FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad cijena dionica na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 12. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama jutros su cijene dionica su pale, predvođene gubitcima u rudarskom i energetskom sektoru zbog znatnog pada cijena sirovina na svjetskim tržištima.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati bio je na gubitku 1,1 posto, na 1.141 bodu, nakon jučerašnjeg rasta za 0,3 posto.

Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC trenutno su u minusu između 0,63 i 0,91 posto.

Cijena bakra na londonskom tržištu nastavila je danas tonuti, nakon što je tijekom noći dotaknula najnižu razinu od prosinca, jer investitore brine slaba potražnja iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača metala.

To je izazvalo pad cijena dionica rudarskih kompanija, tako da su cijene dionica Anglo Americana, BHP Billitona i Rio Tinta oslabile između 2 i 2,2 posto.

Zbog oštrog pada cijena nafte, pak, pod pritiskom većih prodaja našle su se i dionice naftnih kompanija.

„Investitore zabrinjavaju visoke cijene sirovina budući da brojni makroekonomski pokazatelji ukazuju na usporavanje rasta. Ujedno, postoji visoka obrnuta korelacija između dionica i tečaja dolara, koji jača prema euru uslijed nastavka dužničke krize u perifernim članicama eurozone“, ističe Jeremy Batsone-Carr, strateg pri Charles Stanleyu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas potonuo 1,5 posto, na 9.716 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙