FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: hoće li se tržište oduprijeti negativnim signalima iz svijeta?

Autor: scvi
ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Neizvjesno je hoće li na Zagrebačkoj burzi ulagači i danas biti dobro raspoloženi, u očekivanju vijesti oko pristupnih pregovora s Europskom unijom, ili će ih pokolebati negativni signali sa svjetskih tržišta.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 4 porast.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 1,52 posto, na 2.243 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,14 posto, na 1.235 bodova.

Redovni tjedni promet dionicama dosegnuo je oko 84 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

„Protekloga tjedna burzovni indeksi bi i snažnije porasli da nije bilo oštroga pada cijene dionice Ericssona Nikole Tesle u petak, zbog ex-dividend daya. Ostale najlikvidnije dionice imale su uspješan tjedan, a po dobitcima se izdvajaju dionice Dom Holdinga i građevinskih tvrtki“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvareno je prošloga tjedna 10 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 11 posto, na 1.455,12 kuna, jer je u petak nastupio ex-dividend day, pa se više kupnjom te dionice ne ostvaruje pravo na isplatu dividende od 190 kuna.

Dionica Dom Holdinga poskupila je, pak, 15,56 posto, na 83,20 kuna. Snažan skok cijene ostvarila je i dionica Ingre, za 11,83 posto, dok su dionice Dalekovoda, Tehnike, Instituta IGH i Hidroelektre poskupile između 8 i 10 posto.

Sa svjetskih burzi protekloga tjedna nisu stizali poticajni signali. Na Wall Streetu je Dow Jones indeks oslabio 0,7 posto, dok je S&P 500 pao 0,3, a Nasdaq indeks 0,9 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX oslabio je 1,8, a pariški CAC 0,7 posto. Londonski FTSE indeks ojačao je, pak, 0,4 posto.

„Pad vodećih svjetskih indeksa treći tjedan zaredom ponajviše je posljedica produbljivanja grčke dužničke krize i makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Njihov pad bio bi i veći da ulagači nisu svoj kapital usmjeravali u dionice kompanija koje nisu toliko ovisne o ekonomskim ciklusima, uključujući defanzivne sektore, poput uslužnog i sektora proizvođača roba za široku potrošnju“, navodi Perić.

Ovoga tjedna nema financijskih izvješća ni makroekonomskih pokazatelja koji bi mogli znatnije pokrenuti tržište. Očekuju se tek podaci o drugoj procjeni američkog bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju, prodaji novih kuća te osobnim dohocima i potrošnji kućanstava u travnju.

Na azijskim i europskim burzama novi je tjedan počeo oštrim padom cijena dionica jer ulagače zabrinjava produbljivanje grčke dužničke krize.

„Ovoga će tjedna stoga ulagači biti na milosti i nemilosti zbivanja u Europi, gdje rastu strahovanja od mogućeg restrukturiranja grčkog duga“, napominje Perić.

Na domaćem tržištu investitori će, pak, pozorno pratiti razvoj situacije po pitanju završetka pristupnih pregovora s Europskom unijom, dodaje Perić

„S obzirom da je u četvrtak, unatoč nejasnim stavovima Europske unije nakon prvog sastanka u vezi zaključivanja pregovora, ostvaren solidan rast indeksa, očekujem da će se domaće tržišta polako buditi iz letargije. Stoga i ovoga tjedna očekujem nastavak dobrog raspoloženja investitora i rasta indeksa“, zaključuje Perić.

Od važnijih poslovnih vijesti, Ina će danas održati glavnu skupštinu, na kojoj će biti razmotrena financijska izvješća Ine i Ina Grupe za 2010. godinu, a bit će donesena i odluka o raspodjeli dobiti za prošlu godinu.

Vlada i MOL dogovorili su sredinom svibnja da će polovica prošlogodišnje dobiti Ina Grupe, odnosno 480,5 milijuna kuna, biti isplaćeno kao dividenda. Preostalih 50 posto dobiti Ina grupe bi se reinvestiralo.

Glavna skupština zatvorena je za javnost, a iz Ine su najavili da će o tijeku skupštine i donesenim odlukama medije izvijestiti putem priopćenja.

Inače, dionicom Ine obustavljeno je trgovanje po rješenju Hanfa-e od 28. travnja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙