FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska odredila datume za izbore 2012.

Autor: ztre
PARIZ, 11. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednički izbori održat će u dva kruga 22. travnja i 6. svibnja 2012., a slijedit će ih parlamentarni izbori u dva kruga 10. i 17. lipnja, objavila je u srijedu vlada.

Očekuje se da će konzervativni predsjednik Nicolas Sarkozy pokušati dobiti drugi petogodišnji mandat. Istraživanja javnoga mišljenja ukazuju međutim da će teško ući u drugi krug izbora.

Prema anketama najbolje stoji direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn, član Socijalističke stranke.

Socijalisti planiraju odabrati svojega kandidata na glasovanju u listopadu. Među mogućim kandidatima su i Francois Hollande, Martine Aubry i neuspješni kandidat na izborima 2007. Segolene Royal.

Predsjednica krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen već je u kampanji i nada se dostići ili nadmašiti svojega oca Jean-Marie Le Pena koji je ušao u drugi krug izbora za predsjednika 2002.

Najnovije istraživanje LH2 pokazalo je da bi Strauss-Kahn ušao u drugi krug na prvom mjestu s 23 posto glasova iz prvoga kruga.

Prema istom istraživanju Le Pen bi ušla u drugi krug sa 17 posto iz prvoga kruga dok bi Sarkozy bio eliminiran sa 16 posto iz prvoga kruga.

Glasnogovornik vlade Francois Baroin objavio je datume izbora na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Ovogodišnji izbori za Senat održat će se 25. rujna, dodao je.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙