FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP BiH odbio ostavku ministra ponuđenu zbog vjeronauka

Autor: zkre
MOSTAR, 22. svibnja 2011. (Hina) - Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je u nedjelju zajedno s premijerom sarajevske županije Fikretom Musićem odbio ostavku dužnosnika ove stranke Emira Suljagića na mjesto ministra obrazovanja u županijskoj vladi koju je podnio zbog zahtjeva da vjeronauk ne ulazi u prosjek ocjena učenika što je izazvalo žestoko protivljenje Islamske vjerske zajednice u BiH, ali i Stranke demokratske akcije s kojom su u koalicijskoj vlasti.

Kako je priopćeno iz SDP-a BiH Lagumdžija i Musić su vratili Suljagiću mandat koji je stavio na raspolaganje.

Pojašnjava se da je tijekom razgovora dana puna potpora reformskim procesima u Sarajevskoj županiji, napose u oblasti obrazovanja. Vlada Sarajevske županije je nakon snažnog prosvjeda Islamske vjerske zajednice u petak ipak odlučila da se ocjene iz vjeronauka u javnim školama u tom dijelu BiH ipak uračunavaju u završni prosjek ocjena.

Ugledni bosanskohercegovački književnik Ivan Lovrenović ocijenio je kako je nejedinstvo unutar županijskih vlasti između SDP-a BiH i SDA pokazali da 'programska koalicija prikriva njezinu ideološku neprirodnost'.

"Ovo je jedan slučaj, prvi takve vrste koji su doživjeli, a bojat se da će takvih slučajeva biti sve više, koji pokazuje svu fragilnost te koalicije upravo na ideološkoj razini jer ovo što se dogodilo s odlukom ministra Suljagića koja je na sjednici vlade županije ipak osporena, to je zapravo rezultat dubinskog ideološkog nesklada između SDA i SDP koji su jedini koalicijski partneri u vlasti", rekao je Lovrenović.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić nagovijestio je da bi se mogli dogoditi masovni prosvjedi nazivajući ih 'sarajevsko ljeto' aludirajući na egipatsko proljeće u kojemu je srušen višedesetljetni predsjednik Hosni Mubarak.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙