FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orban: Mađarska otkupila Surgutov udio u MOL-u

Autor: gple
BUDIMPEŠTA, 24. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Mađarska država otkupila je 21,2-postotni udio naftne kompanije MOL od ruske tvrtke Surgutneftegas, kazao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

"Mađarska je danas od Rusije otkupila 21,1 posto udjela u MOL-u", kazao je Orban na konferenciji za novinstvo. "Bilo je to više od kupovine – bila je to teška bitka. S aspekta nacionalne strategije, uspjeli smo jednu od najvažnijih korporacija staviti u sigurne ruke", dodao je.

Surgut je kupio MOL-ov udio od austrijskog OMV-a 2009., utvrdivši da želi biti strateški ulagač. Mađarska tvrtka smatrala je pak taj potez neprijateljskim.

Prema današnjoj tržišnoj cijeni MOL-ove dionice na Budimpeštanskoj burzi, vrijednost te transakcije iznosi oko 500 milijardi forinti (2,6 milijardi dolara).

Inače, Budimpeštanska burza (BSE) danas je u 13,15 sati obustavila trgovinu dionicama MOL-a na zahtjev same kompanije zbog važne najave koja bi mogla značajno utjecati na cijenu njezine dionice.

Prije suspenzije, dionicama MOL-a trgovalo se po cijeni od 23.310 forinti, što je 4,1 posto više nego jučer na zatvaranju BSE.

(Hina) xgple ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙