FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 24. svibnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska može krajem lipnja očekivati pozitivne vijesti iz Bruxellesa glede završetka pregovora, rekao je u utorak u intervjuu za Novu TV potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Vijeće Europske unije objavilo je u utorak priopćenje o sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a od ponedjeljka u kojem kaže da će Europska komisija što je moguće prije predstaviti nacrte zajedničkih pregovaračkih stajališta za preostala nezatvorena poglavlja s Hrvatskom, čime se implicira da pregovori idu svom kraju. Jandroković smatra kako više ne postoji bojazan da se išta može poremetiti do kraja pregovora. "Ja mislim da je stvar došla u sigurnu zonu, moramo biti strpljivi, ne smijemo biti nervozni. Očekujemo da (Europska) Komisija odradi svoj posao, da pripremi nacrte zajedničkih pregovaračkih stajališta, nakon toga da ih zemlje članice prihvate i negdje oko (sastanka) Europskog vijeća, znači 23., 24. lipnja očekujemo pozitivne vijesti", rekao je on. Hrvatska se ne boji tzv. monitoringa, rekao je ministar i objasnio kako je nadzor "uobičajena stvar", a neće se protegnuti na razdoblje nakon ulaska Hrvatske u EU. "Nadzor nad onim razdobljem koje počinje završetkom pregovora i traje do kraja ratifikacije uobičajena je stvar. Sve zemlje koje su ulazile u Europsku uniju imale su određeni oblik monitoringa, taj monitoring imat će i Hrvatska. Ono što je najvažnije, monitoring neće postojati nakon ulaska hrvatske u Euorpsku uniju", rekao je. Na pitanje jesu li ga u Bruxellesu u kojem je u nedjelju i ponedjeljak boravio na večeri ministara iz Europske pučke stranke te na sastanku Jadransko-jonske inicijative, europski dužnosnici pitali o aferi u kojoj je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec optužio ravnatelja policije Olivera Grbića da je predlagao pisanje anonimnih prijava o članovima oporbe, ministar je rekao da to "nije bila tema razgovora". "Ne znam da su te vijesti stigle do Bruxellesa, o tome zaista nitko nije govorio", rekao je ministar. Jandroković drži da je ta afera posljedica dogovora najjače oporbene stranke i Damira Polančeca radi destabiliziranja HDZ-a i policije. "Ovdje se apsolutno radi, po mojoj procjeni, o dogovoru između SDP-a i Polančeca da se takva teza plasira u javnost kako bi se naškodilo i policiji i HDZ-u, zbog toga što se vrlo aktivno vodi borba protiv korupcije, protiv organiziranog kriminala", rekao je ministar. "Svi oni koji su na određeni način, pod određenim sumnjama, pod istragama ili se tih istraga plaše, žele stvoriti atmosferu da institucije ove države ne rade temeljem zakona nego temeljem političkih odluka, političke volje, što apsolutno odbacujem i mislim da to nitko ozbiljan neće doživjeti na način na koji se pokušava plasirati", rekao je on.

HELSINKI - Procesuiranje ratnih zločina, suradnja s Den Haagom kao i pravosuđima zemalja regije, obnova političkih i gospodarskih odnosa, rješavanje otvorenih graničnih pitanja te perspektive razvoja jugoistočne Europe, teme su o kojima je u utorak na helsinškom sveučilištu govorio hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Josipović je istaknuo kako područje jugoistoka Europe prostorno i logički nesumnjivo pripada europskoj matici te da su perspektive razvoja ovih prostora upravo u sveukupnom gospodarskom, političkom, znanstvenom i kulturnom povezivanju s ostatkom Europe. Govoreći o poteškoćama obnove odnosa na prostoru bivše Jugoslavije nakon ratova na tim prostorima Josipović je izrazio optimizam i uvjerenost glede izgradnje povjerenja i uspostave gospodarskih veza istaknuvši da su toga svjesni i čelni ljudi ovih zemalja. Govoreći o hrvatskim problemima i unutarnjim slabostima, spomenuvši gospodarsku krizu i loše proveden proces privatizacije, Josipović je ocijenio obnovu gospodarstva možda najvećim izazovom koji stoji pred Hrvatskom idućih deset godina. Rekao je kako je izgradnja demokracije i ljudskih prava te integracija u europske procese i tokove, političke, znanstvene, obrazovne i kulturne, pripadanje europskom društvu, kao i izgradnja društva znanja, jedina prava perspektiva zemalja regije. Predsjednik Josipović se u utorak prvi dan posjeta Finskoj sastao s predsjednicom Tarjom Halonen, premijerkom Mari Kiviniemi te predsjednikom parlamenta Benom Zyskowiczem, a završit će ga večerom u predsjedničkoj palači koju daje predsjednica Halonen.

WASHINGTON/ZAGREB - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je u utorak da će učiniti "bolne ustupke" za postizanje mira s Palestincima, ali je rekao da neće pristati na bilo kakav sporazum koji prijeti sigurnosti Izraela ili njegovu identitetu kao židovskoj državi. "Izrael nikada neće odustati od potrage za mirom", rekao je Netanyahu na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa, dodajući da je "voljan napraviti bolne kompromise kako bi se postigao ovaj povijesni mir". Netanyahu je rekao da Izrael želi i treba mir, ali je ponovno glatko odbio povratak na ono što je nazvao "neobranjivim" granicama koje su postojale prije bliskoistočnog rata 1967. Također je ponovio protivljenje povratku milijuna palestinskih izbjeglica i njihovih obitelji u Izrael, te ustvrdio kako "Jeruzalem više nikada ne smije biti podijeljen, već mora ostati ujedinjeni glavni grad Izraela". On je rekao da Izrael neće pregovarati s teroristima i pozvao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da "podere sporazum" o podjeli vlasti koji je njegov umjereni pokret Fatah potpisao s militantnom skupinom Hamas, koja nadzire Pojas Gaze i ne priznaje pravo Izraela na postojanje. Netanyahu je pozvao Abasa da umjesto paktiranja s Hamasom sklopi mir sa židovskom državom. Izrael, koji uživa snažnu dvostranačku podršku u Kongresu, uzdrman je prijedlogom predsjednika Baracka Obame da osnova za mir s Palestincima budu granice iz 1967., uz međusobno odobrene zamjene teritorija, koji je iznio u prošlotjednom govoru o demokratskim promjenama na Bliskom istoku. Obama je također pozvao na puno izraelsko povlačenje sa Zapadne obale, no Netanyahu je rekao da je tako nešto moguće samo vrlo dugoročno. Obama nije ponudio prijedloge kako vratiti dvije strane za pregovački stol, koji su napustili u rujnu 2010. Palestinci se odbijaju vratiti pregovorima dok se nastavlja izgradnja židovskih naselja na okupiranim teritorijima, dok Izraelci traže povratak na pregovore bez preduvjeta.

LONDON - Uz kraljevski doček u Buckinghamskoj palači, američki predsjednik Barack Obama počeo je u utorak dvodnevni posjet Velikoj Britaniji kojim dvije zemlje žele potvrditi poseban odnos, a susret bračnog para Obama s princom Williamom i njegovom suprugom Catherine dao je posjetu i glamurozno ozračje, pišu agencije. Kraljica Elizabeta II. i princ Philip dočekali su američki predsjednički par uz počasnu paljbu, a prije svečana dočeka gosti su obišli belgijski apartman kraljevske palače, u kojem će provesti dvije noći. Bračni par Obama privatno se sastao s "vojvodom i vojvotkinjom od Cambridgea", princom Williamom i njegovom suprugom koji su se vratili s medenog mjeseca na Sejšelskom otočju nakon kraljevskog vjenčanja 29. travnja koje je "fasciniralo" Ameriku, kako je rekao Obama. Susret s američkim bračnim parom bila je prva službena obveza princeze Catherine (Kate) i upravo radi toga mladi je par doputovao u London, piše AFP. Prema protokolu britanskog dvora, William i Catherine nisu pozvani na svečani ručak niti večeru koje za goste upriličuje kraljica. Američkog predsjednika u Londonu očekuje polaganje vijenca na grobu neznanog vojnika u Westminsterskoj opatiji te razgovor s premijerom Davidom Cameronom u srijedu, napose o Libiji. Uoči posjeta Cameron i Obama objavili su u londonskome Timesu članak kojim su istaknuli jedinstvenost američko-britanskih odnosa.

MOSTAR - Više stotina Hrvata okupilo se u utorak u Travniku na prosvjednom skupu zbog izbacivanja dva HDZ-a iz vlasti u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) a za koje je glasovao najveći broj hrvatskih birača na posljednjim izborima te su od vladajućih stranaka i međunarodne zajednice zatražili da do 1. srpnja ponište sporne odluke. Na skupu održanom u organizaciji dvije najsnažnije hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990. kojima je potporu iskazalo šest udruga Domovinskog rata zatraženo je da se reformira nedavno uspostavljena vlada. "Neka se ne poigravaju s našim strpljenjem. Upravo je ured visokog predstavnika doveo do ovakvog stanja u županiji mijenjajući zakone, a sada trebaju zaštiti Hrvate ili omogućiti nam paritet u odlučivanju", rekao je zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović. Prema njegovim riječima novim vlastima je ostavljen rok do 1. srpnja da se očituju o zahtjevima. Dodao je kako će tražiti i da ustavni sud Federacije BiH donese odluke o četiri žalbe koje su uložene zbog posljednjih događaja u SBŽ-u.

"Na njih se još uvijek čeka, a u tom vremenu se i dalje gaze sva prava Hrvata srednje Bosne i pravi se vlast bez legitimnih predstavnika jednoga naroda", dodao je Lovrinović. Vlast u središnjoj Bosni sastavile su probošnjačke stranke SDP BiH i Stranka demokratske akcije uz potporu Narodne Stranke Radom za boljitak, Stranke za BiH i Saveza za bolju budućnost.

ZAGREB - Haaški sud treći je put podignuo optužnicu protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja za nepoštovanje suda, ovaj put zbog toga što sa svoje web stranice nije uklonio podatke koji otkrivaju identitet zaštićenih svjedoka tužiteljstva, objavio je u utorak ICTY. Optužnica je tajno podignuta 9. svibnja, a sada je objavljena javna verzija u kojoj se navodi da se Šešelj oglušio o naloge suda da ukloni sa svoje web stranice podatke koji otkrivaju idenititet tužiteljskih svjedoka. "Vijeće pokreće postupak zbog nepoštovanja protiv Vojislava Šešelja koji svjesno i namjerno nije ispunio nalog Vijeća za uklanjanjem povjerljivih podataka s web stranice", navodi se u optužnici. Šešelj, kojem se pred Haaškim sudom sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata, već ima jednu presudu za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka. On je u srpnju 2009. proglašen krivim za nepoštovanje suda i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. S obzirom na to da Šešelja ta presuda nije obeshrabrila, tužiteljstvo je u veljači prošle godine moralo podići drugu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga, čiji naslov nije objavljen, objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet. To suđenje započelo je 22. veljače i nastavlja se 6. lipnja, a treća i najnovija optužnica podignuta je zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštovanje suda. Šešelj je u pritvoru Haaškog suda od početka 2003. godine, a njegovo suđenje za ratne zločine koje je počelo u studenome 2007. došlo je do polovice.

BEOGRAD - U sudaru gradskog autobusa i kamiona s hrvatskim registarskim pločicama u Novom Sadu, koji je prema navodima policije skrivio hrvatski vozač kamiona, lakše je ozlijeđeno 19 osoba, javili su u utorak srbijanski mediji. Prilikom sudara, koji se dogodio u ponedjeljak, ozlijeđena su oba vozača i 17 putnika u autobusu, ali nitko nije zadržan na bolničkom liječenju, dok se materijalna šteta procjenjuje na oko 400 tisuća dinara (oko 4100 eura). Pozivajući se na novosadsku policiju, srbijanska agencija Beta prenijela je kako se sudar dogodio jer kamion nije ustupio prvenstvo prolaza gradskom autobusu. Protiv vozača kamiona, Damira C. (30), policija je, kako se navodi, podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je izvršio teško djelo protiv sigurnosti prometa.

KAIRO - Bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku i dvojici njegovi sinova sudit će se za ubojstva prosvjednika tijekom narodne pobune u siječnju i veljači, te za korupciju, objavilo je u utorak egipatsko državno odvjetništvo, a za takve optužbe prijeti mu i smrtna kazna, javljaju agencije. Bivši predsjednik u pritvoru je u bolnici u ljetovalištu Šarm el-Šeik, a njegovi sinovi Ala i Gamal pritvoreni su u zatvoru u Kairu. Prema službenim podacima 846 osoba ubijeno je tijekom pobune kojom je Mubarak svrgnut 11. veljače. Službena egipatska agencija Mena prenijela je da će se Mubaraku i njegovim sinovima te poslovnom čovjeku Huseinu Salemu, koji je u bijegu, suditi pred kaznenim sudom. Optužnica svu četvoricu tereti za "ubojstvo s predumišljajem" jer su "planirali ubojstvo pojedinih sudionika mirnih prosvjeda revolucije od 25. siječnja" te zbog toga jer su dužnost zlorabili za osobno bogaćenje. Moubarak (83), je svrgnut 11. veljače, a 13. veljače smješten je u pritvor u međunarodnu bolnicu u Šarm el Šeiku pošto je tijekom ispitivanja doživio srčani udar. Stručnjaci trebaju ocijeniti je li sposoban za suđenje.

BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) primila je nove podatke o mogućem razvoju nuklearnog oružja u Iranu koji tvrdi da nuklearni program razvija isključivo u civilne svrhe, navodi u utorak agencija Reuters. Iranske zalihe niskoobogaćenog uranija nastavile su rasti unatoč međunarodnim sankcijama nametnutima Iranu, piše u tajnom izvješću kojega je kopiju pribavila agencija Reuters. Ti novi podaci mogli bi pružiti dodatne argumente Sjedinjenim Državama i njihovim europskim saveznicima koji žele izolirati Islamsku Republiku Iran zbog njezina netransparentnog nuklearnog programa. Iran odbacuje optužbe da pod krinkom civilnog nuklearnog programa razvija nuklearno oružje. Izvješće je objavljeno dan pošto je Europska unija proširila sankcije Iranu. Unija je sve nezadovoljnija izostankom napretka u pregovorima s Iranom o njegovu nuklearnom programu. Prema izvješću na koje se Reuters poziva, Iran je od 2007., proizveo ukupno 4,1 tone niskoobogaćenog uranija. To je više od 3,6 tona, koliko se ranije vjerovalo da je proizveo, a količina je dovoljna za izradu dviju bombi. Obogaćeni uranij može se koristiti kao gorivo u nuklearnoj elektrani ili, ako se dodatno obradi, za izradu oružja.

BEČ - Sirijsko postrojenje što ga je 2007. Izrael bombardirao u Siriji vjerojatno je bio nuklearni reaktor koji Damask nije prijavio nadležnim tijelima, objavila je u utorak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), a zbog tog bi izvješća Sirija mogla biti prijavljena Vijeću sigurnosti UN-a. Tajno izvješće IAEA-e, kojega je kopiju dobila agencija Reuters, neovisna je potvrda za sumnje zapadnih zemalja da je Sirija tajno gradila reaktor na lokaciji Dair Alzour u pustinji. Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici mogli bi na temelju tog izvješća potaknuti IAEA-u da prijavi sirijsko nuklearno pitanje UN-ovu Vijeću sigurnosti. Prema američkim obavještajnim podacima Sirija je gradila reaktor u suradnji sa Sjevernom Korejom u svrhu razvoja atomskog oružja.

NIKOZIJA - Sirijske snage sigurnosti su od početka prosvjeda protiv režima predsjednika Bašara al Asada ubile najmanje 1.062 ljudi, rekao je u utorak aktivist za ljudska prava. "Imamo popis imena 1.062 osoba s opisima mjesta njihova stradanja", rekao je predsjednik Državne organizacije za ljudska prava Amar Kurabi. On je precizirao je da su žrtve ubijene vatrenim oružjem. Kurabi je dodao da je 10.000 ljudi uhićeno tijekom prosvjeda koji potresaju sirijski režim od sredine ožujka.

BRUXELLES - Oko 500 letova otkazano je u utorak u Europi jer preko sjevera Velike Britanije prolazi oblak pepela nastalog tijekom erupcije islanskog vulkana Grimsvoetn, objavila je u utorak europska organizacija za zračnu sigurnost Eurocontrol. "Danas su zone guste koncentracije pepela prešle preko nekih regija sjevera Velike Britanije", naglasila je organizacija u u priopćenju. Oko 500 letova je otkazano od ukupno 29.000, navela je organizacija tijekom izvješća o stanju u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu. "Postoje velike vjerojatnosti da će oblak pepela do srijede stići do nekih dijelova Danske, juga Norveške i jugozapada Švedske", naglasio je Eurocontrol.

BERLIN - Epidemija bolesti probavnog trakta uzrokovane EHEC (Escherichia coli) bakterijom odnijela je u Njemačkoj i prve ljudske žrtve, priopćile su vlasti u utorak. "Kod sve tri preminule pacijentice je utvrđena bakterija EHEC no za samo dvije se može sa sigurnošću tvrditi da su umrle od posljedica ove bolesti“, priopćilo je Ministarstvo zdravstva savezne pokrajine Donja Saska. Epidemiološki Institut Robert Koch je upozorio na moguće nove žrtve zbog brzog širenja bakterije. "Brzina širenja virusa je zastrašujuća i mi moramo računati s daljnjim smrtnim slučajevima“, rekao je predsjednik Instituta Robert Koch Reinhard Burger. Prema navodima ove zdravstvene ustanove od bakterije je u međuvremeno oboljelo preko 400 osoba od čega 80 teže. Bakterija EHEC uzrokuje krvavu dijareju, grčeve a u težim slučajevima i prestanak rada bubrega (tzv. HUS sindrom). Na početku se zaraza širila sjevernom Njemačkom ali su prvi slučajevi u međuvremenu zabilježeni i na jugu zemlje. Stručnjaci i dalje tragaju za izvorom zaraze. Bakterija EHEC se nalazi u izmetu preživača pa se naslućuje da su oboljeni zaraženi nakon konzumacije sirovog povrća koje je bilo gnojeno stajskim gnojivom. Isto tako nije razjašnjeno zašto je najveća većina oboljelih ženskog roda što ranije nije bio slučaj prilikom pojave ove bakterije. Jedan hamburški laboratorij je ustvrdio da se sorta bakterije koja uzrokuje ovogodišnju epidemiju razlikuje od EHEC bakterija koje su se pojavljivale prošlih godina i to prije svega jer su otporne na antibiotike. Ured za zaštitu zdravlja u Frankfurtu na Majni slučajeve oboljenja u ovom gradu povezuje s kantinom jednog poduzeća gdje je 12 oboljelih jelo salatu sa sjevera Njemačke.

WASHINGTON/ZAGREB - Sjedinjene Države nametnule su sankcije protiv sedam stranih tvrtki koje su trgovinom s Iranom prekršile postojeću američku zabranu, objavio je u utorak BBC. Državna naftna kompanija Venezuele, Petroleos de Venezuela (PDVSA), nalazi se među tvrtkama izloženim američkim sankcijama. Ostale sankcionirane tvrtke imaju sjedišta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Izraelu, Singapuru, Monaku i na otoku Jersey. Američki dužnosnik je rekao da će sankcije biti "dodatni pritisak" na Iran da zaustavi ono što SAD-u i drugi vjeruju da je program nuklearnog naoružanja. Među pogođenim tvrtkama su Tanker Pacific iz Singapura, Ofer Brothers Group iz Izraela, Associated Shipbroking iz Monaka, Petrochemical Commercial Company International Jerseya i Irana, Royal Oyster Gruop iz UAE, te Speedy Ship iz UAE i Irana. "Sve ove tvrtke sudjelovale su u aktivnostima vezanim za isporuku naftnih derivata za Iran, uključujući i izravnu opskrbu benzina i srodnih proizvoda", izjavio je zamjenik američke državne tajnice James Steinberg. Steinberg je rekao da su sankcije prilagođene svakoj pojedinoj tvrtki, ali da općenito znače prestanak njihova trgovanja sa SAD-om. Američka administracija istodobno je nametnula zasebne sankcije za više od 15 osoba i tvrtki u Kini, Iranu, Sjevernoj Koreji, Siriji i drugdje, navodno zbog nezakonitog trgovanja raketnom tehnologijom i oružjem za masovno uništenje.

KARTUM - Više od 15.000 ljudi izbjeglo je iz sudanske regije Abjeija na jug pošto je vojska sjevernog Sudana spalila i opljačkala glavna mjesta u toj naftom bogatoj pokrajini oko koje se spore Sjeverni i Južni Sudan, objavili su u utorak Ujedinjeni narodi. U subotu je sudanska (sjevernjačka) vojska nakon silovitih borba zauzela Abjei. Nasilje se ondje širi nakon siječanjskog referenduma o neovisnosti Južnog Sudana na kojemu se golema većina glasača očitovala za osamostaljenje te regije koja će 9. srpnja postati samostalna država. UN procjenjuje da je između 15.000 i 20.000 ljudi izbjeglo iz Abjeija u grad Agok na jugu. Analitičari strahuju da će sukob između Sjevernog i Južnog Sudana oko pokrajine Abjei zapaliti novi rat u toj najvećoj afričkoj zemlji i da bi se mogao proširiti na kontinentu. Zbog nasilja je ostavku sudanskom predsjedniku Omaru Hasanu al-Baširu u Kartumu podnio ministar Luka Biong, koji potječe iz Južnog Sudana. "To su pravi ratni zločinci. Spaljene su kuće u gradu Abjeiju i južno od njega", reako je Biong za Reuters i optužio vladajuću Nacionalnu kongresnu stranku sa sjevera da ne želi mirno rješenje za Abjei. Abjei je izvor prijepora jer proizvodi 75 posto od pola milijuna barela nafte kolika je dnevna proizvodnja Sudana. Pokrajinu prisvajaju i Sjeverni i Južni Sudan. Referendum na kojemu je stanovništvo Abjeija u siječnju, istodobno s referendumom o budućnosti Južnog Sudana trebalo odlučiti o neovisnosti, odgođen je na neodređeno vrijeme zbog prepirke o pravu glasa Miserije, plemena arapskih nomada.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u utorak u Parizu internetske čelnike da surađuju s vladama i pošteno podijele koristi od internetske revolucije koju je usporedio s otkrićima Kolumba, Galileja i Newtona. Na otvorenju foruma na kojem sudjeluju i Eric Schmidt iz Googlea i Mark Zuckerberg iz Facebooka, Sarkozy je nahvalio industriju koja je demokratizirala informiranje i pomogla ostvarenje revolucija Arapskoga proljeća. On-line svijet uvelike je nepovjerljiv prema Sarkozyju zbog mjera poput zakona kojim traži skidanje pirata s interneta, a on je u utorak govorio znatno pomirljivije nego dosad. No ne odustaje od teze da vlade imaju važnu ulogu u određivanju temeljnih pravila za ograničavanje zloupotrebe interneta, osobito narušavanja privatnosti i krađe intelektualnog vlasništva. Osim toga, Sarkozy glasno izražava zabrinutost u vezi sa stvaranjem monopola. "Ne želimo pogriješiti u reguliranju tog moćnog, ali krhkog ekosustava", odgovorio je na pitanje profesora novinarstva Jeffa Jarvisa. "Moramo djelovati pragmatično. Bolje je ništa ne učiniti, nego naškoditi", dodao je. Brzo nakon ljubaznog Sarkozyjeva uvodnog govora pokazao se dubok razdor između političara i informatičara, a nije se vidjelo kako će se taj jaz prebroditi u dvodnevnom forumu u Parizu. Pitanje piratstva velik je kamen spoticanja u njihovu odnosu. Sarkozy je podsjetio predstavnike industrije na njihovu odgovornost u području piratstva i povukao paralelu između intelektualnog vlasništva na kojem se temelje mnoge web tvrtke i autorskih prava koja umjetnici žele zaštititi.

ZAGREB/MOSKVA - Moskovski prizivni sud smanjio je kaznu negdašnjem ruskom tajkunu Mihailu Hodorkovskom i njegovu poslovnom partneru Platonu Lebedevu s 14 na 13 godina zatvora nakon razmatranja žalbe na presudu zbog krađe nafte i pranja novca, javljaju ruski mediji. Hodorkovski i Lebedev osuđeni su prošle godine za krađu 218 milijuna tona nafte iz tvrtke Jukosa, na suđenju koje je izazvalo veliku pozornost međunarodne javnosti zbog sumnje da je riječ o politički motiviranu procesu. Njih su dvojica još 2005. osuđena zbog prijevare i utaje poreza, a zatim im je na drugom suđenju, godinu dana prije predviđena izlaska iz zatvora, zatvor produljen do 2017. Odluka prizivnog suda znači da će iz zatvora izaći godinu prije toga. Obojica su tijekom oba sudska postupka tvrdila da su nevini te da su optužbe protiv njih dio političke osvete.

ZAGREB/MOSKVA - Petinu ruskog proračuna za obranu države svake godine ukradu korumpirani dužnosnici, nepošteni generali i pokvareni poduzetnici, izjavio je ruski glavni vojni tužitelj Sergej Fridinski u intervjuu za Rosijskuju gazetu objavljenom u utorak. "Krade se ogroman novac, gotovo svaki peti rubalj, a vojnici još uvijek imaju opremu i oružje loše kvalitete", rekao je Fridinski. "Svake godine sve se više novaca izdvaja za obranu, ali uspjeh nije velik", kazao je on dodajući da se u prevari države koriste fiktivni računi za poslove koji su navodno obavljeni. Fridinski nije naveo točne podatke, ali zna se da je Rusija odvojila više od 1,5 bilijuna rubalja (280 milijarda kuna) za nacionalnu obranu u proračunu za 2011. godinu. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev više je puta izjavio da korupcija zadržava razvoj države, a antikorupcijske skupine smatraju da je problem još gori otkako je Medvedeva postavio u Kremlj njegov mentor Vladimir Putin 2008.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙