FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen pad cijena na svjetskim tržištima nekretnina; Hrvatska prati trend - istraživanje

Autor: mpuk
ZAGREB/MANILA, 27. svibnja 2011. (Hina) - Cijene nekretnina na tržištima širom svijeta ponovno su pale u prva tri ovogodišnja mjeseca, iako je završilo trogodišnje razdoblje njihovog naglog pada, i Hrvatska prati taj trend, pokazuje u petak objavljeno izvješće savjetodavne tvrtke Global Property Guide.

Studija o tržištima nekretnina u 39 zemalja svijeta pokazala je da su cijene nekretnina prilagođene za inflaciju u prvom ovogodišnjem tromjesečju pale na tromjesečnoj razini u 27 zemalja dok je njihov rast zabilježen u 12 zemalja.

Na godišnjoj razini cijene su porasle u 16 zemalja, a pale u 23 zemlje.

Hrvatska je pratila trend kretanja cijena u Europi, koji je obilježilo usporavanje pada u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Tako su cijene prilagođene za inflaciju pale na hrvatskom tržištu za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U četvrtom tromjesečju prošle godine smanjile su se na godišnjoj razini za 14,3 posto.

U odnosu na prethodno tromjesečje cijene su u prvom tromjesečju ove godine porasle za 13,3 posto.

Nominalne cijene nekretnina na hrvatskom tržištu smanjile su se na godišnjoj razini za 4,6 posto, čime je tempo njihova pada na godišnjoj razini ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na posljednja tri mjeseca 2010. Na tromjesečnoj razini porasle su za 0,2 posto.

Situacija u Europi bila je uglavnom slaba, pri čemu su Irska, Bugarska i Španjolska zabilježile najveći pad cijena na godišnjoj razini, za 13,1 odnosno 10,2 odnosno 7,7 posto.

Najveći rast cijena u Europi zabilježile su pak Norveška, za 6,9 posto, i Austrija, za 6,5 posto.

Tržište nekretnina u Sjedinjenim Državama također je ponovno zabilježilo slabu izvedbu u prvom tromjesečju, pa su cijene prilagođene za inflaciju pale na godišnjoj razini za 7,5 posto dok su u odnosu na prethodna tri mjeseca bile niže 3,7 posto, što je njihov najoštriji pad od kraja 2008. Kao glavni razlog toga pada u Global Property Guideu navode veliku ponudu i slabu potražnju.

U Aziji su cijene ponovno porasle, pri čemu je rast predvodio Hong Kong, gdje su cijene prilagođene za infaciju u prvom tromjesečju uvećane za 18,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Slijedi Singapur s rastom cijena za 8,2 posto i Tajvan s 6,8-postotnim rastom cijena.

Pacifičku regiju pogodile su prirodne katastrofe, te su Australija i Novi Zeland u prvom tromjesečju zabilježili pad cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje lani, za 3,4 odnosno 4,8 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙