FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela predizborna kampanja u Makedoniji

Autor: mdam
SKOPJE, 16. svibnja 2011. (Hina) - U ponedjeljak je počela je predizborna kampanja za prijevremene parlamentarne izbore u Makedoniji koji će se održati 5. lipnja, a nakon žestokih prepucavanja predstavnika vlasti i oporbe čelnici stranaka krajem prošlog tjedna potpisali su kodeks ponašanja.

Oko 30 čelnika stranaka potpisalo je u četvrtak kodeks o ponašanju u predizbornoj kampanji, a među potpisnicima bio je i predsjednik vlade i prvi čovjek vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.

Višemjesečna prepucavanja između vladajuće koalicije kojoj je na čelu VMRO-DPMNE i vodeće oporbene stranke Socijaldemokratskog saveza (SDS) dovela su do prijevremenih izbora, a na početku kampanje poziv na mirne i demokratske izbore uputio je i makedonski predsjednik Đorge Ivanov.

Na izborima 5. lipnja, na kojima će prvi put moći glasovati i makedonski državljani u inozemstvu, oko 1,8 milijuna birača moći će birati između 18 izbornih lista, među kojima su i dvije koalicije pod vodstvom VMRO-DPMNE i SDS-a te deset stranaka koje nastupaju samostalno. Među strankama koje se natječu na izborima nalaze se i četiri stranke koje zastupaju Albance u Makedoniji.

Izbore će nadgledati 330 posmatraća OESS-a i 3,5 tisuće predstavnika domaće nevladine organizacije MOST.

Posljednji parlamentarni izbori u Makedoniji 2008. protekli su u znaku brojnih nepravilnosti, ali i izgreda u kojima je poginula jedna osoba. Predsjednički izbori, održani godinu dana kasnije, održani su u znatno mirnijem ugođaju.

(Hina) xmda/yilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙