FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brammertzovo izvješće nepovoljno za Srbiju

Autor: xdas
BEOGRAD, 19. svibnja 2011. (Hina) - Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u najnovijem izvješću o suradnji Srbije s tom institucijom zaključio je kako dosadašnji napori Srbije da uhite haaške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića nisu bili dovoljni, prenosi u četvrtak srbijanska medijska kuća B92 koja je, kako tvrdi, imala uvid u izvješće.

U izvješću, koje će biti razmatrano na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN 6. lipnja, haaški tužitelj tvrdi kako neuspjeh Srbije potkopava vjerodostojnost vlasti u Beogradu i snagu izjava o spremnosti da u potpunosti surađuje s Haaškim sudom, prenosi taj beogradski medij.

Brammertz također tvrdi da su kritike i preporuke iz njegova izvješća u prosincu 2010. samo djelomice uvažene te da je jedino zadovoljan suradnjom s Beogradom u razmjeni dokumentacije.

"Postojeća strategija Srbije za uhićenje bjegunaca u potpunosti je neuspješna. Srbija mora bitno razmotriti sve korake koji su do sada poduzeti, ponovno razmotriti svoju strategiju i metode koje primjenjuje u okviru te stragetije i odmah ispraviti sve nedostatke", navedeno je u izješću.

Dodaje se kako je u potrazi za bjeguncima hitno potreban novi, znatno rigorozniji pristup te da su nužne sveobuhvatnije istrage uz upotrebu svih raspoloživih sredstava.

Brammertz u izvješću traži od Srbije, kako prenosi B92, da ispita ulogu mreže pomagača te ističe kako bez značajnih poboljšanja glede toga oblika suradnje sa sudom bjegunci neće biti uhićeni, a da srpska vlada mora svoju spremnost, izraženu riječima, prevesti u konkretna djela i vidljive rezultate.

Predsjednik srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić za taj medij kazao je da Brammertzovo izvješće predstavlja faktičko stanje trenutačnih odnosa Srbije i Haaškog suda.

S haaškim tužiteljem, kako je rekao, ne bi trebalo ulaziti u polemiku, već treba pojačati napore u potragama za optuženicima.

Dodao je kako je usmjeravanje sve snage na uspješno okončanje te priče važnije od pitanja tko je sada kriv a tko nije za godine bezuspješnih potraga za bjeguncima.

Brammertz je proteklog tjedna u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, izjavio kako smatra da Srbija može i mora učiniti više u pronalaženju i uhićenju Mladića Hadžića te ponovio kako tužiteljstvo pretpostavlja da se bjegunci nalaze u Srbiji.

"Naša glavna radna hipoteza uvijek je bila da su bjegunci u Srbiji. Naravno, ne isključujemo druge prostore, ali nema razloga da tako nešto ne mislimo. Smatramo da je ključ za nalaženje bjegunaca zasigurno u Srbiji", kazao je Brammertz novinarima nakon sastanka, dodajući kako uhićenje bjegunaca nema alternativu.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙