FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potraga za ostatcima ubijenih Hrvata kod Bugojna

Autor: slek
MOSTAR, 20. svibnja 2011. (Hina) - Predstavnici Instituta za nestale osobe BiH (INOBiH) završili su petak ekshumacije na lokalitetu Ivandića kuće nedaleko Bugojna tijekom koje su pronašli sitne ostatke kostiju ljudskog podrijetla, a potraga za tijelima ubijenih likvidiranih visokih hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika nastavit će se u lipnju, potvrdio je za Hinu član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić.

"Tražili smo posmrtne ostatke tri osobe iz skupine od dvadeset Hrvata nestalih u proteklom ratu. Otkrili smo samo fragmente lubanje i dijelove kostiju za koje je patolog Nermin Sarajlić utvrdio da su ljudskog podrijetla”, rekao je Jurišić.

Prema njegovim riječima na otkrivenim sitnim dijelovima kostiju, za koje je potvrđeno da su ljudskog podrijetla, je utvrđeno da su više puta spaljivane benzinom zbog čega će biti otežana DNA analiza.

“Identitet ćemo, nadam se, utvrditi putem DNA analize ukoliko pronađeno više kostiju. Vrlo teško je utvrditi identitet osoba čije su kosti spaljivane”, pojasnio je Jurišić.

Na lokaciji Ivandića kuće tragalo se za posmrtnim ostacima zarobljenih, a kasnije likvidiranih Jadranka Gvozdena, Nikice Miloša i Perice Kovačevića koji su bili najviši dužnosnici HVO-a i hrvatskoga naroda u Bugojnu.

Prema njegovim riječima potraga za tijelima likvidiranih bugojanskih Hrvata nastavit će se u lipnju.

Ovo je otkriće uslijedilo nakon što je jedan od optuženih za ubojstva bugojanskih Hrvata Enes Handžić pristao na nagodbu sa Sudom BiH i otkrio lokacije na kojima su sahranjeni ubijeni bugojanski Hrvati.

Za likvidaciju 20 najviših hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika tijekom 1993. koji su bili zarobljeni u Bugojnu vodi se proces protiv bivših visokih vojnih i policijskih dužnosnika bošnjačkih vlasti Senada Dautovića, Nisveta Gasala i Musajba Kukavice koji su bili na čelu nekoliko logora za zarobljene Hrvate u Bugojnu tijekom 1993. dok je postupak protiv Handžića izdvojen nakon nagodbe o priznanju krivnje i otkrivanju mjesta gdje su pokopana tijela ubijenih Hrvata.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙