FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: povećan broj ilegalnih ulaza u Hrvatsku

Autor: gvin
VINKOVCI, 26. svibnja 2011. (Hina) - Od početka godine do danas policija je otkrila 296 ilegalnih imigranata koji su nezakonito pokušali prijeći državnu granicu između Srbije i Hrvatske, a u pet mjeseci 2010. samo 45, doznaje se danas iz vukovarsko-srijemske Policijske uprave (PU).

„Nezakoniti prelasci državne granice sve su češći pa su samo u tijeku svibnja otkrivena 106 ilegalna imigranta. Prevladavaju državljani iz afričkih i azijskih zemalja koji se pokušavaju dokopati zemalja Europske unije i zatražiti azil“, potvrdio je glasnogovornik PU-a Luka Barunčić.

Među ilegalnim imigrantima koji se pokušavaju dokopati zapadne Europe kako bi pronašli bolji život prevladavaju državljani ratom ili političkom krizom pogođenih zemalja, navodi Barunčić te dodaje da policija za sada ne raspolaže podatcima da te ilegalne imigrante preko granice pokušavaju prebaciti organizirane kriminalne skupine.

Od 275 kilometara državne granice, koliko nadziru policijski službenici PU-a, 119 kilometara odnosi se na tzv. zelenu granicu sa Srbijom, dakle prostor od Dunava do Save kroz koji se ilegalni imigranti uglavnom pješice pokušavaju ubaciti.

Po podatcima PU-a od 282 ilegalna imigranta koji su ove godine pokušali ilegalno prijeći granicu čak je 181 afganistanski državljanin, a po brojnosti slijede pakistanski (27), izraelski (23), gdje je riječ o Palestincima, tuniškim (18), iranskim (15), libijskim (4), somalskim (3) i drugi.

Svim ilegalnim imigrantima izdaje se rješenje o protjerivanju, izriče mjera zabrane ulaska i boravka u Hrvatskoj te pokreće postupak povratka u Srbiju.

Tijekom cijele 2010. policija je spriječila ulazak u Hrvatsku 349 ilegalnih imigranata, među kojima su opet prevladavali Afganistanci (182)., a 2009. otkrila je 52 ilegalna imigranta, među kojima 13 Afganistanaca.

(Hina) xgvin yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙