FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju 22. svibnja

Autor: vmrs
ZAGREB, 21. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju 22. svibnja:

NIKOZIJA - Ciparski Grci glasaju na parlamentarnim izborima koji bi mogli poljuljati jedinstvo vladajuće koalicije koja predvodi mirovne pregovore na etnički podijeljenom Cipru. Iako parlamentarni izbori nemaju izravan utjecaj na ciparski predsjednički sustav, očekuje se da će otvoriti put mogućem preslagivanju saveza pred predsjedničke izbore u 2013. godine. Sadašnji predsjednik Demetris Hristofias vlada uz koaliciju svoje komunističke stranke AKEL i centrističke Demokratske stranke (Diko), saveznika čija će se naklonost mnogo pozornije pratiti uoči predsjedničkih izbora. Istraživanja javnog mišljenja predviđaju da će Diko zadržati svoju ulogu jezičca na vagi. Glavnoj oporbenoj stranci desničarskom Demokratskom savezu daju malu prednost pred vladajućim AKEL-om, a Diko je na trećem mjestu.

MADRID - U Španjolskoj se održavaju lokalni i regionalni izbori na kojima vladajućim socijalistima prijeti težak poraz zbog krize i rekordne nezaposlenosti. Oko 34,6 milijuna španjolskih birača pozvano je izabrati 8116 gradonačelnika, više od 68.400 gradskih vijećnika i 824 zastupnika u pokrajinskim parlamentima. Deset mjeseci prije parlamentarnih izbora, 13 od 17 autonomnih pokrajina bira lokalni parlament, a sve općine gradska vijeća.

BREMEN - Parlamentarni izbori u Bremenu, najmanjoj njemačkoj saveznoj pokrajini. U Bremenu su zadnjih 65 godina neprekidno na vlasti socijaldemokrati (SPD), a očekuje se da će taj položaj i zadržati. Ankete pokazuju da će SPD dobiti od 36 do 37 posto glasova, a za njima su Zeleni s 24 posto. Kršćansko-demokratska unija kancelarke Angele Merkel po predviđanjima mogla bi dobiti 19 do 20 posto glasova.

HANOJ - U komunističkom Vijetnamu održat će se parlamentarni izbori nakon kojih će, predviđa se, oko devedeset posto od petstotinjak zastupnika i dalje biti članovi komunističke partije.

TOKIO - Nakon simboličnog posjeta potresom i tsunamijem razrušenoj Fukushimi, premijeri Japana i Kine te predsjednik Južne Koreje održat će službeni dio njihova trilateralnog summita u Tokiju.

PODGORICA - Bivši američki predsjednik Bill Clinton posjetit će Crnu Goru i sudjelovati na konferenciji o jačanju društava na području JI Europe u Budvi. Skup organiziraju crnogorska vlada i zaklada Atlas. Na njoj će sudjelovati, među ostalima, i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i slovenski Milan Kučan.

CANNES - Podjelom nagrada završava međunarodni filmski festival u Cannesu.

Dežurni:

Noć: Marina Kuzmanić Hiržin

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Duška Gerić Koren

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙