FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Još jedno priznanje zločina nad Hrvatima u Bugojnu

Autor: rmav
SARAJEVO, 23. svibnja 2011.(Hina) - Bivši pripadnik vojne policije Armije Bosne i Hercegovine Osman Šego priznao je odgovornost za sudjelovanje u ubojstvima i zlostavljanjima Hrvata na području Bugojna 1993. godine i obvezao se svjedočiti o odgovornosti ostalih optuženih za ta kaznena djela, objavilo je u ponedjeljak u Sarajevu državno odvjetništvo BiH.

Šegi je u u utorak trebalo početi suđenje pred sudom BiH po optužinici podignutoj u ožujku.

Prema navodima optužnice, Osmana Šegu teretilo se za sudjelovanje i pomaganje u ubojstvima, mučenjima i prisiljavanju zarobljenih Hrvata na kopanje rovova na prvim crtama bojnišnice.

Šego je optužen da je izravno sudjelovao u ubojstvu najmanje jednog zarobljenog civila hrvatske nacionalnosti.

Državno odvjetništvo BiH priopćilo je kako je suglasno da se Šegi zbog njegova priznanja i preuzete obveze svjedočenja izrekne kazna u trajanju od pet godina zatvora.

Ukoliko sudsko vijeće prihvati postignuti sporazum, Šego će prije izricanja presude dati i posebnu izjavu kojom će izraziti kajanje zbog sudjelovanja u počinjenim zločinima.

Prošlog je tjedna sudjelovanje u ratnim zločinima nad bugojanskim Hrvatima priznao i Enes Handžić, bivši obavještajni časnik Armije BiH protiv kojega je vođen posebni postupak.

Na temelju njegova iskaza sud je došao do informacija o mjestu na kojemu su vjerojatno pokopana tijela najmanje trojice pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje je Armija BiH zarobila te potom pogubila.

Sud BiH ovog bi tjedna na temelju sporazuma o priznanju krivnje Handžiću trebao izreći kaznu u rasponu od pet do deset godina zatvora.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙