FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o socijalnom uključivanju i zapošljavanju

Autor: tmar
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - U Zagrebu je danas započela dvodnevna konferencijia o provedbi zajedničkih memoranduma Hrvatske i Europske komisije o socijalnom uključivanju te o prioritetima politike zapošljavanja (JIM i JAP), na kojoj će biti razmotreno niz pitanja - od najnovijih mjera socijalne politike, poglavito socijalnoj uključenosti srpske i romske nacionalne manjine, do mjera koje se u gospodarskoj krize poduzimaju radi smanjenja nezaposlenosti.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Krešimir Rožman uvodno je kazao kako su glavni problemi u području zapošljavanja uslijed krize produbljeni te su stoga u Hrvatskoj i dalje prisutni visoka stopa nezaposlenosti, dugotrajna nezaposlenost, nezaposlenost mladih te otežano zapošljavanje teže zapošljivih skupina. Rožman kaže kako je povećanje broja zaposlenih vladin prioritet te da se poduzimaju mjere za smanjenje nezaposlenosti, gdje unatoč krizi sredstava nisu smanjena već su zadržana na zadovoljavajućoj razini.

Predstavnik Europske komisije Michael Morass kazao je kako su zadovoljni onime što si je Hrvatska postavila kao ciljeve u području socijalne politike i zapošljavanja, te da nakon donošenja potrebnih dokumenata ostaje provedba programa na svima razinama.

Na utjecaj krize na provođenje mjera socijalne uključenosti upozorila je i ravnateljica Uprave za socijalnu skrbi pri Ministarstvu zdravstva Tatjana Katkić Stanić, kazavši kako je vlada u takvim okolnostima nastojala da se ne smanjuju naknade za socijalno ugrožene skupine.

Ipak, cilj je osigurati dugoročnu stabilnost sustava i povećati učinkovitost socijalnih transfera čemu bi trebali pridonijeti i nedavno doneseni propisi poput Zakona o socijalnoj skrbi, Strategije razvoja socijalne skrbi od 2011.-2016. odnosno Nacionalnog plana deinstitucionalizacije sustava.

Prema riječima zamjenice predstojnika Vladina Ureda za nacionalne manjine Bahtije Sejfić, izmjene Ustava i Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama trebale bi im, osim veće političke zastupljenosti, omogućiti i veću socijalnu uključenost.

Nedavno prihvaćeni Akcijski plan tako predviđa zapošljavanje 802 pripadnika manjina u državnim tijelima čime bi se njihova zastupljenost povećala s 3,9 na 5,5 posto. Za financiranje 92 udruge nacionalnih manjina ove je godine osiguran 41 milijun kuna, a provodi se i plan integracije Roma u obrazovni sustav zbog čega je učetvorostručen broj romske djece u osnovnim školama, a utrostručen u vrtićima, kazala je Sjefić.

Ipak, anketa koju je Ured proveo sa UNDP-om među više od tisuću nezaposlenih žena srpske nacionalnosti pokazala je, ističe predstavnica Vladina ureda za nacionalne manjine, da nezaposlenost povećava rizik od socijalne isljučenosti pa je nužno, među ostalim, osmisliti aktivnu politiku njihova zapošljavanja.

Drugog dana konferencije, koja se odražava u Hypo centru, na četrdesetak štandova svoje će rad predstaviti organizacije i udruge koje su se izborile za sredstva iz pretpristupnih fondova IPA (Razvoj ljudskih potencijala), gdje je u sklopu četvrte komponente IPA-e dodijeljeno 18 milijuna eura za 144 projekta iz područja zapošljavanja, obrazovanja i socijalnog uključivanja.

(Hina) xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙