FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šustar: Potaknuti investiranje u turizam

Autor: dmar
ZAGREB, 18. svibnja 2011. (Hina) - Potrebno je potaknuti investiranje u turizam uz izjednačavanje fiskalnog opterećenja i zakonskog okvira s onim u konkurentskim zemljama, kao i konačno donošenje strategije razvoja hrvatskog turizma, rekao je danas članovima saborskog Odbora za turizam predsjednik Izvršnog odbora udruge hotelijera Kristian Šustar govoreći o aktualnoj situaciji u turizmu.

"PDV u Hrvatskoj na turističke usluge iznosi 23 posto (osim na smještaj 10 posto) najviši je u odnosu na konkurentske zemlje u kojima je u prosjeku oko 7,5 posto", upozorio je Šustar ocjenivši da u takvim uvjetima ne možemo biti konkurentni.

"Hrvatska je po konkurentnosti i dalje 34. od 139 zemalja i nije napredovala od 2009., očekuje se daljnji pad poslovanja, ako se ne uvedu novi proizvodi", ocijenio je Šustar.

Dodao je i da hotelski smještaj u Hrvatskoj u ukupnim smještajnim kapacitetima sudjeluje s 12 posto, (ostvaruje 50 posto turističkog prihoda), u osam zemalja EU oko 30 posto, a u Italiji i Francuskoj s više od 50 posto.

Šustar je upozorio da je oko sedam tisuća soba s oko 20 tisuća kreveta trenutno izvan funkcije (Haludovo i Kupari) te da nam je turistička sezona sve kraća, jer ne možemo zbog klimatskih prilika konkurirati zemljama sjeverne Afrike.

Odbor je također razmatrao prijedlog izmjena Zakona o radu, odnosno odredbu čl.47. st. 8 koja se odnosi na preraspodjelu radnog vremena, pri čemu je dogovoreno da se socijalni partneri dogovore kako bi se formulirao za sve prihvatljiv prijedlog.

Državni tajnik Ministarstva turizma Ivo Mujo najavio je da će Strategija razvoja turizma biti uskoro dovršena. Također je rekao da je u posljednje tri godine u hrvatski turizam uloženo tri milijarde eura.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙