FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ima li tržište snage za nastavak rasta?

Autor: scvi
ZAGREB, 20. svibnja 2011. (Hina) - Nakon jučerašnjeg skoka indeksa Zagrebačke burze

za više od 1 posto, većina analitičara očekuje nastavak njihova uspona, no pad cijene dionice Ericssona Nikole Tesle zbog ex-dividend daya i nejasni signali sa svjetskih burzi mogli bi pokolebati dio ulagača.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje porast Crobexa, 4 stagnaciju, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je skočio 1,71 posto, na 2.256 bodova, ostvarivši najveći dnevni postotni skok od 10. siječnja.

Crobex10 porastao je 1,2 posto, na 1.251 bod, te zabilježio najveći dnevni postotni skok od 10. ožujka.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 24,4 milijuna kuna, što je otprilike 11 milijuna više nego prethodnoga dana.

Kako je jučer bio posljednji dan za stjecanje dionice Ericssona Nikole Tesle a da se ostvari i pravo na isplatu 190 kuna dividende, ta dionica bila je u najvećem fokusu investitora. Njome je ostvareno 4,7 milijuna kuna prometa, uz blagi rast cijene, za 0,06 posto, na 1.635 kuna.

Na meti kupaca bile su i dionice građevinskog sektora koje su solidnim rastom uspjele nadoknaditi gubitke iz prošlog tjedana.

„Domaće tržište danas bi se moglo fokusirati na ex-dividend day za dionicu Ericssona Nikole Tesle te na zasad nejasne signale iz Europske unije oko zaključivanja pristupnih pregovora. Stoga očekujem stagnaciju indeksa“, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Kako ističe, od danas se dionicom Ericssona Nikole Tesle trguje bez prava na sudjelovanje u isplati dividende, a to uobičajeno rezultira korekcijom cijene naniže otprilike za iznos dividende.

Nadalje, jučer je glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, Natasha Butler objavila da Europskoj komisiji treba još malo vremena za procjenu je li Hrvatska spremna za zaključenje pristupnih pregovora.

Francuska je, pak, na sastanku Odbora stalnih predstavnika EU-a predložila da se u pristupni ugovor s Hrvatskom ugradi zaštitna klauzula o nadzornom mehanizmu kojim bi se pratilo hrvatsko ispunjavanje obveza u razdoblju od zaključenja pregovora do stupanja u članstvo.

Prema nekim diplomatskim izvorima lipanj je još moguć rok za dovršetak pregovora, dok drugi ističu da nema dovoljno vremena da se sve dovrši u lipnju, ali da je još moguće u srpnju.

Sa svjetskih burzi pristižu blago pozitivni signali. Na Wall Streetu je u četvrtak u fokusu ulagača bila dionica poslovne društvene mreže LinkedIn, kojoj je cijena u prvom danu trgovanja udvostručena, no slabi makroekonomski pokazatelji spriječili su veći rast vodećih indeksa.

Naime, podružnica Feda u Philadelphiji izvijestila je da je industrijska aktivnost prošloga mjeseca usporena. Objavljeno je i da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u travnju neočekivano pala, što pokazuje da je oporavak tržišta nekretnina spor.

Na azijskim i europskim burzama jutros se trguje oprezno, ali zasad u pozitivnom raspoloženju.

„Na europskim burzama danas očekujem pozitivnu stagnaciju indeksa, jer dužnička kriza u eurozoni, kao i slabiji od očekivanja američki makroekonomski pokazatelji ne daju razloga da se 'razmaše' optimizam investitora“, zaključuje Bešević.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙