FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imenovano Glavno vijeće HNS-a

Autor: slek
MOSTAR, 18. svibnja 2011. (Hina) - Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) imenovalo je u srijedu voditelje osam odjela Glavnoga vijeća, operativnog i političkoga tijela HNS-a te je utvrdilo djelokrug njegovog djelovanja, priopćeno je nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Glavno vijeće HNS-a činit će istaknute stranačke osobe i dužnosnici iz izvršne i zakonodavne vlasti deset političkih stranaka Hrvata u BiH koje su okupljene oko dva HDZ-a u BiH.

Uz Božu Ljubića koji je na čelu Glavnog vijeća, odjel za pravna i ustavna pitanja vodit će aktualni državni ministar pravde Bariša Čolak, a financijska pitanja Dragan Vrankić koji je potpredsjednik Vijeća ministara.

Odjel za gospodarska pitanja vodit će Damir Ljubić, dopredsjednik HDZ-a 1990. a odjel za prostorno planiranje, građenje, infrastrukturu i komunikacije Rudo Vidović koji je državni ministar prometa i veza. Na čelu odjela za međunarodna pitanja je zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž, dok odjel za znanost i obrazovanje vodi dr. Nevenko Herceg iz HDZ-a BiH. Bivši glavni urednik Hercegovačke televizije Ivan Baković je voditelj odjela za kulturu, šport, medije i informiranje a odjela za socijalna pitanja, branitelje i organizacije civilnog društva Marina Pendeš, koja je zamjenica ministra obrane BiH.

Prema izjavi predsjednika Glavnog vijeća i HDZ-a 1990. Bože Ljubića na sljedećoj sjednici će se do kraja upotpuniti odjeli ove institucije. Očekuje se da će Glavno vijeće imati još jedan odjel koji će praktično biti savjet Hrvatskog narodnog sabora a bit će sastavljen od uglednih intelektualaca.

Prema priopćenju predsjedništvo HNS-a pozvalo je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ukine prijeporni nalog kojim je proglasio legalnom vlast u Federaciji BiH "čime je doveden u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih općih izbora kao temelja demokracije".

Hrvatski narodni sabor u BiH, nakon što je prestao s radom potkraj 2001., ponovno je uspostavljen sredinom prošloga mjeseca u Mostaru, na zasjedanju kojemu je nazočilo blizu 500 izabranih hrvatskih dužnosnika koji su zatražili izjednačavanje prava Hrvata s pravima druga dva naroda u BiH. Uz to su upozorili da je vlast u Federaciji BiH uspostavljena bez legitimnih hrvatskih političkih predstavnika.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙