FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 24. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

BRUXELLES - Vijeće Europske unije objavilo je u utorak priopćenje o sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji je održan dan ranije, i u kojem se kaže da će Europska komisija što je moguće prije predstaviti nacrte zajedničkih pregovaračkih stajališta za preostala nezatvorena poglavlja s Hrvatskom, čime se implicira da pregovori idu svom kraju. Ministri su "primili na znanje namjeru Komisije da Vijeću podnese što je moguće prije nacrt zajedničkih pregovaračkih stajališta EU-a za preostala otvorena poglavlja u pregovorima", kaže se u priopćenju Vijeća EU-a, koje je potpisao predsjedatelj, mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony. Komisija počinje s izradom nacrta zajedničkih pregovaračkih stajališta onda kada ocijeni da su ispunjena sva mjerila za zatvaranje. Činjenica da Komisija namjerava početi s izradom završnog pregovaračkog stajališta znači da već raspolaže s ciljanim datumom ulaska Hrvatske. Prema diplomatskim izvorima, riječ je o 1. srpnja 2013. ali taj datum zasad nitko ne želi službeno potvrditi sve dok se unutar EU-a ne dogovore posljednje pojedinosti, poput pitanja nadzora provedbe preuzetih obveza u razdoblju od zaključenja pregovora do stupanja u članstvo.

SPLIT - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom (EU) Vesna Pusić izrazila je u utorak u Splitu očekivanje da će Hrvatska pregovore s Europskom unijom završiti 23. i 24. lipnja za kada je zakazan sastanak Europskog vijeća. "Nadam se da bi pregovore trebali završiti 23. i 24. lipnja na sjednici Europskog vijeća", rekla je Pusić na predavanju na splitskom Pravnom fakultetu pod naslovom "Budućnost Hrvatske u EU - što nas čeka?". Dodala je kako bi Hrvatska trebala postati punopravna članica EU 1. srpnja 2013., pozivajući se pritom na jučerašnju neformalnu radnu večeru ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Po riječima Vesne Pusić, postoje "neke glasine" da bi se završetak pregovora s Europskom unijom mogao prenijeti u srpanj ove godine, ali to je, po njoj, malo vjerojatno.

HELSINKI - Finska snažno podupire skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, izjavila je u utorak u Helsinkiju, nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, finska predsjednica Tarja Halonen. "Finska snažno podupire prijem Hrvatske u Europsku uniju, a također vidimo i druge istočnoeuropske zemlje prije ili kasnije u članstvu, no svi oni trebaju ispuniti kriterije", kazala je finska predsjednica. Upitana za komentar glede datuma zaključenja hrvatskih pregovora i uvođenja mehanizma za nadzor praćenja preuzetih obveza, što se spominjalo na ministarskom sastanku EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak navečer, finska predsjednica istaknula je kako do zaključenja pregovora treba doći kada se u europskim institucijama donese zajednička odluka o ispunjavanju kriterija. Nije se htjela otvoreno izjasniti o konkretnom datumu zaključenja pregovora, ali se složila s konstatacijom predsjednika Josipovića, koji je izrazio očekivanje da će do toga doći do ljeta, rekavši kako bi takav kalendar "bio vrlo fer".

HELSINKI - Između Hrvatske i Finske postoje čvrste veze, odnosi pomoći, razumijevanja i suradnje, no prostora za njihovo daljnje jačanje, posebice na gospodarskom planu, još ima, ocijenili su u utorak u Helsinkiju finska predsjednica Tarja Halonen i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Dvoje predsjednika ocijenilo je kako su danas vođeni razgovori bili dobri i vrlo realistični. Izrazivši zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima bez otvorenih pitanja, hrvatski predsjednik istaknuo je kako ima mogućnosti za daljni razvoj gospodarskih odnosa u području industrije, novih tehnologija, turizma te da finsko gospodarstvo može pomoći hrvatskome. Zahvalivši Finskoj na dosadašnjoj pomoći Josipović je izrazio nadu u nastavak uske suradnje i unutar EU.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić neće sudjelovati na summitu šefova država središnje i jugoistočne Europe krajem tjedna u Varšavi jer će na tom skupu Kosovo biti tretirano kao ravnopravna država, prenose u utorak mediji u Beogradu pozivajući se na ured srbijanskog predsjednika. Isti izvor tvrdi da na summitu 27. i 28. svibnja iz istih razloga vjerojatno neće sudjelovati Slovačka i Rumunjska, koje nisu priznale neovisnost Kosova. Budući se na skupu očekuje nazočnost američkog predsjednika Baracka Obame, to bi bila prilika za Tadića da se sastane s Obamom. "Predsjednik Srbije Boris Tadić neće sudjelovati na summitu u Varšavi jer nije osigurano asimetrično predstavljanje Kosova u odnosu na ostale sudionike, što je neophodno za skupove na ovako visokoj razini. Sve što predsjednik republike čini mora biti u skladu s odlukom vlade Srbije i rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, rečeno je beogradskom dnevniku "Danas" u kabinetu srbijanskog predsjednika.

DUBLIN - Zrakoplov irskog zračnog prijevoznika Ryanaira u utorak je namjerno letio dijelom škotskog zračnog prostora za koji je objavljeno da ima visoku koncentraciju vulkanskog pepela, kako bi pokazao da nema opasnosti za zračni promet od posljedica vulkanske erupcije na Islandu. Ryanair je u utorak obavio jednosatni let na visini od 12,5 tisuća metara od Glasgowa preko Invernessa i Aberdeena do Edinburgha kroz zračni prostor koji je britanska Uprava za civilni zračni promet (CAA) označila "crvenom zonom" zbog navodne visoke koncentracije pepela. "Nije bilo vidljivog oblaka vulkanskog pepela ili bilo koje druge prisutnosti vulkanskog pepela, a pregled nakon leta nije otkrio nikakve tragove vulkanskog pepela na trupu, krilima ili motorima", navodi se u priopćenju kompanije. Oko 250 letova prema sjevernom dijelu Britanije otkazano je u utorak nakon upozorenja Uprave za zračni promet. Ryanair je bio glasni kritičar prošlogodišnjih odluka o zatvaranju zračnog prostora nad Europom tijekom erupcije islandskog vulkana u travnju i svibnju zbog čega je u tom razdoblju morao otkazati deset tisuća letova što je kompaniji nanijelo štetu od 30 milijuna eura.

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u utorak su pozdravili odluku novog upravnog odbora Radio televizije Srbije (RTS) da se ispriča zbog načina izvješćivanja devedesetih godina, ali tvrde da je pritom propušteno ukazati na huškačku ulogu te institucije. Dvije novinarske udruge pozdravile su ispriku RTS-a građanima Srbije i susjednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem određenju govora mržnje, a koji su emitirani u programima RTB-a i RTS-a tijekom devedesetih. NUNS i NDNV smatraju da je upravni odbor RTS-a time ukazao na moralnu i profesionalnu odgovornost državnih medija “tijekom nesretnih događaja iz devedesetih godina”, ali i da je propustio priliku da više istakne ratnopropagandnu, huškačku ulogu Radio televizije Beograd (RTB) i Radio televizije Srbije. "Govor mržnje koji je emitiran u programima državne televizije prerastao je tijekom devedesetih u otvoreno zagovaranje rata i pravdanje najgrubljeg kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava, što je sve zajedno predstavljalo teška kaznena djela", navodi se u priopćenju dviju novinarskih udruga.

BENGAZI - Američki predsjednik Barack Obama pozvao je libijske ustanike da otvore predstavništvo u Washingtonu, objavilo je u utorak državni podtajnik za Bliski istok Jeffrey Feltman tijekom posjeta Bengaziju. "Kako bih unaprijedio odnose ustaničkog nacionalnog prijelaznog vijeća i SAD-a, predao sam u ime predsjednika Baracka Obame službeni poziv Vijeću za otvaranjem predstavničkog ureda u Washingtonu", kazao je Feltman na konferenciji za tisak u Bengaziju. "Zadovoljni smo što su prihvatili ponudu", dodao je. "To je važna etapa u našem odnosu", istaknuo je američki visoki diplomat. Upitan hoće li SAD službeno priznati ustaničku vlast, Feltman je izbjegao izravan odgovor, ali je istodobno naglasio da su libijski ustanici de facto jedini sugovornici Washingtona u Libiji. "Imamo posebnog predstavnika ovdje u Bengaziju. Predsjednik Obama upravo je pozvao Vijeće da osnuje predstavništvo u Washingtonu, mi nemamo predstavnika u Tripoliju, a zatražili smo od Gadafijevih dužnosnika da zatvore svoje veleposlanstvo u Washingtonu", rekao je američki državni podtajnik.

LONDON - Američki predsjednik Barack Obama najavio je u utorak da će u nedjelju obići područje američke savezne države Missouri koju je u nedjelju poharao najsnažniji tornado u posljednjih 50 godina i usmrtio 116 osoba. U američkom veleposlanstvu u Londonu, na početku posjeta Velikoj Britaniji, Obama je stanovnicima Missourija, i ostalih država srednjeg zapada zahvaćenih sezonskim olujama, poručio da službeni Washington stoji uz njih. "Možemo im samo poručiti da cijela Amerika duboko skrbi za njih i da ćemo učiniti apsolutno sve što možemo kako bi se oporavili", rekao je Obama koji se u domovinu vraća u subotu nakon jednotjedne turneje Europom. Američki predsjednik je najavio da će u nedjelju u Missouriju razgovarati s obiteljima stradalih. Pozvao je sve stanovnike ugroženih područja neka ne oklijevaju potražiti sklonište. Početkom svibnja nekoliko je tornada pogodilo jugoistok SAD-a, pri čemu je smrtno stradalo gotovo 400 osoba, a počinjene štete procjenjuju se na više od dvije milijarde dolara.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙