FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 26. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

BEOGRAD - Srbijanska policija uhitila je tijekom prijepodneva muškarca po imenu Milorad Komadić, za kojega se sumnja da je odbjegli haaški optuženik Ratko Mladić, a u tijeku je provjera identiteta, javila je u četvrtak televizija B92. B92 je kako se navodi, informacije pokušala provjeriti u srbijanskoj policiji, ali joj je samo kratko rečeno da je u tijeku provjera identiteta i DNK analiza. Kako javljaju srbijanski mediji, srbijanski predsjednik Boris Tadić sazvao je za 13 sati hitnu konferenciju za novinare, ali nije najavljena tema.

SARAJEVO - Novi predsjednik vijeća ministara BiH svakako bi trebao biti Hrvat, no političke stranke zastupljene u parlamentu te zemlje moraju se dogovoriti tko će to biti, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izražavajući nadu kako će nova izvršna vlast u toj zemlji biti uspostavljena do kraja srpnja. "Državni premijer u ovom mandatu svakako treba biti Hrvat i to je sasvim jasno", kazao je Inzko kako ga u četvrtak citira sarajevski "Dnevni avaz". Dodao je kako ima svoje stajalište o tome iz koje bi stranke trebao biti kandidat za tu poziciju, "kako bi se klima u državi popravila", no konačnu odluku ipak trebaju preuzeti stranke koje će uspostaviti parlamentarnu većinu. "Vrlo je važno imati glavne političke čimbenike iz svih naroda uključene u državnu vladu", kazao je Inzko, neizravno sugerirajući kako bi u vladajućoj većini svakako trebala biti i dva HDZ-a u BiH. Inzko je pojasnio kako u slučaju uspostave vlasti na državnoj razini u međunarodnoj zajednici prevladava stajalište da tu ne treba intervenirati kao kada je na dnevnom redu bila uspostava vlasti u Federaciji BiH i iz koje su dva HDZ-a isključena.

BRUXELLES - Stanje na europskom nebu se normalizira i zadnji tragovi oblaka pepela izazvanog erupcijom islandskog vulkana trebali bi se uskoro razići, objavila je u četvrtak europska agencija za zračnu sigurnost Eurocontrol. "Danas (u četvrtak) stanje je dobro, osim u središnjem dijelu Norveške i Švedske", objavio je Eurocontrol na Twitteru. Oblak pepela trebao bi se "razići" i "stanje će biti još bolje sutra" (u petak), dodao je Eurocontrol. Islandski geolozi objavili su u srijedu da je erupcija Grimsvoetna praktički završena. U četvrtak ujutro iznad vulkana se dizala samo vodena para bezopasna za zračni promet te vlasti očekuju da se erupcija u potpunosti smiri do petka navečer ili za vikend, kazao je glasnogovornik.

PARIZ - Fiskalna neučinkovitost u siromašnim zemljama priječi njihov razvoj koliko i korupcija, rekla je u četvrtak u Parizu američka državna tajnica Hillary Clinton na ministarskom sastanku Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). U siromašnim zemljama bogati ljudi pribjegavaju "utaji poreza" čime državne proračune vlastitih zemalja lišavaju tisuću milijarda dolara na godinu, rekla je Clinton. "Ne samo da su korupcija i netransparentnost razlozi slabog punjenja državnog proračuna", već su razlog i "međusobnog nepovjerenja građana i gubitka povjerenja građana u državu", rekla je Clinton. Kao negativan primjer u prošlosti Clinton je spomenula Pakistan, a pohvalila je napore Salvadora, Južnoafričke Republike i Tanzanije, koje su fiskalnom reformom "znatno povećale porezne prihode, a time i BDP". Porezni sustav koji ne funkcionira teško može privući strana ulaganja, rekla je Clinton u govoru održanom na sastanku u povodu 50. godišnjice postojanja OECD-a.

TBILISI - Dvije osobe su poginule, a 37 je ozlijeđeno u rastjerivanju oporbenih prosvjednika u Tbilisiju koji već pet dana traže odlazak gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, prema najnovijim podacima ministarstva unutarnjih poslova od četvrtka ujutro. Policija je upotrijebila suzavac, vodene topove i gumene metke kako bi rastjerala prosvjednike naoružane palicama i štitovima kućne izrade, piše u priopćenju ministarstva. Policajac i bivši policijski časnik poginuli su kad je automobil u kojemu je bio jedan od organizatora prosvjeda udario u njih napuštajući mjesto događaja, priopćeno je. Oko 5000 osoba prosvjedovalo je u srijedu, peti dan zaredom, ispred gruzijskog parlamenta zahtijevajući ostavku predsjednika Sakašvilija optužena za autoritarnost. Prosvjednici su zaprijetili da će spriječiti vojni mimohod predviđen u četvrtak povodom proslave nezavisnosti.

PEKING - Dvije su osobe poginule, a šest je ranjeno u četvrtak u eksplozijama na tri lokacije nedaleko od vladinih zgrada u istočnom kineskom gradu Fuzhouu, izvijestili su državni mediji. Uzrok gotovo istodobnih eksplozija u Fuzhouu u pokrajini Jiangxi se istražuje, javila je agencija Xinhua, ali se pozvala na jedan izvor u pokrajinskoj vladi koji je rekao da je za eksplozije najvjerojatnije odgovoran nezadovoljan farmer koji je trenutačno u bijegu. Eksplozije su protresle ured tužitelja, ured lokalne vlade i uprave za hranu i lijekove, a oštetile su 10 automobila, navodi Xinhua. Većina prozora osmokatnice u kojoj je ured tužitelja je razbijena.

SANA - Dvadeset četiri osobe ubijene su u noćnim sukobima u Sani između snaga vjernih jemenskom predsjedniku Aliju Abdalahu Salehu i pripadnicima plemena, prema najnovijim podacima od četvrtka iz službenih i plemenskih izvora. Osamnaest osoba ubijeno je u sukobima koji su suprotstavili u srijedu navečer i tijekom noći Republikansku gardu, elitnu postrojbu, i pripadnike plemena Arhab sjeverno od zračne luke Sane, prema plemenskom izvoru. Među njima je 12 pripadnika Republikanske garde i šest članova plemena i civila, istaknuo je taj izvor. Sukobi su izazvali privremeno zatvaranje zračne luke i letovi su preusmjereni na Aden.

WASHINGTON - Američki State Department naložio je u srijedu diplomatima koji nisu najnužniji da napuste Jemen i pozvao sve Amerikance da napuste tu zemlju zbog pogoršanja sigurnosnih uvjeta, s obzirom na odbijanje njegova predsjednika da odstupi s vlasti. Odluka o povlačenju većine diplomatskog osoblja i obitelji svih američkih zaposlenika u veleposlanstvu SAD-a u Sani znak je da raste zabrinutost Washingtona zbog situacije u Jemenu, gdje ulične borbe između pristaša i protivnika jemenskog predsjednika Ali Abdulaha Saleha bjesne već treći dan, izvijestio je u četvrtak američki javni radio NPR.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙