FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi oporavak cijena dionica na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 24. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Nakon oštrih jučerašnjih gubitaka, na europskim burzama jutros su cijene dionica blago porasle, ponajviše rudarskih kompanija, no investitori su i dalje na oprezu zbog dužničke krize u eurozoni.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati bio je na dobitku 0,2 posto, na 1.118 bodova. Jučer je potonuo 1,7 posto zbog rastućih zabrinutosti oko dužničke krize u eurozoni.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse indeks trenutno su u plusu oko 0,5 posto.

Najviše su porasle cijene dionica rudarskih kompanija, u prosjeku za 1,5 posto, uslijed oporavka cijena sirovina.

No, investitori su na oprezu nakon što je agencija za kreditne rejtinge Moody's objavila obeshrabrujuću procjenu posljedica koje bi izazvalo restrukturiranje grčkog duga.

Analitičari ističu da dugoročni izgledi za dionice ostaju pozitivni, ali da je u kratkome roku moguća volatilnost njihovih cijena.

„Globalno gospodarstvo i dalje ide u dobrome smjeru. Kompanije su zdrave i posjeduju prilično gotovine u bilancama. Sve dok i dalje posluju s profitima, to će podupirati tržište dionica. Ipak, upozorio bih ulagače da budu pažljivi i unovče dio dobiti od dionica te tako dobivenu gotovinu drže u rukama“, kaže Philippe Gijsels, voditelj istraživanja pri BNP Paribas Fortis Global Marketsu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas ojačao 0,17 posto, na 9.477 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙