FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

SARAJEVO

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u četvrtak navečer je iznenada doputovala u Sarajevo a tijekom dana trebala bi održati niz sastanaka s najvišim dužnosnicima Bosne i Hercegovine te s čelnicima nekih od političkih stranaka. Odmah po dolasku u Sarajevu Ashton je iza zatvorenih vrata razgovarala s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom. Ashton bi se trebala sastati s članovima Predsjedništva BiH te predsjednicima Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatkom Lagumdžijom i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem. Nakon toga je najavljen njen odlazak u Banju Luku i razgovori s predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom. "Želimo da se otvorena pitanja rješavaju i da se provode potrebne reforme. Spremni smo pomoći BiH da se kreće naprijed", rekla je Ashton uoči posjeta BiH koju potresa teška politička kriza prouzročena najavama iz RS o raspisivanju referenduma kojim bi se doveo u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva BiH. Vlastima RS ostavljen je rok od još najviše sedam dana za povlačenje te odluke uz najavu kako će ju u protivnom poništiti visoki predstavnik Inzko.

ISLAMABAD

Najmanje 69 osoba poginulo je, a desetine su ranjene u terorističkom napadu u gradu Šarsada na sjeverozapadu Pakistana, izvijestila je pakistanska policija. Napad koji se dogodio rano jutros vjerojatno su izvela dva bombaša samoubojice, a napadnut je centar za obuku granične policije. Većina poginulih su novaci toga centra. Bio je to prvi veliki teroristički napad od ubojstva vođe Al Kaide Osame bin Ladena 2. svibnja ove godine. Al Kaida i njezini saveznici u Pakistanu zavjetovali su se da će osvetiti bin Ladena kojeg su ubili Amerikanci.

MIRANŠAH

Pakistanski talibani u petak su preuzeli odgovornost za samoubilački bombaški napad na centar za obuku granične policije u sjeverozapadnom gradu Šarsadi u kojem je rano jutros ubijeno najmanje 69 osoba, a desetine su ranjene. "To je osveta za mučeništvo... bin Ladena. Bit će još napada", rekao je talibanski glasnogovornik Ehsanula Ehsan telefonom s nepoznate lokacije, prenosi Reuters.

ISLAMABAD

General Halid Šamem Vin, drugi čovjek pakistanske vojske, otkazao je u petak predviđeni posjet SAD-u zbog porasta tenzija između dvije zemlje nakon što su američki specijalci ubili Osamu Bin Ladena na pakistanskom teritoriju, izjavio je vojni dužnosnik u Islamabadu. Posjet je otkazan "zbog ozračja koje vlada" između dvije zemlje, istaknuo je taj neimenovani dužnosnik, govoreći o jednostranoj američkoj operaciji koja je usmrtila šefa Al Kaide 2. svibnja u Abotabadu, na sjeveru zemlje. General Vin predsjeda glavni stožerom vojske iako je to počasna uloga s obzirom da vojskom upravlja šef glavnog stožera general Ašfak Kajani, kojega se smatra najmoćnijim čovjekom u zemlji. Pod sve većim pritiskom javnog mnijenja koje zahtijeva da se Washington kazni za operaciju od 2. svibnja, vođenu bez prethodne najave Islamabadu, Pakistan je zaprijetio Washingtonu da će preispitati svoju antiterorističku suradnju sa SAD-om. Američkog senatora Johna Kerryja očekuje se sljedećeg tjedna u Pakistanu u pokušaju smirivanja tenzija između Washingtona i Islamabada, strateških saveznika u "ratu protiv terorizma" koji Amerikanci vode u regiji od kraja 2001.

JERUZALEM

Snage sigurnosti u petak su stavljene u povišeno stanje pripravnosti zbog opasnosti od nasilja prigodom palestinskog obilježavanja obljetnice "Nakbe", "katastrofe" njihova egzodusa nakon osnivanja izraelske države 1948. godine. "Policija je stavljena u stanje pripravnosti i rasporedila je tisuće muškaraca kao pojačanje istočnom Jeruzalemu kao i na sjeveru Izraela" gdje je koncentrirana većina arapskog stanovništva, kazao je njezin glasnogovornik Micky Rosenfeld. Istaknuo je da se ne radi o "maksimalnom stanju pripravnosti" i nije spomenuo nijedan incident. Policija je ograničila pristup platou džamija u starom gradu Jeruzalema, u istočnom dijelu grada koji je Izrael aneksirao 1967., povodom 63. obljetnice osnutka Izraela.

PEKING

Najmanje 39 osoba je ranjeno, od kojih 6 teško, u eksploziji bombe domaće izrade u banci u gradu Wuwei u kineskoj pokrajini Gansu, objavila je u petak novinska agencija Xinhua. Molotovljev koktel u banku Ujedinjene kooperative za kreditiranje poljoprivrede u okrugu Tianzhu donio je nezadovoljni bivši zaposlenik. Lokalni dužnosnici okruga priopćili su da je Yang Xianwen, po nacionalnosti Kinez, kojeg je banka prošlog mjeseca otpustila zbog pronevjere, bacio bocu s molotovljevim koktelom u dvoranu za sastanke gdje je eksplodirala i izazvala požar. Yang je pobjegao, a policija traga za njim.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙