FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Bajs o turističkoj sezoni

Autor: hsup
FUŽINE, 27. svibnja 2011. (Hina) - Europa u ovoj godini planira povećanje turističkih dolazaka za 4 posto te bi hrvatski turizam ostvario uspjeh ako bi ostvario toliko ili veće povećanje broja dolazaka turista, rekao je ministar turizma Damir Bajs koji je danas u Fužinama predsjedao sjednicom užeg Povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku 2011. godinu.

Naveo je da europske turističke zemlje još nisu dostigle broj turističkih dolazaka iz 2007. i 2008. godine, te da mnogi naši konkurenti kao što su Italija, Španjolska ili Francuska, još uvijek bilježe minuse.

Hrvatski je turizam tri godine za redom bio bolji od konkurencije, ali ove godine ne možemo očekivati dvocifrene ili višecifrene poraste dolazaka turista, rekao je Bajs naglasivši da se unatoč dobrim rezultatima u prva četiri mjeseca ove godine tek trebamo boriti za uspješnost sezone.

Dodao je da su pripreme sezone dobro odrađene, ali i da će se konkurenti dobro potruditi da poboljšaju svoje rezultate.

Za turističku zemlju kao što je Hrvatska sigurnost nije uvjet, nego preduvjet bavljena turizmom, a domaći i inozemni turisti moraju imati jednaki tretman bez obzira iz koje zemlje dolaze, bilo iz primjerice Njemačke, Rusije ili Srbije, kazao je Bajs na sjednici užeg Povjerenstva na temu sigurnosti u turizmu na kojoj su bili predstavnici MUP-a, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Hrvatskog autokluba, lokalne uprave i samouprave.

Ministarstvo turizma je od 2004. do 2010. za programe HGSS-a izdvojilo 3,8 milijuna kuna, a ove godine će izdvojiti još 1,1 milijun kuna. Ugovor o tome danas su potpisali ministar Bajs i pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Predstavnici MUP-a istaknuli su kako MUP i ove godine provodi projekt međunarodne suradnje Sigurna turistička sezona u koju su se ove godine prvi put uključile Slovenija i Srbija. U Hrvatskoj će tijekom sezone raditi i 49 policijskih službenika iz više zemalja.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture naveli su da će od 15. lipnja zabraniti sve radove na autocestama i državnim cestama u skladu s preporukom Ministarstva turizma da se radovi tijekom sezone osim u izvanrednim situacijama obustave.

HAK će i ove godine osigurati cjelodnevnu pomoć na cestama i pokrenut će projekt info pulta na graničnom prijelazu Macelj.

Iz DUZS su naglasili da je prošle godine standard reagiranja vozila hitnih služba na poziv u pomoć bio 12 minuta, da će ove godine nastojati dostići standard od 10 minuta te da je služba 112 osigurala prijam poziva na sedam jezika.

(Hina) xsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙