FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zadru program akcije Manje oružja - manje tragedija

Autor: barn
ZADAR, 14. svibnja 2011. (Hina) - Prigodnim pogramom koji je danas na zadarskom Narodnom trgu održan u okviru akcije Manje oružja - manje tragedija, predstavnici policije i Programa za razvoj Ujedinjenih naroda pozvali su na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

Akciju od 2007. godine provode Program UN-a za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP) i MUP, a od ove godine provodi se uz financijsku potporu EU, odnosno Regionalnog projekta potpore aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe (SEESAC).

"Želimo potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja te na taj način povećati razinu opće sigurnosti. Nažalost, ilegalno oružje još se uvijek može pronaći po obiteljskim kućama ili sakriveno u podrumima, a uz to i dalje ima nesavjesnih pojedinaca koji oružje ostavljaju na područjima dostupnim drugim građanima pa i djeci", upozorio je načelnik Policijske uprave zadarske Darko Car.

"Oružje se može vratiti bez straha, anonimno i što je važnije bez pravnih sankcija," istaknula je voditeljica odnosa s javnošću Programa UNDP-a u RH Ida Mahečić Bajović.

Diljem zemlje građani su do danas predali 58,330 komada vatrenog oružja i eksplozivnih naprava, gotovo dva milijuna komada streljiva i gotovo dvije tone eksploziva. U 2010 na području Zadarske županije ukupno je vraćeno 90 komada vatrenog oružja, 822 rasprskavajućeg oružja, te 38.126 komada streljiva i 19,3 kg eksploziva.

U sklopu današnjeg programa predstavljena je i specijalistička oprema donirana zadarskoj stanici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u vrijednosti od 123 tisuće kuna. Donacija je realizirana iz sredstava MDG-F programa za očuvanje okoliša koji podupire Kraljevina Španjolska, a provodi se u suradnji Zadarske županije i UNDP-a.

Zadarska podružnica HGSS-a također doprinosi kampanji prikupljanja oružja, pomažući MUP-u u pronalaženju i pristupu odbačenom oružju na manje dostupnim ili nepristupačnim mjestima.

(Hina) xbarn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙