FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: izbjeglice opet stižu na Lampedusu

Autor: vrad
RIM, 28. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Nakon jednotjednog prekida, devetstotinjak izbjeglica, uglavnom iz Libije, iskrcalo se između petka i subote ujutro na talijanski otočić Lampedusu, priopćili su obalna straža i policija.

Brodu s 347 ljudi, među kojima je bilo 27 žena i djece, pružena je pomoć na pučini ispred otoka, odakle su ga patrolni čamci obalne straže i policije dopratili do obale. Nešto ranije, druga dva broda iz Libije s 247, odnosno 175 putnika bili su prepraćeni od Sicilijanskog kanala do Lampeudse.

Svi izbjeglice su prevezeni u prihvatni centar na Lampedusi gdje je trenutačno smješteno 1.200 ljudi. Zadnjih tjedana na Lampedusu su se iskrcale tisuće izbjeglica koji bježe pred ratom u Libiji, uglavnom strani radnici iz Afrike i Azije.

Talijanske vlasti su zbog priljeva golemog broja izbjeglica, nakon izbjegličkog vala iz Tunisa, uvele trajektne linije za prijevoz stranaca s Lampeduse u prihvatne centre diljem zemlje.

Dana 6. travnja, najmanje 150 somalijskih i eritrejskih izbjeglica izgubilo je život u potonuću njihova čamca koji je isplovio iz Libije. Tjedan dana poslije, 13. travnja, tri su osobe poginule kada se njihov prekrcani čamac nasukao na hrid Pantelleriju, koji je kao i Lampedusa bliži sjevernoafričkoj nego talijanskoj obali.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙