FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski tjedan mladih u Slavonskom Brodu

Autor: sbro
SLAVONSKI BROD, 21. svibnja 2011. (Hina) - Performansom i skečom o nezaposlenosti i odljevu mozgova šezdesetak mladih iz osam županija kontinentalne Hrvatske i članovi nacionalnog savjeta Parlamenta mladih obilježili su u Slavonskome Brodu Europski tjedan mladih.

Na središnjem gradskom trgu u zrak su pustili 30 balona s ispisanim porukama i kritikama Brođana na račun političkih elita.

Brojka 30 ima dvostruku simboliku. Željeli smo podsjetiti kako od broja nezaposlenih 30 posto otpada na mlade a ujedno čak trideset posto nezaposlenih su Slavonci, poručili su mladi performeri.

Maturant Filip Markanović iz Vukovara sudjelovao je u skeču o mladom visokoobrazovanom stručnjaku koji zbog korupcije u lokalnim strukturama vlasti ne može pronaći posao u zemlji pa odlazi u inozemstvo. Korupcije se treba riješiti i iskorijeniti ju na svim razinama, bez obzira na stranke, rekao je Filip koji zbog toga priželjkuje i skoro članstvo u Europskoj uniji gdje, po njemu, vladaju stroži kriteriji u borbi s korupcijom. Smatra kako je euroskepticizam kod mladih posljedica neinformiranosti.

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna mladih u Brodu je Europski dom organizirao nekoliko stručnih predavanja i radionica o budućnosti Hrvatske u EU i o praksama europskih i nacionalnih politika prema mladima.

"Europski dom je još 2004. potaknuo osnivanje nacionalnog savjeta parlamenta mladih i u 17 gradova oni uspješno rade. Ali mladima brzo splasne entuzijazam. Zato im treba pomoć i potpora pa bi bilo dobro kada bi svaki grad, općina ili županija imali osobu koja bi bila zadužena za politiku prema mladima. I to ne samo deklarativno. Treba ih poticati na aktivnosti jer mladi su često neaktivni zato što nemaju povjerenja u političke institucije", rekla je Božica Sedlić predsjednica brodskog Europskog doma.

(Hina) xsbro yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙