FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDLU: retrospektivna izložba slovenske grupe Laibach

Autor: mbur
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Retrospektivna izložba multidisciplinarne i performerske slovenske grupe Laibach pod nazivom "Ausstellung Laibach Kunst 1980.-2011: 'Ceci n'est pas Malevich'" otvorena je večeras u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU).

Na izložbi je predstavljena ključna poetika njihova razvoja u vizualnom obliku od prve dekade 1980-ih do danas, kao i najvažniji stadiji u razvoju grupe, multimedijalne instalacije, uljane slike, grafike, fotografije, video, zvuk, manifestni tekstovi i dokumenti.

Izložba uključuje radove iz privatnih kolekcija Neila Rectora i Daniela Millera, autorske radove Janeta Štravsa i Saše Podgorška te predmete iz Antikvarijata Modrić i Humanitarne udruge Remar-Croatia.

Kustosi izložbe su Darko i Jasminka Bavoljak (Art De Facto), koja je istaknula kako je izložba muzealizacija Laibachova života i rada, ali i naše prošlosti. Podsjetila je da se Laibach nakon 28 godina ponovo vraća u Galeriju PM, gdje je njihova izložba 1983. zbog političkog pritiska prijevremeno prekinuta i zatvorena.

Tu je i drugi element koji veže Zagreb i Laibach, kazala je Bavoljak govoreći o inkriminiranom nastupu grupe 1983. na zagrebačkom Muzičkom biennalu, u tadašnjoj dvorani Moša Pijade (današnji Boogaloo), na kojemu je intervenirala policija i vojska.

Naziv izložbe "Ausstellung Laibach Kunst 1980. - 2011. / Ceci n'est pas Malevich" parafrazira poznatu sliku Renea Magrittea, a odnosi se na vizualni znak križa koji je ključan dio ikonografije Laibacha te predstavlja svojevrsni homage avangardnom ruskom umjetniku Kazimiru Maljeviču.

Članovi Laibacha održali su zvučni performans, a tijekom trajanja izložbe otvorene do 26. svibnja, održat će se (21. svibnja) i koncert u sklopu 30-godišnjice postojanja grupe u dvorani Boogaloo.

(Hina) xmb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙