FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama ojačale cijene dionica

Autor: scvi
LONDON, 26. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama jutros su indeksi porasli zahvaljujući jačanju cijena rudarskih dionica, a ulagače je oraspoložila i vijest da je Kina zainteresirana za kupnju obveznica namijenjenih financijskom spašavanju Portugala.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati bio je na dobitku 0,2 posto, na 1.128 bodova. Jučer je taj indeks ojačao 0,7 posto.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse indeks trenutno su u plusu 0,4 posto.

Najviše su porasle cijene dionica rudarskih kompanija i to na krilima oporavka cijene bakra i ostalih metala. Tako su dionice Anglo Americana, BHP Billitona i Rio Tinta ojačale između 1,1 i 1,4 posto.

Pozornost investitora privukao je i članak u Financial Timesu o zainteresiranost Kine da kupuje obveznice za spas Portugala, koje će biti emitirane sredinom lipnja. Kao izvor naveden je čelnik Europskog fonda za financijsku stabilnost.

„S obzirom da su na Wall Street jučer porasle cijene dionica, očekujem da će i na europskim burzama biti pozitivno raspoloženje. No, i dalje su prisutne zabrinutosti oko dužničke krize u perifernim članicama eurozone. Taj problem još nije ni približno riješen“, kaže Jeremy Batstone-Carr, strateg pri Charles Stanleyu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas porastao 1,5 posto, na 9.562 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙