FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa

Autor: tmar
ZAGREB, 25. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatska je jedna od tri vodeće zemlje po broju transplantacija sa 90 organa na milijun stanovnika, no takav veliki zamah u presađivanju organa ne bi bio ostvaren bez obitelji koje su pristale darovati organe svojih najmilijih te velikog broja zdravstvenih djelatnika koji su svojim samozatajnim radom doveli do današnjih rezultata, istaknuto je na obilježavanju današnjeg Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa.

Tijekom 2010. godine u Hrvatskoj je zabilježeno rekordno povećanje broja donora skoro 65 posto dok je broj transplantacija povećan za 54 posto. Ukupno su presađena 394 organa, a liste čekanja smanjenje za 19 posto.

U prvih pet mjeseci 2011. u Hrvatskoj je presađeno 16 srca, 54 jetre i 92 bubrega , rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi dr. Ante Zvonimir Golem koji je danas uručio posebna priznanja za prikupljanje organa u prošloj godini KBC-u Sestara milosrdnica te Općoj bolnici Sisak.

Priznanje za unaprjeđenje standarda imunogenetskih testiranja dobio je Zavod za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb, a Klinika za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka za prikupljanje krvi iz pupkovine.

Svečanosti su prisustvovali i gosti iz Sveučilišne bolnice u Beču, najpoznatijeg europskog centra za tansplantaciju pluća gdje je tijekom dvogodišnje suradnje nova pluća dobilo pet pacijenata iz Hrvatske, od kojih su četiri transplantacije prošle uspješno.

Prof. Walter Klepetko kaže da je dogovoren nastavak suradnje na obostranu korist što znači da će hrvatski pacijenti obavljati transplatacije pluća u tom centru a on zauzvrat dobivati donirana pluća iz Hrvatske. Također, hrvatski stručnjaci tamo prolaze edukaciju iz presađivanja pluća kako bi je u budućnosti mogli primijeniti u Hrvatskoj.

(Hina) xmt ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙