FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene knjige pape Benedikta XVI.

Autor: agrb
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - Tjedan dana prije posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, večeras je u sklopu Zagrebačkog sajma knjiga predstavljen niz njegovih knjiga koje je nakladnik "Kršćanska sadašnjost" objavljivala tijekom proteklih četrdeset godina, a među njima i upravo tiskanu "Dogma i navještaj" iz 1973., koja se smatra jednim od njegovih najznačajnijih djela.

Stjepan Brebrić, glavni urednik u toj izdavačkoj kući, podsjetio je da su, otkad je izabran za papu, Josepha Ratzingera pratila različita mišljenja o njegovu dotadašnjem radu, ponekad i kontroverzna, no svi su se usuglasili u tome da je on značajan autor te da pontifikat ne znači i završetak njegova znanstvenog, intelektualnog i publicističkog djelovanja.

"Kršćanska sadašnjost" je od početaka povezivala domaću i svjetsku misao i literaturu, a rano je prepoznala kvalitetu i vrijednost Papina publicističkog rada, ocijenio je Brebrić.

Još 1970. objavljena je njegova knjiga "Uvod u kršćanstvo", koja je u dosadašnjih šest izdanja tiskana u oko dvanaest tisuća primjeraka, a ukupno mu je objavljeno 31 njegovo djelo, dodao je.

Objavljene knjige dijele se prema različitim područjima na znanstveno-teološka djela, teološke refleksije, teološke meditacije i razmatranja, potom knjige o Koncilu, posebna izdanja ("Misli o svećeništvu", "Psalmi večernje"), dokumente Kongregacije za nauk vjere, Papinske enciklike i ostale dokumente Crkve te one koje su napisane o papi Benediktu XVI.

Papa je još davno u knjizi "Vjera i budućnost" rekao da se iza svakog velikog teologa krije veliki svetac kao najbolji interpretator Evanđelja i teološki tumač onoga što je važno za kršćanstvo, naglasio je direktor "Kršćanske sadašnjosti" Željko Tanjić.

U svojim tekstovima on se različitim temama bavi na različite načine, no korijene tih promišljanja treba tražiti kod dva velika teologa, Svetoga Augustina i Svetoga Bonaventure, osobito po pitanju novih interpretacija poimanja istine i povijesti što je zanimljivo mnogima i u suvremenom filozofskom svijetu, dodao je.

Najnovija knjiga pape Benedikta XVI. "Dogma i navještaj", objavljena još 1973., smatra se jednim od njegovih najznačajnijih djela, a u njoj Papa, među ostalim, govori o tome kako u kršćanskom razumijevanju dogme ne leži dogmatistički stav i da ono što je izrečeno dogmom daje sadržaj kroz koji se može izreći temelj kršćanske vjere.

Među 30-tak prevedenih djela, kojima je Joseph Ratzinger, djelujući kao teolog te kardinal i pročelnik Kongregacije za nauk vjere stekao status utjecajnog i vrlo čitanog teološkog autora, još su "Vjera - istina - tolerancija", "Kršćansko bratstvo", "Bog Isusa Krista", "O smislu kršćanskog života", "Slike nade" i "Božićni blagoslov".

Do kraja godine trebalo bi se još objaviti njegovo djelo "Pismo, služba i tradicija", te u tiskanom izdanju i Papine govore sa skorašnjeg pohoda Hrvatskoj.

(Hina) xagrb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙