FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijetnam: održani jednostranački parlamentarni izbori

Autor: djan
HANOJ, 22. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - U Vijetnamu su u nedjelju održani jednostranački parlamentarni izbori nakon kojih će vladajući komunisti dodatno ojačati vlast.

Reuters javlja da su građani glavnog grada Hanoja, prepunog velikih crvenih postera kojima su stanovnici pozivani da ispune svoju građansku dužnost, pohrlili na birališta. Pratili su ih i pozivi iz velikih zvučnika postavljenih na telefonske stupove i emitiranje domoljubne glazbe.

Birači će u novi saziv parlamenta izabrati 500 od 827 predloženih kandidata. Oko 90 posto će ih biti članovi Komunističke stranke, a ostatak navodno nezavisnih. Rezultati izbora očekuju se za otprilike tjedan dana.

Iako komunisti izbore najavljuju kao festival demokracije, u stvarnosti se vrši pažljiva selekcija i provjeravanje kandidata kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja. Broj neovisnih kandidata manji je nego na izborima 2007 godine. Manji je i odnos predloženih kandidata i broja zastupničkih mjesta. Analitičari smatraju da je to zbog toga što vlasti ne žele nikakvu mogućnost da se u narodnim ustancima poput onih na Bliskom istoku pronađe inspiracija za takve pokušaje u Vijetnamu.

Parlament u novom sazivu sastat će se u srpnju i izabrati novu vladu. Očekuje se da će premijer Nguyen Tan Dung zadržati položaj.

U vijetnamskoj političkoj teoriji parlament je vrhovno vladajuće tijelo, ali praksi samo služi za potvrđivanje odluka komunističke elite iz stranačkog politbiroa.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙