FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 25. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

SARAJEVO - HDZ BiH i HDZ 1990. predložit će zajedničkog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji bi trebao biti poznat do kraja sljedećeg tjedna, a jedno od mogućih imena je Martin Raguž, dugogodišnji visoki dužnosnik HDZ-a BiH pa potom HDZ-a 1990., prenose u srijedu lokalni mediji u BiH. Sam Raguž kazao je "Dnevnom avazu" kako je svjestan da ima potporu javnosti i niza stranaka kao mogući mandatar za sastav Vijeća ministara no istaknuo je kako za sada o tome ne može govoriti. "Sve je pitanje dogovora stranaka, parlamentarne većine i Predsjedništva BiH", kazao je Raguž. Sukladno ustavu i izbornom zakonu BiH, državno je predsjedništvo obvezno predložiti kandidata za mandatara za sastav Vijeća ministara u roku od dva tjedna nakon konstituiranja Zastupničkog doma parlamenta BiH okončanog 20. svibnja. Pojedinačne konzultacije s predstavnicima političkih stranaka službeno još nisu počele no glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar potvrdio je kako su u tijeku razgovori među samim stranakama koje imaju zastupnike u državnom parlamentu. Za "Nezavisne novine" Vegar je kazao kako je jasno stajalište svih da na čelu Vijeća ministara BiH treba biti Hrvat, a s obzirom na to da većinu hrvatskih zastupnika imaju Osim o tome tko će predložiti kandidata za premijera dva HDZ-a i SDP moraju postići dogovor i o raspodjeli tri ministarske pozicije namijenjene Hrvatima. Iz SDP-a ali i Stranke demokratske akcije (SDA) inzistiraju na tome da dva HDZ-a ne mogu dobiti sve tri ministarske pozicije jer bi u tom slučaju hrvatske i srpske stranke mogle steći odlučujuću prevagu nad Bošnjacima pri donošenju bitnih odluka. Dva HDZ-a inzistiraju pak na sve tri ministarske pozicije namijenjene Hrvatima jer drže kako samo te stranke imaju pravo legitimno zastupati interese Hrvata u BiH.

BERLIN - Islandski vulkan Grimsvoetn pokazuje jasne znakove prestanka erupcije i iz njega više ne izlazi pepeo, priopćila je u srijedu islandska meteorološka služba. "Postoje naznake da se stvarno smiruje. Od 5 ujutro više nema oblaka i čini se da iz kratera sad izlazi samo para", rekao je meteorolog Hrafn Gudmundsson u telefonskoj izjavi za Reuters. "Podrhtavanja se smanjuju tako da postoje naznake da je u završnoj fazi", dodao je. Aktivnosti vulkana su u padu od noćas. Dok su dim i pepeo iz vulkana u početku dostizali visinu od 20 kilometara, danas je smanjena na tri do pet kilometara.

BERLIN - Njemačka uprava za sigurnost zračnog prometa objavila je u srijedu zatvaranje dviju berlinskih zračnih luka zbog oblaka pepela iz islandskog vulkana Grimsvotna koji se proširio sjevernom Europom, ali se zračni promet u većem dijelu regije polako počeo vraćati u normalu, javljaju svjetske novinske agencije. Zračne luke na sjeveru Njemačke, u Hamburgu i Bremenu, također su paralizirane od srijede ujutro, a zabranu polijetanja i slijetanja potvrdila je Uprava za sigurnost zračnog prometa (DFS). "Trenutačno nije moguće reći koliko će to trajati", navodi DFS u priopćenju. "Međutim, ograničenja bi mogla biti ukinuta tijekom dana s obzirom na meteorološke prognoze". DFS je pozvao njemačke putnike da se informiraju kod svojih zrakoplovnih kompanija o mogućim otkazivanjima letova. Zračne luke u Frankfurtu i Muenchenu za sada normalno rade. Njemačka zrakoplova tvrtka Lufthansa očekuje otkazivanje oko 150 letova u srijedu. Međutim, zračni promet u Velikoj Britaniji i Danskoj polako se vraća u normalu.

LONDON - Britanski ministar vanjskih poslova William Hague odbacio je strahovanja da će se zapadne zemlje, svojom kampanjom protiv libijskog vođe Moamera Gadafija, uvući u sukob poput iračkoga. Francuska, Britanija i SAD predvode zračne udare na Libiju koji su počeli u ožujku nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo sve potrebne mjere za zaštitu civila od Gadafijevih snaga. Richard Dannatt bivši zapovjednik britanske vojske povukao je paralele s kampanjom u Iraku u kojem su se zapadne snage suočile s krvavim otporom. "Potpuno je drukčije od Iraka jer je u slučaju Iraka bio raspoređen veliki broj kopnenih snaga iz zapadnih zemalja", kazao je Hague za BBC Radio 4. "To sada sigurno nije slučaj i neće biti u Libiji. Ispravno je ukazati na potrebu političkog procesa kad Gadafi ode i to je nešto o čemu razgovaramo s prijelaznim vijećem u Libiji".

MOSKVA - Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u srijedu intenziviranje zračnih udara na libijski glavni grad Tripoli, ocjenjujući da predstavljaju "grubi otklon" u odnosu na mandat UN-a. "Zabrinjavajuće informacije dolaze nam ponovno iz Libije na temu snažnih zračnih udara kojima su pristupile koalicijske snage u Tripoliju", objavilo je ministarstvo u priopćenju. "Radi se o novom grubom otklonu u odnosu na rezolucije 1970 i 1973 Vijeća sigurnosti UN-a", nastavlja se u priopćenju. Koalicija pod vodstvom NATO-a intenzivirala je u utorak bombardiranja Tripolija.

DŽUBA - Četiri helikoptera misije UN-a u Sudanu bila su u utorak meta pucnjave dok su napuštali bazu u gradu Abjei, priopćio je u srijedu UN. "Letjelice u kojima je bilo samo osoblje UN-a nisu pogođene i uspjele su sigurno sletjeti", objavio je isti izvor. "Približno 14 metaka ispucano je s nekoliko položaja blizu kompleksa misije UN-a", istaknuo je UN. U subotu su sjevernjački tenkovi zauzeli Abjei, na granici između sjevernoga i južnoga Sudana kršeći tako mirovni sporazum kojim je 2005. prekinut građanski rat između sjevera i juga zemlje. Tisuće stanovnika Abjeija, većinom pristaša juga, pobjeglo je prema jugu zemlje, a njihove su kuće opljačkane i spaljene.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙