanijeli veliku štetu egipatskom gospodarstvu. Upravi sud u Kairu kaznio je Mubaraka s 200 milijuna funta, bivšeg premijera Ahmeda Nazifa s 40 milijuna funta, a najgore je prošao bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adli koji će morati platiti 300 milijuna funta. Ovo je prva sudska presuda protiv Mubaraka otkako je bio prisiljen napustiti vlast 11. veljače. Bivši predsjednik suočen je s mnogo ozbiljnijim optužbama, uključujući i naređenje da se puca u prosvjednike, koje mu mogu donijeti i smrtnu kaznu.

VALLETTA - Stanovnici Malte, jedine europske zemlje u kojoj razvod službeno ne postoji, danas glasuju na referendumu o njegovoj eventualnoj legalizaciji, javljaju agencije. Četiri stotine tisuća stanovnika tog malenog otoka pozvano je na izjašnjavanje o mogućnosti službene legalizacije razvoda braka nakon četiri godine razdvojenog života bračnog para. Prijedlog, koji je na veliko iznenađenje prošle godine u parlamentu iznio zastupnik vladajuće koalicije desnog centra, temeljen je na irskom modelu zakona o razvodu braka. Premijer Lawrence Gonzi snažno se protivi razvodu, ali s obzirom na to da njegova koalicija ima samo jedan glas više u parlamentu, odlučio je to pitanje dati na referendum. Čelnik oporbe Joseph Muscat kaže da se snažno zalaže za legalizaciju razvoda, makar bio i "posljednji čovjek na otoku za to". Referendum će imati savjetodavnu vrijednost, a njegovo pitanje glasi: "Jeste li spremni ponuditi mogućnost razvoda bračnim parovima koji su razdvojeni četiri godine, koji nemaju realnih izgleda za pomirenje, te je osigurana dobrobit njihove djece?" U slučaju da većina glasuje potvrdno, parlament će raspravljati o tome da prijedlog pretoči u zakon. Na Malti katolici čine 95 posto stanovništva te na jedan četvorni kilometar dolazi gotovo po jedna crkva. Jedna je to od dviju zemalja na svijetu gdje je razvod zabranjen, na što se zadovoljno osvrnuo papa Benedikt XVI. prigodom posjeta otoku prošlog travnja. Druga su Filipini. Ankete pokazuju da bi rezultat mogao biti tijesan, a rezultati se očekuju u nedjelju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙