FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Večerašnja "Leda" u "Gavelli" za osobe s invaliditetom

Autor: agrb
ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Predstava "Leda" Miroslava Krleže, u režiji Borisa Svrtana, koja će se izvesti večeras u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella", prva je kazališna predstava u nas koja je u potpunosti prilagođena gluhim, slijepim i gluho-slijepim osobama.

Riječ je o zajedničkom projektu udruge "Zamisli", kazališta "Gavella" i Grada Zagreba, nastalom kao dijelu programa "Slušam dakle vidim", što ga Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli" provodi od svog osnutka 2005.

Narator tog Krležinog klasika bit će glumica Ankica Dobrić, koja će predstavu pratiti iz tonske kabine kazališta te će na mikrofon, putem odašiljača, za slijepe osobe koje će imati prijamnike i slušalice, prenositi što se događa na sceni.

Za gluhe osobe osigurani su titlovi s pomoću kojih će moći pratiti dijalozi sa scene, dok će tumač za gluho-slijepe dijaloge prevoditi na znakovni jezik.

U predstavi glume, među ostalima, Ozren Grabarić, Janko Rakoš, Bojana Gregorić Vejzović, Franjo Dijak, Jelena Miholjević, Mirela Videk i Damjan Sabolić Novaković. Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimograf Leo Kulaš, koreografkinja Mirjana Preis, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. Predstava je premijerno bila izvedena u siječnju ove godine.

Uz taj projekt, kazalište "Gavella" se osobama s posebnim potrebama prilagođava i na ostale načine, primjerice, još od adaptacije početkom devedesetih godina to je kazalište u potpunosti prilagođeno osobama u invalidskim kolicima.

Udruga "Zamisli" osnovana je s ciljem poticanja mladih s invaliditetom na uključivanje u sustav obrazovanja, pružanja informacija, osiguravanja pomoći u svakodnevnom životu te podizanja kvalitete njihovog života i obrazovanja.

(Hina) xagrb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙